Kladdkaka med kladdig kaffefrosting

Alltså, det här blev en av de bästa kladdkakor nånsin med bitar av mjölkchoklad och på det en kladdig frosting med chokladkaffesmak. Prova prova!
 
Kladdkaka:
100 gram smör, smält
2 st ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 nypa salt
 
50-100gram mjölkchoklad, hackad i bitar
 
Glasyr:
60 gram mjukt smör
200 gram philadelphiaost
5-7 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 3 msk kakao
1-2 msk starkt kallt kaffe
 
1. Smält smöret. Blanda ner alla torra ingredienser i kastrullen och knäck sist ned äggen, ett åt gången. Rör ordentligt och häll sedan smeten i en smord och bröad (gärna med ex kokosflingor) bakform med löstagbar kant. Tryck ned bitar av mjölkchoklad i formen.
2. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 200 grader, i ca 13-15minuter. Prova med en sticka, den ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna helt och ställ sedan in i kylen. 
3. Vispa smör och philadelphiaost till glasyren krämigt med elvisp. Tillsätter de andra ingredienserna, justera mängden florsocker efter hur fast glasyr du vill ha. Mer socker = fastare frosting. 
4. Bred glasyren över den kalla kladdkakan och dekorera med strössel eller något annat kul. Låt den gärna vila över natten i kylen innan servering.  

Äppelmoskaka

Det här receptet, från denna sida, testade jag för att ta tillvara på en stor burk äppelmos farmor gett oss. Resultatet blev lite som en morotskaka, supergott, fast med äppelsmak dårå! Kakan blir som många kakor bara godare om den får stå i kylen en dag innan servering. Ifall man tycker om nötter eller russin är det bara att blanda ner det i smeten innan den hälls i formen. 
 
 
Till en kaka:
3 dl strösocker 
2 ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
½ tsk kardemumma
3 dl äppelmos
3/4 dl rapsolja
ev. 1-2 dl hackade nötter (ex valnötter)
ev. 1-2 dl russin
 
Glasyr:
200 gram philadelphiaost
60 gram mjukt smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg socker socker fluffigt med elvisp, och blanda alla torra ingredienser i en separat bunke.
2. Rör ned olja och äppelmos i äppelvispet tillsammans med mjölblandningen. Ifall du vill kan du även röra ned grovt hackade nötter och russin nu.
3. Smörj och bröa en rund bakform, häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna helt.
4. Under tiden som kakan gräddas kan du göra glasyren. Vispa först philadelphiaost och smör krämigt med elvisp, tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Vispa klumpfritt, och låt sedan stå i kylen tills kakan blivit kall. Då kan du glasera kakan och sen dekorera med lite strössel eller något annat.