Mjölkchokladfudge med saltlakrits

Nu kommer ett till recept på fudge -denna gång chokladfudge med lakritssmak. Dom blir så himla galet goda! Men, om en inte tycker om lakrits kan denna bytas ut mot klassisk mjölkchoklad, eller varför inte apelsinchoklad, eller kanske mint?
 
Till ungefär 30 fudge behövs:
2½ dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk honung
100 gram marabou black (eller annan god smaksatt choklad)
 
1. Mät upp grädde, socker och honung i en vid kastrull. Blanda ihop till en smet, låt sedan koka upp (utan att röra om.) Sänk värmen och låt sjuda på svag värme i ungefär 15 till 25 minuter beroende på hur vid kastrull du använder. Prova så att smeten är klar med hjälp av ett kulprov.
2. Hacka under tiden smeten kokar chokladen fint. Rör ner den lite i taget när gräddsockret kokat klart. Häll upp i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och ställ sedan in i kyl. Skär i bitar med en vass kniv. 

Saftig mjuk pepparkaka med äpple

En av mina favoritkakor så här i juletider är mjuk pepparkaka. Jag använde min farmors klassiska recept, men rev dessutom ner två finrivna äpplen i smeten för att addera extra smak och saftighet. Kakan toppades sedan med en krämig limefrosting och slutresultatet blev riktigt smarrigt!
 
 
Till en kaka behövs:
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker (farin, rårör eller annat brunt socker fungerar nog lika fint)
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ msk pepparkakskryddor
1 tsk kanel
2 finrivna skalade äpplen
100 gram smält smör
1 dl filmjölk (skulle tro att mjölk/gräddfil/cremefraiche funkar bra också)
 
Limefrosting 
150 gram cream cheese
90 gram mjukt smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ lime
 
1. Vispa ägg, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt med elvisp. Blanda alla de torra ingredienserna i en separat bunke. 
2. Skala, kärna ur och finriv äpplena. Smält smöret och blanda ner filmjölken. Rör ner smöret, äpplen och mjölblandningen i äggvispet. Blanda ordentligt. 
3. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, min är omkring 22cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i omkring 40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna.
4. Vispa ihop cream cheese och smör med elvisp. Tillsätt florsocker tills dess att frostingen är fast. Tvätta limefrukten noga, riv ner ungefär hälften av dess skal samt vaniljsockret. Låt stå i kylen tills dess att pepparkakan är helt kall, annars smälter glasyren. 
5. Dela kakan i två delar, bred hälften av frostingen på ena botten. Lägg på den andra delen och glasera. Dekorera efter eget behag!

Världens godaste saffransfudge med vit choklad

Och så var det december, igen! Här kommer recpetet på mitt absolut bästa julgodis, nämligen fudge med smak av vit choklad och saffran. Åh. Dessa blir så galet goda och får den perfekta konsistensen, mjuka och lite krämiga. Hemligheten är att inte röra om medan gräddsockret kokar, för då blir godiset lätt smuligt. Receptet kommer i grund och botten från den fina bloggen sötasaker.com.
 
 
Till ungefär 30 fudge:
2½ dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk honung
75 gram vit choklad
1 paket saffran (0,5gram)
 
1. Blanda grädde, socker och honung i en vid kastrull. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme i omkring 15 till 20 minuter, tills smeten klarar ett kulprov. Var försiktig så inte smeten kokar allt för länge, för då blir fudgen både hård och smulig. 
2. Hacka chokladen fint. Rör ned saffran i smeten, och därefter chokladen lite åt gången. Rör tills allt smält och häll sedan upp i en liten form (omkring 10x15 cm använde jag, då får fudgen lite höjd) klädd med bakplåtspapper. 
3. Låt fudgen kallna, skär sedan upp i små rutor med en vass kniv. Förvara svalt.
 
Kulprov: Häll en tesked av smeten i ett glas iskallt vatten. Om smeten går att forma till en mjuk kula är den färdig.