Kladdkaka med chokladkola

Hej igen! Här kommer ett recept på en klassisk kladdkaka toppad med en chokladkolaglasyr. Allra godast tycker jag denna kaka är om den får stå i frysen ett slag innan servering, men att servera den direkt från kylen är inte heller fel!

Till en kaka:
100 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Kokosflingor/ströbröd till formen

Chokladkola:

100 g smör eller margarin
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde


1. Smält smöret. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i äggvispet.
2. Rör ned det smälta smöret och häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant.
3. Grädda längst ner i ugnen på 200graders ungsvärme i ca 14minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.
4. Under tiden kakan gräddas, koka kolasmeten genom att smälta smöret i en kastrull och tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör till en slät smet.
5. Häll sedan i mjölk och grädde. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme tills kolan tjocknat, i ca 5 min. Passa så att kolan inte bränns genom att hela tiden röra från botten av kastrullen! Låt svalna.
6. När kladdkakan är klar och svalnat en aning, bred chokladkolan över kakan och låt sedan kallna helt. Ställ gärna in i frysen en stund innan servering, så kakan är lite halvfryst. Servera gärna med grädde eller vaniljglass!