Kladdkaka med vit choklad
Till 1 kladdkaka:
50 gram smör
½ dl mat/rapsolja
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
100 gram vit choklad, grovt hackad
1. Smält smöret och blanda ner oljan. Knäck äggen i en bunke, tillsätt socker samt vaniljsocker och vispa fluffigt med elvisp.
2. Rör ned smöret i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, salt och kakao, i en separat bunke innan du rör ner det i äggvispet.
3. Rör till en slät smet. Smörj och bröa en rund bakform, häll ner smeten i formen. Tryck sedan ner bitar av den vita chokladen.
4. Grädda längst ner i ugnen, 175grader, i ca 15minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.
Cream cheese frosting
Frosting till ca 12 cupcakes:
300gram florsocker, ev. siktat
50gram mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
125gram naturell philadelphiaost
någon droppe karamellfärg
1. Blanda samman florsocker, smör och vaniljsocker med en sked. Tillsätt philadelphiaosten och någon droppe karamellfärg.
2. Vispa med elvisp på medelhög hastighet tills all ost är blandad med de övriga ingredienserna.
3. Fortsätt vispa med elvisp tills glasyren är slät, lätt och fluffig, i ca 2-3minuter. Vispa inte allt för länge bara, det kan hända att glasyren blir lös då.
4. Låt stelna en halvtimma eller så i kylskåp innan du glaserar valfria muffins, exempelvis de här [Hummingbird cupcakes] eller de här [Leilas cupcakes]
5. Toppa sedan med något fint strössel, eller kanske färgat socker?
Hummingbird cupcakes med vaniljfrosting
Det här ↓ kan vara den godaste cupcaken jag smakat, sååå himla god! Dock är det kanske inte så konstigt, receptet kommer nämligen från självaste Hummingbird Bakery i London [länk] som är världskända för sina fina cupcakes. I alla fall, jag gjorde två sorters frosting, en vanilj och en cream cheese. Vaniljfrostingen får ni receptet på nu, den andra kommer lite senare.
Måtten i receptet är lite annorlunda då originalreceptet kommer från England där man har andra mått, och därför står många ingredienser i gram. Det är alltså bra att ha en liten matvåg till hands när du bakar dessa cupcakes. Jag använde var en "normalstor" variant av muffinsformar och fick ut 8st, så om du vill att det ska bli precis 12st muffins måste man nog använda lite mindre muffinsformar.
Till 8-12cupcakes:
120gram vetemjöl
140gram strösocker
1,5tsk bakpulver
en nypa salt
40gram mjukt smör
1,25dl mjölk
1ägg
2tsk vaniljsocker/0,5tsk vaniljessens
1. Sätt ugnen på 175grader. Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke. Vispa ihop ingredienserna på låg hastighet med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens. Tillsätt sedan hälften av mjölken [0,6dl mjölk] lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills mjölken har blandats ned i smeten.
2. Vispa under några sekunder ihop ägg, vaniljsocker/essens och resterande mjölk [0,6dl] i en separat bunke med elvisp. Häll sedan ner det i mjölblandningen och vispa samman. Vispa med elvisp tills dess att smeten är slät, utan att överarbeta den.
3. Skeda upp smeten i pappersformar [placerade i en muffinsplåt.] Fyll formarna till omkring hälften. Grädda mitt i ugnen i knappt 20 minuter [jag gräddade dom i ca 15min.] Prova med en sticka, muffinsarna ska vara torra och gyllenbruna. Låt bakverken svalna i plåten ett tag innan du låter dom kallna helt på ett bakgaller.
Vaniljfrosting:
250gram florsocker, siktat
2 tsk vaniljsocker
80gram mjukt smör
knappt 0,25dl mjölk
ev. någon droppe karamellfärg
1. Vispa ihop florsocker, vaniljsocker och smör till en slät smet med elvisp. Det krävs att smöret är mjukt, annars kommer det bara flyga florsocker i köket.
2. Tillsätt sedan mjölken, någon matsked i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt ev. någon droppe karamellfärg. När all mjölk har blandats ner vispar du forstingen på hög hastighet i minst 5 minuter. Ju längre du vispar, desto fluffigare och lätt glasyr får du.
3. Bred/spritsa frostingen på cupcaksen och dekorera sedan med något fint strössel/färgat socker.
Ännu en cheesecake
Till 1 kaka:
100gram smält smör
200gram digestivekex
2 msk socker
Fyllning:
400gram cream cheese [philadelphiaost]
1 burk kesella [10%, 250gram]
2 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
4 ägg
½ dl maizenamjöl
200gram blåbär [tinade eller färska]
Garnering:
1 burk kesella vanilj
ev. blåbär
1. Krossa digestivekexen fint med en mixer eller lägg dom i en plastpåse och krossa med en kavel. Blanda smulorna med smält smör och socker. Tryck ut i en rund bakform [ca 24cm i diameter] med löstagbar kant. Förgrädda skalet mitt i ugnen i ca 8 minuter på 175graders ugnsvärme.
2. Visa cream cheese och kesella krämigt med elvisp. Visa ner socker, vaniljsocker och äggen, ett ägg i taget. Rör sedan ner maizenamjöl.
3. Passera blåbären genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan av en sked. Detta tar en stund, och om du vill göra en snabbare variant kan du mixa blåbären i mixern. Resultatet blir nästintill lika bra, enda skillnaden är att du kan få med enstaka blåbärsskal på det viset.
4. Rör ned blåbärspurén i cheesecakesmeten. Häll smeten i det färdiggräddade skalet och grädda mitt i ugnen på 160graders värme i ca 50 minuter. Låt svalna helt.
5. Bred på kesella vanilj över den kalla kakan och dekorera ev. med lite blåbär. Kakan blir bara godare om den får stelna ordentligt under natten i kyl. På bild nr.1 ser ni att jag tog en bit lite för tidigt, kakan var fortfarande ljummen och inte riktigt fast.
Blåbärscheesecake
Botten:
200 g digestivekex
100 g smält smör
2 msk strösocker
Fyllning:
600 g Philadephiaost
2.5 dl kesella 10%
1.25 dl strösocker
1 dl majsmjöl [maizenamjöl]
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Garnering:
2-2½ dl frysta blåbär
1. Sätt ugnen på 175grader. Krossa kexen i en mixer tills det blir fina smulor. Blaanda sedan samman till en massa med det smälta smöret.
2. Tryck sedan ut kexen jämnt i botten av en rund bakform med löstagbarkant, ca 22cm i diameter. Förgrädda botten mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.
3. Vispa kesella och Philadephiaost krämigt med elvisp. Visa sedan ner socker, majsmjöl och vaniljsocker. Knäck därefter i äggen [ett i taget!] och tillsist vispgrädden.
4. Smält chokladen i micron på medelvärme eller i vattenbad. Blanda sedan ner chokladen i cheesecakesmeten och täck kexbotten med smet. Täck ytan med blåbär.
5. Grädda kakan i 40 minuter [175grader, mitten av ugnen!] Täck kakan med aluminiumfolie när den fått gyllene färg, så att den inte ska blir bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
6. Låt cheesecaken stå i kyl över natten [eller minst 6-8 timmar] för att den ska sätta sig och bli lättare att skära upp i snygga bitar.
Jordgubbscupcakes
Till ca 12 muffins:
100 g smör/margarin
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Rivet skal av en citron [kan uteslutas]
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
1 pkt frysta jordgubbar [ca 250gram] hackade i mindre bitar
Frosting:
150gram philadelphiaost
ca 60 gram mjukt smör
4-5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 1 msk jordgubbssaft [outspädd] eller 1 msk citronsaft
Karamellfärg efter behag
1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
2. Blanda smält smör, mjölk och ev. rivet citronskal. Rör sedan ner i äggvispet.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, rör ner i smeten.
4. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt [eller använd dubbla muffinsformar ifall du inte har någon muffinsplåt.]
5. Rör till sist försiktigt ner de hackade jordgubbarna i smeten [de behöver alltså inte tina] och fyll sedan formarna till ungefär 2/3.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter på 175 grader, tills de är gyllenbruna. Prova med en potatissticka, muffinsarna ska vara helt torra.
7. Medan kakorna gräddas vispas smör och philadelphiaost krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, jordgubbssaft eller citronsaft och ett par droppar karamellfärg. Vispa tills krämen är slät. Låt sedan stelna i kyl/frys [beroende på hur snabbt du vill att det ska gå!]
8. När muffinsarna svalnat garnerar du dom med frostingen, antingen genom att spritsa eller bre ut med en sked. Sedan kan du toppa med något fint strössel!
Fina bloggar
♥ Söta saker {länk} är min absoluta favorit -underbara bilder och recept som man vill baka på studs!
♥ Tårtspecialisten {länk} är en annan blogg som har väldigt fina foton och gör helt underbara tårtor!
♥ Matplatsen {länk} har dom bästa recepten på både kakor, desserter och maträtter -verkligen toppenbra inspiration!
♥ 365 days of breakfast {länk} är en frukostblogg som har de finaste bilderna nånsin!
♥ Matverkstan {länk} är en väldigt varierad & bra blogg med allt från mellistips till dagens outfit och inredning!