Godismuffins

I Mia Öhrns bok Kladdkakor finns recept på supergoda kladdkakemuffins med en seg chokladtopp. Dessa muffins kallas Godismuffins -trots att dom inte innehåller något godis. Kanske beror namnet på att muffinsarna smakar minst lika gott som karameller? Hur som helst så bakverken serveras halvfrusna och är helt underbara!


Kladdkakemuffins:

2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör eller margarin

Fyllning:

100 g smör eller margarin
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde


Muffins:

1. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet blandat med kakao, salt och vaniljsocker. Rör sist ner det smälta smöret.

2. Skeda ner smeten i aluminiumformar eller dubbla av papper. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 15 min eller tills smeten börjar sjunka.

Fyllningen:

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao och rör till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min. Passa så att det inte bräns, rör hela tiden i botten av kastrullen! Låt svalna.


2. Toppa varje kladdkakemuffin med en chokladklick och sätt in dem i frysen. Ta fram muffinsarna en stund innan servering och låt dem tina en aning.


Frozen cheesecake

I lördags var jag bjuden på kräftskiva och mitt uppdrag var att fixa efterrätten. Eftersom vädret var på topp den dagen bestämde jag mig för att satsa på något riktigt somrigt och svalt -en frozen cheesecake. Jag utgick från Leila Lindholms recept (från boken One more slice) och reslutatet blev toppengott! Kakan smakade lite som glass och lite som cheesecake. Jag serverade den med färska vinbär och limeklyftor, men all frukt fungerar såklart lika bra.


Det blev massor av smet och min plan att baka den i en hålform (såhär) fungerade inte alls. Det var för mycket smet, så istället använde jag en stor pajform. I den rymdes cheesecaken precis! :)

 

I botten och på toppen av kakan strösslades krossade digestivekex -utan kexen blir det ingen "riktig" cheesecake, eller hur? ;)

 

Vi skar bitar av den frysta cheesecaken, men om man vill kan man hälla smeten i en avlång bakform (en sån som man gör sockerkaka i) och sedan skopa upp den frysta cheesecaken i skålar -som glass :)

 

Till en stor cheesecake -12 bitar:

4 st ägg

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Rivet skal av en tvättad citron

200 gram cream cheese

2.5 dl vaniljvisp

2.5 dl vispgrädde

200 gram fint krossade digestivekex

Bär till garnering

 

1. Separera äggulorna från vitor och lägg i varsin skål. Vispa äggulor pösigt tillsammans med strösocker, vaniljsocker och citronskal. Blanda ner cream cheese.

2. Vispa grädden luftig och vänd ner i smeten. Vispa sedan vaniljvispen tills den blir tjock -detta tar några minuter. Vänd sedan ner även den i smeten.

3. Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.

4. Krossa digestivekexen i en mixer eller lägg kexen i dubbla platspåsar och krossa dem med en kavel.

5. Ta fram en form där smeten ryms, bör vara en ganska stor form. Strö hälften av kexsmulorna i botten på formen. Häll över smeten och toppa sedan med de resterande kexsmulorna.

6. Ställ in i frysen i 3-4 timmar och låt stå framme i 5-10 minuter innan servering så den mjuknar en aning. Äts inte all cheesecake upp samma dag så ställ tillbaka den i frysen innan kakan hinner smälta (för då blir den isig och otrevlig nästa gång du tar fram den ut frysen!) Om cheesecaken fryses innan den hinner smälta kommer den vara lika god dag 2! :)


Mandelfyllning till vetebullar

Idag har jag bakat bullar -trots att solen steker ute och att det nästan blev outhärdligt varmt inne i köket. Men det var värt att svettas lite extra, för hur gott och somrigt är inte nybakta bullar och ett glas jordgubbssaft?

Jag gjorde tre olika fyllningar, kanel, vanilj och mandel. Egentligen skulle det bli pistagefyllning (pappa hade nämligen bett mig göra några pistagebullar) men vi hade endast mandel hemma så därför blev det mandelfyllning istället! Tyvärr tål jag inte nötter och kan inte uttala mig om resultatet, men resten av familjen gav mandelbullarna två tummar upp och tyckte dom blev saftiga och goda!

 

 


Fyllning till ca 23 bullar:


250 gram mandelmassa
100 gram skållade & skalade mandlar
80 gram smör/margarin
1-2 msk vatten
ev. någon droppe bittermandelessens (jag hade inte det hemma, annars hade jag droppat ner det i smeten)
Några droppar grön karamellfärg (annan färg går såklart också bra!)

1. Riv mandelmassan grovt. Mixa eller mal de skalade mandlarna till ett fint pulver.
2. Använd fingertopparna för att arbeta samman den rivna mandelmassan med nötpulvret, smör, vatten, karamellfärg och essens. (Eller så kör du det i mixern) Tillsätt ev. lite mer vatten om fyllningen är för tjock.
3. Kavla ut bulldeg (jag tog 40% av degen, använde detta recept som står på baksidan av mjölförpackningen) till en halv cm tjock rektangulär platta.
4. Bred ut fyllningen. Rulla ihop som en rulltårta, alltså från ena långsidan. Skär sedan små "stubbar" av rullen, ca 2 cm tjocka, och placera i bullformar.
5. Stoppa in i mitten av ugnen i 8-12 minuter på 250 grader. Passa så att bullarna inte bränns!

Vanilj & chokladfudge

Idag slängde jag ihop lite fudge. Hehe, jag vet att det inte alls är jul än men blir man sugen så blir man! Mina fudge fick i alla fall smak av både vanilj och choklad, vilket blev toppengott! Om man vill ha mer chokladsmak och en mörkare färg på sina godisar har man i ungefär 2 msk extra kakao i smeten.

 

 

I en röd kakburk, fyndad på en antikaffär, fick fudgen ligga.

Till ca 30 fudge:
50 gram smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao [ev 1-2 msk extra om du vill ha mer chokladsmak]

1. Smält smöret i en vid kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ordentligt. Koka upp och rör så det ej bränns.
2. Låt småkoka på svag värme i ca 25-30 minuter. Gör kulprov när knappa 25 minuter återstår för att försäkra dig om att fudgen inte kokas för länge.
3. Häll upp i en liten form klädd med bakplåspapper, min var 15x15cm. Ju mindre form du tar desto tjockare fudgegodisar får du.
4. Låt svalna och ställ sedan in i kylen nån timma innan du skär dom [med en vass kniv] i bitar. Klart att äta!