Kladdkaka med dumlefudge

Det här receptet hittade jag och min bästis på för flera år sen, och jag har totalt glömt bort att blogga om denna dumlekladdkaka. Den blev huuuur god som helst iallafall. Innuti kakan finns stora bitar dumlekola, och på toppen en krämig, lite seg, dumlefudge. Låt helst kakan stå i kylen över natten, den blir så mycket godare då! 


Till en kladdkaka:

100 g smör

2 ägg

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

Drygt 0,5 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

0,5 krm salt

10-12 dumlekolor, grovt hackade

 

1. Smält smöret. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ner i äggvispet tillsammans med smöret. Rör inte mer än nödvändigt, så det inte smiter ner för mycket luft i smeten.

2. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant med kokosflingor, kakao eller ströbröd. Häll smeten i formen och tryck ner de hackade dumlekolorna.

3. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 10-15 minuter. Prova med en sticka, kakan ska vara kladdig. Låt svalna helt.

 

Glasyr:

25 g smör

50 g mjölkchoklad

100 g dumlekolor

0,5 dl grädde

 

1. Finhacka mjölkchokladen och dumlechokladen. Smält smöret i en katrull, låt koka upp tillsammasn med grädden. Ta bort från plattan och rör ned den hackade chokladen- Vänd runt försiktigt och låt smälta sammans till en kräm.

2. Låt dumlefudgen svalna, och tjockna en aning. Bred den sedan över den kalla kladdkakan. Ställ sedan i kyl för att stelna helt, allra helst över natten.