Kladdkaka med vit choklad

En kladdig kladdkaka med bitar av vit choklad låter väl inte helt fel, kanske som Valborgsefterrätten? Jag bakade den här kakan igår och tyckte den blev kalasgod, och ännu bättre efter någon timma i kylskåp. Tycker man inte om vit choklad går det såklart utmärkt att utesluta den, eller ersätta med ljus/mörk choklad.


Till 1 kladdkaka:
50 gram smör
½ dl mat/rapsolja
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram vit choklad, grovt hackad

1. Smält smöret och blanda ner oljan. Knäck äggen i en bunke, tillsätt socker samt vaniljsocker och vispa fluffigt med elvisp.
2. Rör ned smöret i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, salt och kakao, i en separat bunke innan du rör ner det i äggvispet.
3. Rör till en slät smet. Smörj och bröa en rund bakform, häll ner smeten i formen. Tryck sedan ner bitar av den vita chokladen.
4. Grädda längst ner i ugnen, 175grader, i ca 15minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.

Cream cheese frosting

För att fira att jag äntligen ändrat om baktokigs design [det tog mig nästan 1 år] bjuder jag på ett supergott recept på frosting från Hummingbird Bakery! Den här varianten, med cream cheese, kan nog vara min favorit! Den blir lite syrlig tack vare osten och härligt krämig.


Frosting till ca 12 cupcakes:

300gram florsocker, ev. siktat
50gram mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
125gram naturell philadelphiaost
någon droppe karamellfärg

1. Blanda samman florsocker, smör och vaniljsocker med en sked. Tillsätt philadelphiaosten och någon droppe karamellfärg.
2. Vispa med elvisp på medelhög hastighet tills all ost är blandad med de övriga ingredienserna.
3. Fortsätt vispa med elvisp tills glasyren är slät, lätt och fluffig, i ca 2-3minuter. Vispa inte allt för länge bara, det kan hända att glasyren blir lös då.
4. Låt stelna en halvtimma eller så i kylskåp innan du glaserar valfria muffins, exempelvis de här [Hummingbird cupcakes] eller de här [Leilas cupcakes]
5. Toppa sedan med något fint strössel, eller kanske färgat socker?

Hummingbird cupcakes med vaniljfrosting

Det här ↓ kan vara den godaste cupcaken jag smakat, sååå himla god! Dock är det kanske inte så konstigt, receptet kommer nämligen från självaste Hummingbird Bakery i London [länk] som är världskända för sina fina cupcakes. I alla fall, jag gjorde två sorters frosting, en vanilj och en cream cheese. Vaniljfrostingen får ni receptet på nu, den andra kommer lite senare.

 

Måtten i receptet är lite annorlunda då originalreceptet kommer från England där man har andra mått, och därför står många ingredienser i gram. Det är alltså bra att ha en liten matvåg till hands när du bakar dessa cupcakes. Jag använde var en "normalstor" variant av muffinsformar och fick ut 8st, så om du vill att det ska bli precis 12st muffins måste man nog använda lite mindre muffinsformar.

 



Till 8-12cupcakes:

120gram vetemjöl

140gram strösocker

1,5tsk bakpulver

en nypa salt

40gram mjukt smör

1,25dl mjölk

1ägg

2tsk vaniljsocker/0,5tsk vaniljessens

 

1. Sätt ugnen på 175grader. Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke. Vispa ihop ingredienserna på låg hastighet med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens. Tillsätt sedan hälften av mjölken [0,6dl mjölk] lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills mjölken har blandats ned i smeten.

2. Vispa under några sekunder ihop ägg, vaniljsocker/essens och resterande mjölk [0,6dl] i en separat bunke med elvisp. Häll sedan ner det i mjölblandningen och vispa samman. Vispa med elvisp tills dess att smeten är slät, utan att överarbeta den.

3. Skeda upp smeten i pappersformar [placerade i en muffinsplåt.] Fyll formarna till omkring hälften. Grädda mitt i ugnen i knappt 20 minuter [jag gräddade dom i ca 15min.] Prova med en sticka, muffinsarna ska vara torra och gyllenbruna. Låt bakverken svalna i plåten ett tag innan du låter dom kallna helt på ett bakgaller.

 

Vaniljfrosting:

250gram florsocker, siktat

2 tsk vaniljsocker

80gram mjukt smör

knappt 0,25dl mjölk

ev. någon droppe karamellfärg

 

1. Vispa ihop florsocker, vaniljsocker och smör till en slät smet med elvisp. Det krävs att smöret är mjukt, annars kommer det bara flyga florsocker i köket.

2. Tillsätt sedan mjölken, någon matsked i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt ev. någon droppe karamellfärg. När all mjölk har blandats ner vispar du forstingen på hög hastighet i minst 5 minuter. Ju längre du vispar, desto fluffigare och lätt glasyr får du.

3. Bred/spritsa frostingen på cupcaksen och dekorera sedan med något fint strössel/färgat socker.


Ännu en cheesecake

Här kommer ännu ett recept på blueberrycheesecake, och den här gången är det ett recept jag fick av min faster för många år sen. Har alltid varit en favorit här hemma och de är väl inte så konstigt, kakan blir verkligen supergod. Dessutom himla tjusig till färgen, knallila, på ett helt naturligt sätt. Inga konstiga färgämenen här inte!


Till 1 kaka:
100gram smält smör
200gram digestivekex
2 msk socker

Fyllning:
400gram cream cheese [philadelphiaost]
1 burk kesella [10%, 250gram]
2 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
4 ägg
½ dl maizenamjöl
200gram blåbär [tinade eller färska]

Garnering:
1 burk kesella vanilj
ev. blåbär

1. Krossa digestivekexen fint med en mixer eller lägg dom i en plastpåse och krossa med en kavel. Blanda smulorna med smält smör och socker. Tryck ut i en rund bakform [ca 24cm i diameter] med löstagbar kant. Förgrädda skalet mitt i ugnen i ca 8 minuter på 175graders ugnsvärme.
2. Visa cream cheese och kesella krämigt med elvisp. Visa ner socker, vaniljsocker och äggen, ett ägg i taget. Rör sedan ner maizenamjöl.
3. Passera blåbären genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan av en sked. Detta tar en stund, och om du vill göra en snabbare variant kan du mixa blåbären i mixern. Resultatet blir nästintill lika bra, enda skillnaden är att du kan få med enstaka blåbärsskal på det viset.
4. Rör ned blåbärspurén i cheesecakesmeten. Häll smeten i det färdiggräddade skalet och grädda mitt i ugnen på 160graders värme i ca 50 minuter. Låt svalna helt.
5. Bred på kesella vanilj över den kalla kakan och dekorera ev. med lite blåbär. Kakan blir bara godare om den får stelna ordentligt under natten i kyl. På bild nr.1 ser ni att jag tog en bit lite för tidigt, kakan var fortfarande ljummen och inte riktigt fast.

Blåbärscheesecake

Igår bakade jag för första gången Leilas blåbärscheesecake, äntligen! Har nämligen velat göra den ända sedan jag såg receptet i hennes fina bok A piece of cake och det var för nästan 3 år sen, haha! I alla fall, nu när jag smakat cheesecaken kan jag konstatera att den blev väldigt, väldigt god. Visst behövs det en hel del ingredienser, men det tycker jag helt klart den är värd!


Botten
:
200 g digestivekex
100 g smält smör
2 msk strösocker

Fyllning:
600 g Philadephiaost
2.5 dl kesella 10%
1.25 dl strösocker
1 dl majsmjöl [maizenamjöl]
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Garnering:
2-2½ dl frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa kexen i en mixer tills det blir fina smulor. Blaanda sedan samman till en massa med det smälta smöret.
2. Tryck sedan ut kexen jämnt i botten av en rund bakform med löstagbarkant, ca 22cm i diameter. Förgrädda botten mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.
3. Vispa kesella och Philadephiaost krämigt med elvisp. Visa sedan ner socker, majsmjöl och vaniljsocker. Knäck därefter i äggen [ett i taget!] och tillsist vispgrädden.
4. Smält chokladen i micron på medelvärme eller i vattenbad. Blanda sedan ner chokladen i cheesecakesmeten och täck kexbotten med smet. Täck ytan med blåbär.
5.
Grädda kakan i 40 minuter [175grader, mitten av ugnen!] Täck kakan med aluminiumfolie när den fått gyllene färg, så att den inte ska blir bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
6.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten [eller minst 6-8 timmar] för att den ska sätta sig och bli lättare att skära upp i snygga bitar.

Jordgubbscupcakes

Hej igen, och hej till alla er nya läsare som dykt upp, så himla kul att ni har hittat hit! Och så tack till Blondinbella och PTfia som båda länkat mig blogg, blev så glad! Måste passa på att be om ursäkt för att det varit himlarns tyst här, men det beror på att jag korsat Atlanten och spenderat en vecka i USAs huvudstad D.C. Väldans trevligt har jag haft, och ätit en massa gott fika! Som stora blåbärsmuffins till frukost, vilket lyx va? Men över till bakningen nu, eller hur? Jag slängde ihop en plåt jordgubbscupcakes igårkväll bara för att jag var sugen på något gott, och gott blev det minsann! Och just det, om man inte tycker om citronsmak kan man lätt utesluta det rivna citronskalet ur muffinssmeten.



Till ca 12 muffins:

100 g smör/margarin
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Rivet skal av en citron [kan uteslutas]
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 liten nypa salt

1 pkt frysta jordgubbar [ca 250gram] hackade i mindre bitar

 

Frosting:

150gram philadelphiaost

ca 60 gram mjukt smör

4-5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

ca 1 msk jordgubbssaft [outspädd] eller 1 msk citronsaft

Karamellfärg efter behag

 

1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

2. Blanda smält smör, mjölk och ev. rivet citronskal. Rör sedan ner i äggvispet.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, rör ner i smeten.

4. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt [eller använd dubbla muffinsformar ifall du inte har någon muffinsplåt.]

5. Rör till sist försiktigt ner de hackade jordgubbarna i smeten [de behöver alltså inte tina] och fyll sedan formarna till ungefär 2/3.

6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter på 175 grader, tills de är gyllenbruna. Prova med en potatissticka, muffinsarna ska vara helt torra.

7. Medan kakorna gräddas vispas smör och philadelphiaost krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, jordgubbssaft eller citronsaft och ett par droppar karamellfärg. Vispa tills krämen är slät. Låt sedan stelna i kyl/frys [beroende på hur snabbt du vill att det ska gå!]

8. När muffinsarna svalnat garnerar du dom med frostingen, antingen genom att spritsa eller bre ut med en sked. Sedan kan du toppa med något fint strössel!



Fina bloggar

Vill tipsa er om mina favoritmatbloggar som alltid har sånadär perfekta, inspirerande recept + finfina bilder:

♥ Söta saker {länk} är min absoluta favorit -underbara bilder och recept som man vill baka på studs!

Tårtspecialisten {länk} är en annan blogg som har väldigt fina foton och gör helt underbara tårtor!

Matplatsen {länk} har dom bästa recepten på både kakor, desserter och maträtter -verkligen toppenbra inspiration!

365 days of breakfast {länk} är en frukostblogg som har de finaste bilderna nånsin!

Matverkstan {länk} är en väldigt varierad & bra blogg med allt från mellistips till dagens outfit och inredning!


Dessutom är sidan weheartit.com {länk} den perfekta sidan när man vill titta på fina kakbilder. Sök bara på "cake" så kommer du hitta massvis med underbara foton!