En snabb blåbärspaj

Det här receptet lovade jag min mormor att blogga om när jag var där senast och bjöd på denna paj. Av detta recept blir det en strålande blåbärspaj som är ungefär världens enklaste att göra, och dessutom blir väldigt god. Lite seg och knäckig sådär. Så ut i skogen och plocka blåbär, baka sedan denna paj som passar väldigt bra ihop med exempelvis vaniljvisp eller vaniljglass. 
Till en paj behövs:
100 gram smör
1 ägg
2 msk ljus sirap
2 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 250gram blåbär
 
1. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg, ljus sirap och socker fluffigt med elvisp. Blanda sedan vetemjöl och bakpulver, vänd försiktigt ned i äggvispet tillsammans med smöret. 
2. Smörj en pajform eller rund bakform med smör, bred ut smeten i formen. Häll över blåbär och tryck ned dessa en aning i smeten. 
3. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45-55 minuter, tills kanterna blivit gyllene och smeten är fast. Servera varm/ljummen/kall med något gott tillbehör! Förvara i kyl om inte allt ätes upp på en gång. 

Havrebollar

Det här havrebollarna smakar ungefär som chokladbollar, men är mildare då de innehåller mindre kaffe (som ersätts med mjölk) och oboy istället för kakao. Kul med variation till den klassiska varianten tycker jag! 
 
Till ca 20 havrebollar:
150 gram smör
1½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
5 msk oboypulver
6 dl havregryn 
½ dl mjölk
½ dl kallt starkt kaffe
 
Garnering:
Kokosflingor
 
1. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i mixer. Vispa sedan smör, socker och sirap fluffigt med elvisp. Vispa ned vaniljsocker, oboyoulver och havremjöl. Rör sedan ned mjölk och kaffe.
2. Smeten blir ganska lös, men låt den bara stå i kyl/frys tills den blivit fast, då går det fint att rulla bollar av den. Rulla därefter bollarna i kokos och förvara i kylen. 

Paj med hallonfyllning

När jag får bär eller frukt av något slag över gör jag oftast smulpajer (som den här) Just för att det är så enkelt och blir gott. Men i veckan när jag hittade ett recept på en paj med hallonfyllning tänkte jag att varför inte prova något nytt? Och resultatet blev ett knaprigt pajskal fyllt med en lite cheesecakeaktig fyllning. Himla gott!
 
 
Till en paj:
Pajskal:
125 gram smör
2 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
½ dl strösocker
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
2 ägg
1½ dl strösocker
1 dl creme fraiche
50 gram creamcheese (typ philadelphiaost)
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
150 gram hallon 
ev några droppar röd karamellfärg (jag använde det för en extra rosa fyllning)
 
1. Nyp ihop alla ingredienser till skalet med fingertopparna. Överarbeta inte degen utan låt den just ta ihop. (Om det behövs för att degen ska ta ihop tillsätt då en matsked extra kallt vatten.) Klä en pajform och låt vila i kylen.
2. Visa ägg och socker till fyllningen vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ned creme fraiche och creamcheese. Sikta ned vaniljsocker och vetemjöl, rör till sist ned hallonen. Tillsätt ev karamellfärg. 
3. Häll smeten i skalet och grädda i ungefär 35 minuter (nedre delen av ugnen) i 175graders ugnsvärme. Fyllningen ska ha stannat. Låt sedan svalna och servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås. 
Orginalreceptet hittades på Arla.se!