Nötkolarutor

Dessa bakades igårkväll och snart är halva plåten slut. Världens godaste rutor med kladdkakebotten, en mjuk, krämig kola och hasselnötsfyllning och chokladtopp!


Till ca 16 st stora rutor:

Kladdkakebotten:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl (90gram) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Kolafyllning:
150 g (ca 2½ dl)hasselnötter
2 burkar kondenserad sötad mjölk (à 395 g)
50 g smör
2 msk ljus sirap

Topping:
200 g mörk choklad (ca 58% kakaohalt)

Kladdkakebotten: Smält smöret och låt det svalna en aning. Klä en ungsform, ca 20x30 cm, med baklåtspapper. Vispa ett ägg och socker lätt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ned i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 8-10 min. Botten ska fortfarande vara lite kladdig när den tas ut ur ugnen. Låt svalna.

Fyllning: Sprid ut nötterna i en ungsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Rör gärna om ett par gånger under rostningen. Låt svalna och rosta sedan bort skalen med en torr handduk.
Mät upp kondenserad mjölk, sirap och smör i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 min tills dess att krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant! Om smeten skulle bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ned nötterna och bred ut kolakrämen i formen över kladdkakan. Låt svalna.

Topping: Finhacka all choklad och smält sedan 1/3 i ett vattenbad eller i mikro. Rör ned resten av chokladen och rör tills all choklad smält. Bred ut chokladen över kakan och låt stelna i kylen. Skär i rutor och förvara i kylskåp.

Receptet kommer från Fler kladdkakor av Mia Öhrn och bilden härifrån {länk}

Cheesecakekladdkaka med hallon

Den här kakan är så himla himla god. En perfekt blanding mellan krämig cheesecake och kladdig kladdkaka, och dessutom är den enkel att göra! Bäst smakar den efter att ha vilat en natt i kylskåpet, den är lite lös när den tas ut ur ungen men efter några timmar i kylen är den fast och krämig istället!

 

Till en kaka:

150 g smör

1 dl kakao

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2½ dl vetemjöl

Cheesecakefyllning:

150 g cream cheese

1 äggula

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

Garnering:

1 näve styckfrysta hallon

 

Kladdkakan: Smält smöret i en kastrull och vispa ner kakaon. Låt svalna. Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker. Blanda ner mjölet i i äggsmeten tillsammans med smör&kakaoblandningen. Blanda runt med en slickepott. Smöra en rund kakform med löstagbar botten. Bröa med kokosflingor. Häll ned smeten i formen.

Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör till en slät kräm/smet. Klicka fyllningen över smeten. Dra lätt med en gaffel så kakan blir lite marmorerad. Garnera med hallon och sätt sedan in i mitten av ugnen, 150grader i ca 30 minuter. Den kommer vara geggig i mitten, men låt den svalna i kylen i ett par timmar (helst under natten) så blir den perfekt, krämig och god!


Gifflar med pistagefyllning

Hela min familj älskar pistagenötter och ofta tar de slut samma dag som de inhandlats. Men igår sparade jag ett par som jag senare bakade supersmarriga gifflar av!

 

Till ca 42 gifflar:
150 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
2 stora ägg eller 3 små
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
14 dl vetemjöl

 

Pistagefyllning:
100 gram mandelmassa
100 gram smör
1 dl socker
½ msk vatten
20 gram ströbröd
80 gram pistagenötter

ev någon droppe grön karamellfärg


Ett uppvispat ägg till pensling

Pärlsocker


Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl kall mjölk och tillsätt mjölk, smör, ägg, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg.

Gör pistagefyllningen genom att mala pistagenötterna fint (i kvarn eller matberedare) och blanda med övriga ingredienser. Tillsätt (om du vill) en eller två droppar grön karamellfärg för att få en riktigt grön kräm!

Dela degen i 6 delar och kavla ut varje del till en rundel, likt stora "pizzor". Dela i åtta "tårtbitar" eller "pizzaslicar"  Lägg en till två msk fyllning en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten så att den smalaste biten hamnar ytterst. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 25 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 10 min tills de har fin färg. Låt svalna på galler. Pudra över florsocker innan servering!

 


Tigerbanankaka med kokos och choklad

Här kommer ett tredje recept på banankaka och denna gång gjordes kakan utan kaffe men istället med vanilj, kokos och choklad. Blev väldigt gott vill jag lova!

 

Till en kaka:
50 g smör
2-3 mogna bananer
1 ½ dl strösocker
1 ägg
4 msk grädde
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpuler
½ tsk bikarbonat
3 msk kakao
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smällt smöret och låt svalna. Mosa 2 bananer med sockret. Rör i ägg, smör och grädde. Blanda vetemjöl, bikarbonat och bakpulver och rör ned i smeten. Häll en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda i kakao. Rör ned kokos och vaniljsocer i den ljusa smeten. Varva den ljusa och den mörka smeten i din form. Skiva eventuellt en tredje banan ovanpå kakan. Strö över 2 msk kokosflingor. Grädda kakan under ca 30 minuter i mitten av ugnen! 


Mandelmorotskaka

Ett lite annorlunda recept på morotskaka innehållande finmalda nötter istället för smör eller olja. Kakan blir väldigt saftig och får en somrig smak av citron. Om man inte tycker om citron kan man enkelt byta ut skalet mot ex 1-2 tsk malen kanel.

 

Till en kaka, ca 10-12 bitar:

200 g morötter
200 g mandel, skållad och skalad
Rivet skal av en citron
4 ägg
1 krm salt
2 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl (kan bytas ut mot 1 1/4 dl potatismjöl för en glutenfri kaka)

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna, kör mandeln i matberedare tills den blir till ett fint smul. Vispa äggvitor och salt till en fast maräng. Vispa gulor och socker till en luftig smet. Blanda mandel och mjöl, rör ner detta i äggulorna. Rör i morot och citronskal. Vänd i äggvitan. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.


Topping till en kaka:

200 g philadlephiaost

1-2dl florsocker

90g mjukt smör

1msk vaniljsocker

1msk pressad citronsaft

 

Garnering:

Skivad lime

 

Vispa ihop ingredienserna till toppingen med en elvips och bred den över kakan. Garnera med skivor av lime.

 

Orginalreceptet kommer från denna fina blogg. Sedan har jag ändrat om receptet en aning.


Banankaka med frosting

En saftig banankaka med en krämig vanilj- och limefrosting. Supergott! Grundreceptet kommer från Leilas bok "A piece of cake", men jag uteslöt pecannötter och tillsatte lite kaffe, för att det är så gott!




Till en kaka:
150g smör
1dl strösocker
1½dl florsocker
1½tsk vaniljsocker
4 mogna bananer
2 ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1nypa salt
½tsk kanel
ca ½ dl starkt, kallt kaffe

Vanilj och limefrosting:

120g cream cheese
50g mjukt smör
1½ dl florsocker
1msk limesaft
Rivet skal från ½ lime
2tsk vaniljsocker

Garnering:
3msk kokosflingor

Vispa ihop smör, strösocker, florsocker och vaniljsocker. Mixa bananerna till puré i en mixer (eller mosa dem med en gaffel) och vispa ner i smörblandningen. Tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan försiktigt ned det i den andra smeten. Rör tillsist ned kaffet. Häll smeten i en smord och bröad (gärna med kokos) avlång bakform. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, 175 graders ungsvärme. Prova med en sticka, kakan ska vara torr. Låt svalna.

Vispa ihop alla ingredienser till glasyren och bred på kakan när den svalnat helt. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna (det går fort, akta så kokosen inte bränns.) och strösla sedan över den glaserade kakan.

Hallon&blåbärs muffins

Dessa små muffins blir väldigt saftiga och får en fin citronsmak. Men om man inte tycker om citrus är det bara att utesluta ur receptet, det går lika bra. Dessa muffinsar passar även bra att göra cupcakes av genom att glasera med lite frosting och bär, strössel eller kanske lite hackade nötter?

 


Till ca 12 normalstora muffins:

100g smör
2 st ägg
1.5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2dl mjölk
skal av 1 citron
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1nypa salt
200g frysta hallon och blåbär

Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret. Vipsa ägg, strösocker samt vaniljsocker vitt och riktigt fluffigt. Rör ned smör, mjölk och citronskal i äggvispet.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör sedan försiktigt ned mjölet i smeten. Varva sedan smet och bär i muffinsformar. (Har du en muffinsplåt -använd den. Annars kan du använda dubbla muffinsformar för att förhindra att muffinsarna flyter ut på plåten.)

Fyll formarna till 2/3 med bär och muffinsmet. Grädda mitt i ugnen, i ca 10 minuter. Prova med en sticka, den ska vara helt torr.

Grundreceptet kommer från Leilas bakbok A piece of cake.

Hallon & kokosmazariner

Goda och lite ovanliga mazariner som är väldigt bra att göra om man inte har mandelmassa hemma men ändå vill baka mazariner, eftersom dessa bakas på kokos istället.


Till ca 18st mazariner:

Mördeg:
100g smör
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl strösocker
½ ägg

Fyllning:
50 g smör
1-1½ dl socker
1 stort ägg [eller så tar du 1 mindre ägg och andra halvan av ägget du använde till mördegen, det gjorde jag!]
50g mörk choklad, hackad
2 msk hallonsylt
drygt 2½ dl kokosflingor

Glasyr:
2 dl florsocker
1½ - 2 msk vatten
1 msk vaniljsocker

Arbeta samman alla ingredienser till mördegen med fingertopparna. Låt vila kallt ca 1 timma. Klä sedan aluminiumformar med degen. Fyllning: Blanda smör och socker. (Här blir det enklare om smöret är mjukt!) Tillsätt sedan ägg, choklad, sylt och kokos. Häll fyllningen i formarna. Grädda i 175-200 graders ugnsvärme ca 15 minuter. Medan kakorna gräddas rör ihop alla ingredienser till glasyren. När mazarinerna svalnat, glasera dem med glasyren!

P.S Tusen, tusen tack för alla superfina kommentarer! De gör mig väldigt glad ska ni veta! D.S

Blåbärsbullar med mandelmassa

Favoritbullarna alla kategorier. Bulldeg fylld med farmors blåbärssylt och riven mandelmassa kan inte bli annat än gott!


Jag lånade vetedegsreceptet från recepten.se, eftersom jag alltid gör min deg efter eget huvud och inte använder några exakta mått. Såklart kan ni använda er av något annat vetedagsrecept om ni har det!

Till ca 30 bullar:
25 g jäst för söta degar
100 g smör
2,5 dl mjölk
1 st ägg
1 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Blåbärsfyllning:
100g riven mandelmassa
2-3dl blåbärssylt
75g smör
1msk vaniljsocker

Vetedegen: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan. Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter.

 

Fyllningen: Blanda smör, mandelmassa, vaniljsocker och blåbärssylt i en liten bunke. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm. Bred på fyllning. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar. Strö över lite kokosflingor och pärlsocker efter tycke och smak. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter. Låt svalna under bakhanddukar.


Oreo cookies med espressofyllning

Det här är mina favorismåkakor. Jag har bakat dom massor med gånger och resultatet blir alltid detsamma, toppengott! Det blir ungefär 30kakor totalt, men eftersom man sedan ska tycka ihop dem två och två med fyllning mellan får du kring 15 kakor när du är färdig.

Oreo cookies, ca 30kakor:

250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven finchoklad

 

Espressofyllning:

1msk vispgrädde
2msk smält smör
2msk espresso [eller starkt kaffe]
1krm malen kanel [om du tycker om kanel kan du ta ½-1 krm extra]
3-4dl florsocker


Alternativ vaniljfyllning:

3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

 

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred en klick fyllning på en oreo cookie och tyck försiktigt ihop med en annan kaka.

Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart. Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.

Receptet är hämtat ur favoritboken Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.


Chocolate chip muffin

Supergoda muffins med bitar av mjölkchoklad i slår aldrig fel. Enkla att göra är dom dessutom.




Till ca 12 normalstora muffins:
100 g smör
2 2 st ekologiska ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl ekologisk mjölk 3%
14 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
1 1 nypa salt
100-150g grovt hackad mörk choklad/mjölk choklad (eller både och!)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör ned den hackade chokladen. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. (Har du ingen muffinsplår kan du använda dubbla muffinsformar istället) Fyll med smeten. Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en sticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den.)

Grundreceptet kommer från boken A piece of cake av Leila Lindholm

Banankaka med kaffe

Det här kan vara det bästa receptet på banankaka nånsin! Jag fick det av farmor för längelänge sen, men jag har aldrig hittat något annat recept på banankaka som blir lika saftig som detta. Dessutom går det snabbt att göra, så har du har ett par prickiga bananer hemma bakas denna kaka bums!


Till en banankaka:

150g smör
2dl socker
1msk vaniljsocker
2st ägg
5dl vetemjöl
1tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
4st mogna bananer
½dl starkt kaffe, avsvalnat
Sätt ugnen på 175grader.
Visa (använd elvisp, mycket enklare) smöret med socker och vaniljsocker, knäck ner äggen, ett i taget. Fortsätt sedan vispa ett tag så det blir blandat och lite fluffigt!
Därefter blandar du vetemjölet, bikarbonatet och bakpulvret för sig i en annan skål.
Mosa bananerna med en gaffel i en tredje skål.
Blanda sedan ner mjölblandningen och bananerna i sockervispet.
Häll ner kaffet och blanda ihop. Häll ner smeten i en smord och bröad form. Använder man en rund bör den vara 26cm i diameter, den växer i ugnen! Använder man en avlång "sockerkaksform" (som jag gjorde denna gång) ska den rymma kring 1.5liter. Inte mindre alltså, då kommer det jäsa över!
In i ungen i 40-45 min i nedre delen av ugnen. Kolla om den är klar med en sticka, den ska inte vara geggig!

Klart!

Mammas morotskaka

Detta är det bästa receptet på morotskaka. Saftig och med en supergot glasyr! Det enda jobbiga egentligen är att skala och riva morötterna, resten går som en dans.



Det här blir en riktigt stor kaka som räcker till många. Vi serverar den alltid på kalas och det är den självklara vinnaren av alla kakor på kalaset! Prova, prova, prov!

Till 1 stor kaka:
4 ägg
350g gram finrivna morötter
2 1/4dl neutral olja (jag använder rapsolja)
4½dl vetemjöl
4½dl strösocker
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1tsk salt
1-2msk malen kanel
1tsk kardemumma

Glasyr:
150g cream cheese
½dl mjkt smör
2-3dl forsocker
1msk vaniljsocker

Kaka:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Blanda sedan ner morötterna i mjölblandingen. Rör sedan ner olja i äggvispet och tillsätt sedan mjöl/morotsblandningen. Rör runt med en slickepott. Smöra och bröa en runt form med löstagbarkant, ca 24cm i diameter. In i ugnen i 50minuter (eller mer, prova med en sticka, kakan ska vara torr!) på 165graders ugnsvärme, nedre delen av ugnen.

Glasyr:
Vispa ihop alla ingredienser till glasyren med en elvisp. Glasera kakan när den svalnat.

Kladdkakemuffins med kolaglasyr

Det här kan vara de godaste muffinsen jag vet. Sega och kladdiga med kolakräm på toppen, toppengott!


Till ca 12 mindre muffins behöver du:

Kladdkaka:
100g smör
3dl strösocker
1msk vaniljsocker
1½dl vetemjöl
1tsk salt
3-4msk kakao
2ägg

Kolaglasyr:
100g smör
4msk strösocker
2tsk vetemjöl
3-4tsk kakao
1dl vispgrädde
1dl mjölk
2-3msk ljus sirap

Muffinsarna: Smält smöret till kladdmuffinsarna. Blanda ihop socker, vaniljsocker, vetemjöl, salt och kakao. Blanda runt. Tillsätt äggen och rör om. Blanda till sist ner smeten och rör sedan till en jämn smet. Klicka ut smeten i formar, fyll till hälften med smet. In i mitten ugnen, 160grader, i ca 15 minuter. Muffinsarna ska vara kladdiga i mitten när du tar ut dem.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner de övriga ingredienserna och låt småkoka i ca 15 minuter. Glasera muffinsarna direkt när de kommer ut ur ugnen med kolasåsen medan de är varma. Låt svalna och sedan är det klara att äta!

Godaste chokladbollarna

Det här receptet på chokladbollar tycker jag blir extra gott när man slipper de hårda bitarna från havregrynen då de mixas til fint mjöl. Och den ljusa sirapen gör dessa skapelser ännu mer mjuka och goda. Prova!

Till 10 stora eller minst 20 små bollar behöver du:
100 gram smör, mjukt
½ dl ljus sirap
1 dl socker
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
3-4 msk starkt, kallt kaffe
3-4 dl havregryn

Garnering: Riven kokos, strössel eller pärlsocker

Blanda alla ingredienser i en bunke. Mixa sedan ihop allt till en smet med en stavmixer. Ställ in i kylen ett slag. Sedan formar du smeten till bollar och rullar i valfri garnering!

Kaka med kokostäcke

Mjuk sockerkaka med vaniljsmak täcks av en knäckig kokostopping. Supergott!


Denna kaka bakade jag idag. Recepte kommer från mammas receptbok. Resultatet blev väldigt gott trots en väldigt lite ansträngning från min sida.

Sockerkaka:
150g smör (ej smält!)
2½dl strösocker
2ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1½dl mjölk

Kokostäcke:
60g smör
2dl socker
1dl ljus sirap
1dl vispgrädde
3½dl riven kokos

Vispa ihop smör och socker med elvisp tills det blir lite pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning. Vispa fluffigt och vitt. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör sedan ner i smör/sockerblandningen. Blanda sedan ner mjölken. Smöra och bröa en liten långpanna (kring 20x30cm) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 175grader.

Medan kakan gräddas, smält smöret till kokostäcket. Tillsätt alla andra ingredienser. Låt sjuda någon minut under omrörning. Bred sedan glasyren på kakan (just när du tagit den från ugnen) och stoppa sedan in kakan i ugnen igen. Grädda nu i ca 10min i mitten av ugnen, 175grader.

Hej!

Jag är en baktokig tjej som skapar denna blogg för att kunna hålla ordning på alla mina recept. En del av recepten jag lägger upp här kommer vara mina egna, andra kommer inte vara det. Ni får väl se!