Vit kladdkaka med saffran

Här kommer det perfekta tipset på vad som kan bakas till julefterrätt. En kladdkaka med vit choklad och saffran som är sådär perfekt kladdig, julig och söt. Prova prova prova!



Till en kaka:
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g
2 1/2 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
3 ägg


1. Smält smöret och rör ned den vita chokladen [bryten i bitar] Låt smälta. Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit/en tsk strösocker. Rör ner det i smör/choklad-blandningen.
2. Blanda alla torra ingredienser [socker, riven mandelmassa, vetemjöl, vaniljsocker & salt] i en bunke.
3. Rör ner smörblandningen och sedan äggen. Rör ihop och häll sedan smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
4. Grädda på 175grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Prova med en sticka, den ska fortfarande vara kladdig. Har ytan börjat få en tunn skorpa är den bra konsistens enligt mig, men det är ju lite av en smaksak.
5. Låt svalna i kylen [eller utomhus funkar lika bra nu när det är så kallt!] Servera kladdkakan som den är, eller med vaniljglass eller grädde.


Grundreceptet kommer från min favoritmatblogg Matplatsen {länk} Spana in den, superfin blogg med verkliga tipptopprecept!

Rocky road

Ingen matblogg är en riktig matblogg om den inte har ett recept på rocky road. Så känns det i alla fall med tanke på att detta recept finns på varenda matblog! Men jag förstår varför, rocky road är galet gott! Jag rekommenderar verkligen alla att göra det här julgodiset, grundreceptet kommer från Leila [såklart!]

Till ca 25bitar:
200 gram mörk choklad
200 gram ljus choklad
1 påse dumle [220gram]
2 2 nävar mini marshmallows
1-2 nävar salta jordnötter

1. Smält chokladen i ett vattenbad [i en skål över kokande vatten]
2. Blanda ner övriga ingredienser och blanda runt.
3. Klä en liten form [ca 20x25cm] med bakplåtspapper och häll ner smeten.
4. Låt stelna på sval plats.
5. Skär upp i så stora/små bitar du vill!

Såklart kan man variera rocky road i all oändlighet. Du kan byta ut nötterna mot vilek annan sort som helst [dock ska de vara salta], byta ner digistivekex eller pepparkakor, ta skumtomtar eller skumbananer [klippta i bitar] istället för marshmallows osv.. Allt lär bli supergott i alla fall!

Chokladknäck

Äntligen har jag kommit igång med julbaket och har lite recept att bjuda på. Först ut är chokladknäck! Supergott och, enligt mig, lite roligare än den klassiska varianten.



Till 25-30knäck:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
1 msk smör

Gör så här: Bland ihop grädde, sirap, socker och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme i ca 10-15 minuter [122 grader]

Ett tips är att prova göra kulprovet för att se om knäcken är klar: Häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård.

När knäcken är klar klickar du ner smöret och häller du upp smeten i knäckformar. Jag brukar använda ett dl-mått för att göra det enkelt. Låt stelna och sedan är det klart!

Variation!
Såklart kan man utesluta kakaon och få klassisk knäck eller så kan man smaksätta smeten med rivet apelsinskal [från ½ apelsin], rivet limeskal [från 1½ lime], malen kanel [knappt 1 tsk], pepparkakskryddor [½ tsk], eller vanilj [2 tsk vaniljsocker] Alla smaksättningar ska blandas ner samtidigt som smöret!