Ljus konfektkaka

Mia Öhrn har ett recept i sin bok Kladdkakor kallad Konfektkaka, vilket är beskrivningen till hur du gör en kladdig, krämig och mörk chokladtårta. Men jag tycker det lätt kan bli en för mörk & besk smak, så därför har jag ändrat om lite i receptet. Jag bytte ut den mörka chokladen mot ljus, hällde i lite kaffe och visp så får vi istället en Ljus konfektkaka med smak av kaffe.Till en kaka:
200 gram smör
200 gram mjölkchoklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kallt, stark kaffe

1. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från plattan och bryt ned chokladen. Rör ordentligt tills allt smält. Vispa sedan ägg, vaniljsocker och strösocker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner chokladsmöret i äggvispet.
2. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Sikta ned det i smeten och rör tills den är helt jämn. Tillsätt kaffet. 
3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda längst ner i ugnen i ca 12 min på 225 graders ungsvärme. Passa så inte ytan bränns!
4. När kakan tas ut kommer den vara väldigt dallrig och därför måste den få vila i kyl över natten/ca 8 timmar. Då kommer den att ha stelnat och vara lagom krämig.
5. Innan servering brukar jag pudra över ett lager kakao på toppen, det ser fint ut tycker jag. Och sen server jag konfektkakan med lättvispad grädde. Men mjuk vaniljglass eller bara som den är funkar ju också utmärkt.

Devils chocolate cake

Åh, sicken god tårta, en riktigt amerikansk variant med saftiga bottnar och väldigt krämig frosting. Jag använde marabous mörka choklad till glasyren, men om man vill ha en mörkare smak kan man använda 70%-ig choklad. Tårtan förvaras i kyl, och då stelnar glasyren, men om man vill kan den få mjuka lite i rumstemperatur innan servering.

 

Till en tårta:
125 gram smör
2½ dl strösocker
4 ägg
2½ dl vetemjöl [150gram]
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe

Frosting:
200 gram mörk choklad
250 gram mjukt smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

1. Smör och bröa en rund form med löstagbar kant [~22 cm i diameter] Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke [vetemjöl, vaniljsocker, bakpluver & kakao] Vänd sedan försiktigt ner i äggvispet tillsammans med kaffe och smält smör.
3. Häll smeten i formen & grädda längst ner i ungen, 175grader, i ca 40min. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna i formen.
4.
Hacka chokladen fint och smält sedan försiktigt i micro/vattenbad. Låt svalna en aning så inte smöret smälter när chokladen tillsätts. Vispa smöret krämigt med elvisp. Vispa ner florsockert och sedan chokladen och vaniljsockret. Fortsätt vispa tills glasyren fluffig och låt sedan stelna i kyl.
5. Dela tårtan i två bottnar. Bred på ungefär 1/3 av frostingen på den ena bottnen. Lägg sedan på den andra bottnen som ett lock och spacka tårtans topp och sidor med glasyren.