Fudge brownie

I eftermiddag fick jag ett ryck och bakade både kolasnittar {recept} och brownies, för första gången. Jag har aldrig gjort det förut av någon anledning, men det blev ju väldigt gott! Idag har jag också upplevt skillnaden mellan brownie och kladdkaka, nu när jag smakat båda kan jag säga att brownien har en mer intensiv, mörk chokladsmak. Man får passa kakan noga i ungen så den inte blir för torr, jag vill ha den kladdig och därför gräddar jag den alltid längst ner i ugnen. Då minskas risken att få en sockerkaksbrownie!

 

Till 16 bitar:

100gram fin choklad, minst 50% kakaohalt

125gram smör

3dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 st ägg

1½ dl vetemjöl

3 msk kakao

 

1. Smält chokladen, bruten i bitar, i micro eller vattenbad.

2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.

3. Blanda mjöl och kakao i en annan bunke, sikta ner i smeten. Rör ned den smälta chokladen.

4. Häll ner smeten i en form [ca 20x30cm] klädd med bakplåtspapper.

5. Grädda längst ner i ugnen på 175grader i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

6. Låt brownien svalna i formen, skär sedan i bitar. Förvara i kylskåp, den bli bara godare efter nån dag i kylen.

7. Servera gärna med glass eller grädde!


Mina bästa semlor

Här kommer mitt bästa recept på semlor som vi bakar varje år så här dags. Jag gör stora semlor och då blir det kring 12 stora bullar, men man kan också göra minisemlor och få ut ungefär det dubbla antalet.

 

Semlor:

½pkt jäst, 25gram

75gram smör

2½ mjölk

½dl strösocker

½tsk salt

½tsk kardemumma

ca 8dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

 

Fyllning:

200gram mandelmassa

1dl mjölk

ca 3dl vispgrädde

 

Garnering:

Florsocker

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt vätskan bli fingervarm (37grader.)

2. Rör ut jästen i lite av degvätskan, tillsätt sedan resterade vätska samt socker, salt och kardemumma.

3. Häll i mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 40minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma till släta bullar (görs enklast genom att hålla handen mjukt kupad över bullen och sedan snurra handen i små cirkelrörelser, ungefär på samma sätt som man håller i en datamus.)

5. Lägg på en bakplåtsklädd plåt, låt jäsa 30minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda dem i 225graders ugnsvärmde, mitt i ugnen, i ca 8 minuter. Låt svala under handduk på galler.

7. Skär ett lock på varje bulle och gröp ur en del av innanmätet. Riv mandelmassan och blanda samman med mjölk och inkråm från samtliga bullar.

8. Vispa grädden fast (gärna tillsammans med lite socker.) Fyll bullarna med mandelmassan och spritsa sedan på grädden.

9. Lägg till sist på locken och pudra över lite florsocker.

 

Tips! Det är inte alltid alla 12 semlor går åt på en gång, så man kan frysa in ofyllda semelbullar och sedan tina det antal man önskar. Sedan är det bara att fylla med mandelmassa och grädde, mängderna tar du bara på en höft. Vissa vill ha mycket mandelmassa men lite grädde och vise versa. Eller så vill man ha som mig, mycket av båda sorterna ;}


Semlor

Trots att det är en månad kvar till årets fettisdag [infaller 8:e mars] tycker jag det är mer än okej att redan nu börja baka och äta semlor. Faktiskt så är bara för gott för att inte ätas när man har chansen! Jag är dock en sån där tråkis som bara bakar de klassiska semlorna fyllda med mandelmassa, toppade med spritsad grädde och florsocker. Men det finns ju massvis med olika smaker på semlan för dem som vill variera sig, och Mia Öhrn är en hejjar på just det -att variera. Så här kommer några av hennes semlor som jag tycker låta väldigt goda ↓

Hallon och blåbärssemlor med mandelmassa [recept]


Semlerutor -ett smart sätt att slippa de tråkiga kanterna och få mer fyllning [recept]


Chokladsemlor med kokosfyllning [recept]


Samtliga bilder kommer från Mia Öhrns blogg [länk] som ni borde titta in på -superfin med många bra recept!


Kärleksmums

Kärleksmums är verkligen supergott! En mjuk och saftig chokladkaka täckt med en krämig glasyr som halvt smälter ihop med kakan och därför blir lite lagomt kladdig i mitten. Ett tips är att variera kärleksmumsen med kokosflingor och strössel, färgglatt strössel passar exempelvis himla bra till barnkalaset.


Till en långpanna, ca 30 st kakor:

200 gram smör

5 ägg

4 dl strösocker

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 dl kakao

 

Glasyr:

150 gram smör

1 dl starkt kaffe

drygt 8 dl florsocker

4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

 

Garnering:

Strössel eller kokosflingor

 

1. Sätt ugnen på 200grader och klä en ungslångpanna med bakplåspapper/ smöra och bröa den.

2. Smält smöret och låt svalna, vispa under tiden ägg och socker vitt och pösigt.

3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ned i äggvispet.

4. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet och häll ned i långpannan och grädda mitt i ugnen (på 200grader) i 20-25 minuter. Prova med en sticka, när den är torr är kakan klar. Låt kakan svalna.

5. Smält smöret till glasyren och blanda samman med övriga ingredienser. Bred ut över den avsvalnade kakan och strö över kokosflingor eller strössel. Skär i rutor.

 

Tips! Jag gjorde dubbel sats glasyr [den mängd som står i detta recept] för jag tycker den är så god, men om man vill så gör det lika bra att halvera glasyren, men bara glasyren. Själva sockerkakan ska ha samma mått!