Rabarbermarängpaj på morsdag

Idag är det mors dag och såklart firas detta med en god kaka. Till min mamma [som älskar denna citronmarängpaj] var valet enkelt när trädgården är full med rabarber! Jag gjorde ett pajskal, fyllde men rabarber och vaniljkompott och toppade med seg, fluffig maräng.

Till en paj, ca 8 bitar:

Botten:

3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
2 st äggulor

 

Rabarberkompott:

350 gram skalade och hackade rabarberstjälkar

knappt 1 dl strösocker

1 vaniljstång

 

Maräng:

3 äggvitor

1 dl strösocker

 

Gör så här:

Kör mjöl, socker och smör i matberedaren. Tillsätt äggulorna och kör lite till -överarbeta bara inte degen! Låt degen vila i kylen minst 30 minuter. Klä en pajform (mellan 20-24 cm i diameter) med degen och nagga botten. Låt vila ca 15 minuter till i kylskåp. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, 175graders ugnsvärme.

Rabarberkompott: Snitta en vaniljstång på längden. Skrapa ut fröna och lägg ned frön + stång i en kastrull tillsammans med rabarberbitar och socker. Låt koka ihop på svag/medelvärme (tills rabarbern är mjuk) i ca 5-7minuter.

Vispa äggvitorna i en ren rostfri bunke med 1/3 dl socker med elvisp. Vispa tills marängen är fast på ganska låg hastighet. Tillsätt sedan resterade 2/3 dl socker i omgångar, lite i taget, och öka på hastigheten. Vispa i ca 4-5 minuter, marängen ska bli tjock, fast och glansig.

Fyll det gräddade pajskalet med rabarberkompott och bred över maräng. Toppa med mandelspån och grädda i ugnen tills marängen får färg, ca 10 minuter, mitt i ugnen på 200 graders ugnsvärme.

Servera ljummen med eller utan grädde. Smakar toppen vilket som!

Bild från google, kollage gjort av mich! Att jag inte har någon egen bild beror på att min kamera var död -och pajen tog slut för snabbt för att jag skulle hinna föreviga den ;]

Banana fudge cupcakes

I helgen gjorde jag ett gäng smarrig cupcakes med världens godaste smakkombo, nämligen choklad och banan! Hur gott som helst ju!

 

 

Till 12 st cupcakes:

100 gram smör

1 dl filmjölk

2 msk kallt kaffe

2½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 ägg

3½ dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 msk kanel

1 nypa salt

2 mogna bananer

 

Fudge:

1½ dl vispgrädde

2 msk ljus sirap

4 msk farinsocker

100 gram mjölkchoklad

100 gram mörk choklad

1 msk smör

 

Garnering: Strössel, kokos, nötter, godis, mini-nonstop osv.

 

Cupcakes: Smält smöret och rör ned filmjölk och kaffe. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner smörblandningen i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, salt och kanel i en annan bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i den andra smeten. Mosa bananerna med en gaffel och rör ned i smeten. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar och fyll formarna till 2/3. Grädda mitt i ugnen, 175graders ungsvärme (eller 150 grader varmluft) i ca 15 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga. Låt svalna.

 

Fudge: Finhacka chokladen. Koka upp grädde, sirap och socker. Blanda ner den hackade chokladen och en msk smör. Rör så chokladen och smöret smälter. Låt svalna innan du glaserar cupcakesen med fugen. Garnera efter behag, jag strösslade över tuttifruttiströssel!

 


Smulpaj med blåbär

För mig är smulpaj lika med sommar. Jag brukar variera detta recept med en massa olika sorters frukter och bär. Favoriten är rabarber, hallon och nektarinklyftor. Väldans gott, speciellt med vaniljvisp!

 

En paj, ca 8 bitar:

Smulor:
knappt 100 gram smör
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ev. smaksättning: 3-4 msk kokosflingor/en näve grovt hackade nötter/ca 50 gram hackad mörk choklad

Fyllning:
500 gram blåbär (frysta)
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
3 msk strösocker

ev. florsocker till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop tärnat smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och ev smaksättning. Tillsätt ev lite mer mjöl så smulorna blir tillräckligt smuliga (och inte bara är några stora klumpar.) Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll sedan detta i en smord pajform. Smula över smulorna. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera ljummen eller kall (pudra ev över florsocker) med vaniljvisp eller glass!


Kolasnittar

Det här är hela familjens favoritsmåkakor som altid bakas när det vaknas kalas. Kakorna blir sådär sega, lite knäckiga, med kolasmak -hur gott som helst! Det gäller att passa dom i ugnen, gräddas de för länge blir kakorna hårda och inte alls sega.

Till ca 25 snittar:

100 gram mjukt smör

1 dl strösocker

2.5 msk ljus sirap

2.25 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver (elr ½ tsk bikarbonat)

2 tsk vaniljsocker

 

1. Sätt ugnen på 175grader. Vispa smör, socker och sirap krämigt med elvisp. Blanda ihop övriga ingredienser och tillsätt sedan i smörvispet.

2. Knåda ihop till en deg med händerna. Dela degen i två delar och platta ut till två längder på bakplåtsklädd plåt. Platta till längderna en aning och räffla dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

3. Ta ut plåten och skär längderna i snittar medan de fortfarande är varma. Låt svalna och förvara sedan i tätslutande burk med lock.


Chokladkolakakor

De här småkakorna bakade jag i helgen och åh så goda dom var! I mitten av varje chokladkaka finns en kolaklick -en centergodis alltså! Supergott, och dessutom är dom enkla att göra. Fem av fem!

 

Till ca 20 kakor:

200 gram smör

1 dl strösocker

½ tsk bakpulver

4 dl (240 gram) vetemjöl

½ dl kakao

 

Fyllning:

Cirka 20 st kolafyllda chokladbitar, t ex Center

 

Smält smöret och blanda ner de övriga ingredienserna (förutom centergodisarna) Rör ihop till en deg. Låt stå ett tag i kylen så degen svalnar. Omslut sedan varje godis med en rejäl bit chokladdeg. Om det är sprickor i degen (om man täcker godisen med för lite deg vill säga) rinner kolafyllningen lätt ut ur kakan när den ska gräddas. Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg på bakplåtsklädd bakplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 7-8min. Låt svalna.


Mintkladdkaka

Det här är ett väldigt bra recept på mintkladdkaka tycker jag, det blir precis lagom mycket mintsmak och en perfekt kladdig kaka.



Till en kladdkaka:
100 gram smör
100 gram after eight-plattor
2 dl socker
2 ägg
2½ msk kakao
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Glasyr:
100 gram after eight-plattor

Smält smöret och ta bort från värmen. Låt after eighten smälta ner i smöret. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt även smör/chokladblandningen i äggvispet och rör noga. Blanda samman mjöl, kakao och bakpulver, häll sedan ner i den andra smeten. Rör runt. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten (ca 21cm i diameter.) Grädda mitt i ugnen i 18-22 minuter i 175graders ugnsvärme. Ta ut kakan och lägg på after eight-plattorna. Stoppa in i ugnen i ca 5 minuter, tills mintgodisarna smälter. Ta ut ur ugnen och bred ut den smälta chokladen med en sked/kniv. Låt svalna, allra helst över natten i kylskåp. Servera med vispad grädde, glass eller som den är. Vilket som är toppengott!

Receptet kommer från boken "Kladdkakor" av Mia Öhrn

Morotskaka

Ännu ett recept på morotskaka, vilket kan vara mitt favoritrecept. Den blir så hiiimla saftig, och så har den världens godaste smak av både citron och kanel. Lova att prova!


Till en kaka:
75 gram mjukt smör
2 dl strösocker (eller farinsocker om du vill ha en fylligare smak)
1 tsk vanlijsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1.5 tsk mald kanel
Rivet skal av en halv citron
1 dl russin
ca 3-4 fint rivna morötter (4 dl)

Frosting:
200 gram cream cheese
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0.5 msk citronsaft

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Blanda samman de torra ingredienserna, vänd ner dem i äggvispet. Blanda även ner citronskal, russin och morötter. Fyll en avlång bakform som rymmer 1.5 liter (smord och bröad) med smeten. Grädda längst ner i ugnen i ca 30-35 minuter på 200 grader. Kolla med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr.
Blanda samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp. Bred över morotskakan när den svalnat.
Dekorera med kanel, citronskal eller flagnad mandel om du vill.

Såklart kan du göra en rund kaka, häll då smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Grädda på samma vis som det står ovan.

Citron och kokosscones

Scones kan varieras i det oändliga och denna gång gjorde jag ett par med frisk smak av citron & kokos. Väldigt gott, speciellt tillsammans med cream cheese och marmelad.

 

Till 2 kakor (8 scones)

0.5 dl kokosflingor

2 dl vetemjöl

2.5 dl siktat dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

Skal av en halv citron

50 gram smör

2 dl naturell yoghurt

 

Sätt ugnen på 225 grader. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på hög värme tills de får färg. Passa dem noga! Låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kokosflingorna och det rivna citronskalet. Nyp ihop med kallt, tärnat smör och tillsätt sedan yoghurt. Om degen känns väldigt kladdig, tillsätt mer mjöl tills den går att arbeta med. (Den ska alltså inte kladda fast på händerna.) Forma två kakor och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Nagga kakorna och gör ett kryss i varje. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Ät sconesen nygräddade med t ex cream cheese, marmelad och en kopp te!

 

Grundreceptet kommer från denna fina blogg!


Mormors snabba bröd

Det här recept har jag fått av mormor och det är en favorit som bakas minst en gång i veckan här hemma. Brödet är väldigt enkelt att göra + behöver inte jäsa en enda sekund! Hur bra är inte sånt?


Till en limpa:
2 dl havregryn
5 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
1 dl russin
4 dl filmjölk
1 äpple, grovt rivet (skalet kan vara kvar!)
1-2 msk ljus sirap/honung

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt russin. Rör runt med en slev. Rör sedan ner filmjöl, rivet äpple och till sist sirap eller honung. Rör runt och klicka ut i en smord och bröad (jag bröade med havregryn) avlång brödform (ca 1½liter) Grädda i 175 graders ungesvärme i ca 80 minuter, längst ner i ugnen. Låt svalna.

Konfektkaka

Jag har ingen egen bild till denna tårta. Jag hann helt enkel inte fota den innan den tog slut! Men jag ändå vill visa er receptet, eftersom det här kan vara en av den godaste chokladtårtor jag smakat.



Till en stor tårta:

200g smör
100g mörk choklad (ca 60%kakaohalt)
100g mjölk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca ½dl starkt, avsvalnat kaffe

Smörj och bröa en form med löstagbar kant med kokosflingor. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt ner chokladen och dra kastrullen från värmen. Rör om då och då tills chokladen smält helt. Vispa ägg och socker pösigt och rör försiktigt ner chokladsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Försök att få bort eventuella klumpar. Häll smeten i formen och grädda drygt 12 minuter i 225 C, i mitten eller nedre delen av ugnen. Den kommer vara dallrig när du tar ut den ur ungen, men den stelar i kylen och blir gudomligt krämigt underbar! Låt svalna och ställ sedan in i kylen minst en dag innan servering. Vid servering, pudra över kakao och servera med vaniljglass, vispad grädde och bär.

Bild kommer från google och grundreceptet på kakan kommer ur Mia Öhrns fina bok Kladdkakor.