Citronmarängpaj

Citronmarängpajen är nog en av dom godaste pajerna enligt mig, med en perfekt blandning mellan den sega citronkrämen och det fluffiga marängtäcket! När denna paj dessutom är min mamma favorit blev den ett självklart val till morsdagsfikat.

 

Till en paj:

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl [180gram]

75 gram mjukt smör

1 dl florsocker

½ krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg + 1 äggula


Citronkräm:

Rivet skal av 1 tvättad citron

Saft av 2 citroner [~1-1,5 dl saft]

2 dl strösocker

3 äggulor [spara vitorna till marängen!]

2 msk smör

3 dl vatten

4 msk maizena mjöl

 

Marängtäcke:

3 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

 

Pajdeg: Häll upp vetemjölet i en bunke. Lägg ner smör, siktat florsocker, salt och florsocker. Nyp samman till en smulig massa med fingertopparna. Tillsätt ägget och äggulan. Arbeta in dem med händerna till en deg. Försök att arbeta degen så lite som möjligt, den ska bara precis ta ihop. Låt vila minst 30 min i kylskåp. Klä sedan en smord pajform med degen, nagga botten och ställ återigen in i kylen, minst 30min. Förgrädda sedan formen i nedersta falsen av ugnen, 200grader, ca 15 min.

 

Fyllning: Blanda alla ingredienser till krämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknar. Krämen får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen är tjock, häll genast upp den i det förgräddade pajskalet. Stryk krämen slät med en kniv och låt kallna i formen.

 

Maräng: Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sedan sockret, ca ½ dl i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt sedan vaniljsockret och fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Ett knep är att vända bunken upp och ned, marängen ska vara så fast att den stannar kvar i skålen -då är den klar. Bred ut marängen över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min på 225graders ugnsvärme, tills toppen fått fin färg. Servera pajen rumsvarm med en kopp kaffe!


Chokladbanankaka med frosting

Hej igen och ursäkta för den väldigt sega uppdateringen. Men det har varit mycket annat just nu, främst i skolan, och jag har inte hunnit baka en enda liten kaka. Men nu så har jag just svängt ihop en chokladbanankaka av några övermogna bananer som jag toppade med en vaniljfrosting. Blev väldigt kladdigt och gott, testa!


Till 1 kaka:
3 dl strösocker
100 gram mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2-3 st mogna bananer
½ dl mjölk
100 gram hackad choklad [mjölk eller mörk]

Frosting:
125 gram philadelphiapost
60 gram mjukt smör
150 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och rör ner i smeten.
3. Mosa bananerna och rör ner tillsammans med mjölk och hackad choklad.
4. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter på 175graders värme.
5. Jag gräddade kakan i ca 55 min, och då blev den en aning geggig i mitten -som jag vill ha den! Låt svalna.
5. Rör färskost, florsocker, vaniljsocker och smör fluffigt med elvisp. Bred på kakan när den är kall och dekorera efter smak!


Chocolate cupcakes

Här kommer ett till recept från Hummingbird bakery, och denna gång med en av det bästa smakerna -choklad! Cupcakesen blir verkligen suupergoda, och speciellt frostingen. Rekommenderas till alla er finfina läsare!

 

Till ca 12 cupcakes:

100 g vetemjöl

20 g kakao

140 g strösocker

1½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

en nypa salt

40 g smör, mjukt

1,25 dl mjölk

1 ägg


1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och mjukt smör i en bunke. Vispa samman med en elvisp på låg hastighet tills smeten får en grynig konsistens.
2. Vispa snabbt ihop mjölk och ägget i en kanna/mugg. Häll långsamt ner hälften av mjölkblandningen i den gryniga smeten medan du vispar samman alla ingredienser med elvisp. Vispa på högre hastighet tills alla klumpar försvinner.
3. Sänk hastigheten och vispa långsamt ned resterande mjölkblandning, tills smeten är slät. Skeda ut smeten i muffinformar [placerade i en muffinplåt] och fyll till ca hälften. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25minuter.
4. Låt muffinsarna stelna en aning på plåten innan de lyfts upp för att svalna helt på bakgaller. Glasera med frosting.

Frosting:
300 g florsocker
100 g mjukt smör
40 g kakao
3 msk mjölk

Vispa ihop smör, kakao och florsocker till en slät smet med elvisp på medelhastighet. Sänk till låg hastighet och tillsätt mjölken, en msk i taget. Vispa sedan på hög hastighet tills frostingen är fluffig och lätt, i ca 5 minuter. Ju längre du vispar, desto fluffigare glasyr. Låt stelna en aning innan du glaserar dina cupcakes med frostingen.