Halloncheesecake

Den här cheesecaken med hallon och vit choklad kan vara något av det godaste som finns.

Till 1 kaka:
Botten:
250 gram digestivekex
100 gram smör

Fyllning:
400 gram cream cheese
1½ dl strösocker
2 st ägg
1 citron, skalet
3 msk maizenamjöl
3 dl hallon

Topping:
½ dl strösocker
100 gram vit choklad
3 dl créme fraiche

1. Smält smöret. Mixa kexen till fina smulor, blanda med det smälta smöret. Smörj en rund form med smör, tryck ut smulorna i botten och upp längs kanterna. Grädda mitt i ugnen (175grader) i 5-7 minuter.
2. Vispa cream cheese, socker, ägg, maizenamjöl och rivet citronskal med elvisp till en slät smet. Vänd ner hallonen och rör runt. Häll smeten i det förgräddade skalet och grädda i nedre delen av ugnen (175grader) i ca 30 min, tills dess att kakan stannat.
3. Smält under tiden den vita chokladen i mikro eller i en bunke ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa sedan ihop den smälta chokladen med créme fraiche och socker till en slät kräm.
4. När cheesecaken är klar, bred toppingen över kakan i ett jämnt lager. Grädda sedan kakan ytterligare 6 minuter (175grader) så toppingen stelnar. Låt sedan kakan svalna, helst i kylskåp över natten. Garnera med hallon. 


Mudcake

Nu var det ett tag sen senast, anledningen är den att jag inte bakat i princip nått förutom en morotskaka och ett par chokladbollar, villket inte är alltför spännande bloggmaterial. Men nu sitter jag faktiskt på ett recept till en väldigt kladdig och god "mudcake", som man kan säga är en chokladig och kladdig kladdkaka. Supergod, och enkel att baka är den också!

Till 1 kaka:

2 ägg

2.5 dl socker
1.5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 msk kakao
5O gram mörk choklad, grovt hackad
1OO gram smör

50 g mörk choklad att toppa kakan med

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ner i äggsmeten.
2. Smält smör och 50 gram av choklad tillsammans på låg värme och rör ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant med kokosflingor eller ströbröd.
3. Häll smeten i formen, och strö över 5O g mörk choklad, hackad i ganska stora bitar. Grädda i 10-15 minuter längst ner i ugnen, ta ut och låt svalna. Förvara i kyl, och servera med grädde eller glass och kanske lite hallon.