Apelsinkladdkaka

Den här kakan är inte precis som en den kaka jag tänker på när jag hör ordet "kladdkaka", kakan är mer som en kladdig chokladkaka, dock är den mycket god, presic som en kladdkaka! Hur som helst, jag skulle nog säga att kakan är "en krämig och mjuk chokladkaka med fin smak av apelsin" ;-]



 

 

Till en kaka, ca 10-12 bitar:

2.5 dl strösocker

1 dl vetemjöl

0.5 dl kakao

0.5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 liten nypa salt

Skal av en tvättad apelsin, men skal av en lime fungerar också fint!

250 gram kesella, både lätt och vanlig kesella fungerar bra

3 st ägg

 

Garnering:

Florsocker

Tutti-frutti strössel

Apelsinskivor (eller limeskivor)

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, även det rivna apelsinskalet, i en bunke. Tillsätt sedan kesellan och ägg. Rör tills allt är blandat, men inte mer än så. Rör du för mycket kan kakan bli lite gummiliknande i konsistensen.

2. Smörj och bröa en rund hålform (ca 23cm i diameter) med ströbröd eller kokosflingor. Häll smeten i formen och ställ sedan in mitt i ugnen i 15-20 minuter.

3. Låt kakan kallna och garnera innan servering. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och färska jordgubbar! Supergott =)


Bakgrunder

Hejsan! Förlåt för seg uppdatering, men just nu hinner jag inte baka så värst mycket. Istället njuter jag av sommaren! Hur som helst, igår fick jag hem en bok från baka.se eftersom jag vunnit en tävling med mina hallon&kokos-mazariner {recept} Det lite roliga var att jag inte alls visste om att jag vunnit tävlingen! Vinsten landade bara i vår brevlåda tillsammans med ett litet brev som förklarade att jag vunnit mazarintävlingen. Gissa om jag blev glad?! Jag som aldrig vinner annars! Boken som jag vann hette Bakgrunder och ser ut ungefär så här:

 

 

 

 


Bananbröd

Jag måste föra detta tips på "bananbröd", som jag fick av min kompis, vidare. Mosa ned en eller två övermogna bananer i smeten nästa gång du gör bikarbonatsbröd och få värdens godaste bananbröd! Det smakar lite som banankaka, och brödet blir allt annat än torrt!


Till ett bröd:


6 dl dinkelmjöl fullkorn
½ dl linfrön
½ dl solroskärnor
2 dl havregryn/rågflingor
1.5 tsk bikarbonat
1 msk malen kanel
5.5 dl filmjölk (eller 6 dl filmjölk och ingen keso)
0.5 dl naturell keso
1 stor mogen banan (eller två små)
2 msk sirap, ljus eller mörk

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk, keso, sirap rör runt. Mosa bananen fint med en gaffel (eller kör den i mixern) och häll ned bananmoset i smeten. Rör runt ordentligt och häll sedan ned i en smord och bröad (jag bröade med havregryn) avlång bakform (ca 2 liter) Grädda längst ner i ugnen i ca 1 h på 175 graders ugnsvärme. Låt svalna på galler.

Mammas kärleksmums

Hej igen! Här kommer receptet på mammas kärleksmums som vi bakade till kalaset i fredags. Klassiska kärleksmums med en urgod glasyr!

 

Till en långpanna, ca 30 st kakor:

200 gram smör

5 ägg

4 dl strösocker

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 dl kakao

 

Glasyr:

75 gram smör

0.5 dl starkt kaffe

4 dl florsocker

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

 

Garnering:

Strössel eller kokosflingor

 

1. Sätt ugnen på 200grader och klä en ungslångpanna med bakplåspapper/ smöra och bröa den.

2. Smält smöret och låt svalna, vispa under tiden ägg och socker vitt och pösigt.

3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ned i äggvispet.

4. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet och häll ned i långpannan och grädda mitt i ugnen (på 200grader) i 20-25 minuter. Prova med en sticka, när den är torr är kakan klar. Låt kakan svalna.

5. Smält smöret till glasyren och blanda samman med övriga ingredienser. Bred ut över den avsvalnade kakan och strö över kokosflingor eller strössel. Skär i rutor.

 

Om ni undrar över storleken på långpannan så brukar jag använda mig av en form med måtten 20x30cm. Den är en ganska liten form och detta gör att våra kärleksmums blir ganska höga. Du kan använda en stor "vanlig" ungslångpanna men då kommer kakan bli klar fortare och bli tunnar. En smaksak helt enkelt! :)


Dammsugare

Tidigt på fredagsmorgonen ställde jag mig och bakade punschrullar [dammsugare] på den överblivna biten av kärleksmumssockerkakan. Till dammsugare behöver du alltså smulor av småkakor eller sockerkaka, och har du ingen gammal kaka hemma tycker jag att du ska svänga ihop en enkel sockerkaka och prova detta recept, det som sagt en del tid och var pyssligt, men inte alls svårt och blir väldigt gott!

 

Till ca 16 små dammsugare:

50 gram smör

5 dl smulor av sockerkaka/småkakor

2 tsk kakao

Arraksessens/punch efter smak (jag använde 0.5 tsk arraksessens till 16 st dammsugare)

300 gram grön marsipan

Florsocker till utkavling

100 gram mörk choklad

 

1. Mixa smör, kaksmulor, kakao och arraksseesen i en mixer tills det blir till finfördelade, bruna smulor. Forma smulorna till tre stycken rullar, lägg på en bricka och ställ in i frysen.

2. Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Dela i tre delar.

3. Ta ut rullarna ur frysen och rulla in i varsin bred marsipanremsa. Lägg skarven nedåt och ställ återigen in i frysen.

4. Smält 1/3 av chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten.) Finhacka resterande choklad och rör ned i den smälta chokladen.

4. Ta ut rullarna ur frysen och skär i bitar, ca 4 cm långa. Doppa ändarna i choklad. Låt stelna på brickan i kylen och lossa punschrullarna med hjälp av en osthyvel eller liknande. Klart!


Avslutningskalas

Idag har jag & mina brödet äntligen fått sommarlov och detta firades i kyrkan samt med ett stort kalas i trädgården tillsammans med släkten. Det serverades både kakor, pajer och tårta. Här kommer lite bilder, senare kommer recepten på några av kakorna.


Jag tidigare idag


Fikat vi bjöd på var b la mammas morotskaka {länk}


och choklad och halloncupcakes, recept finns här {länk}



Även denna cheesecakekladdis med hallon {länk} serverades och den är en favorit, rekommenderas verkligen! Alla, stora som små, älskar den!


Kärleksmums som mamma gjort, det är våra standardkalaskakor som alltid serveras till kalas. (Recept kommer!)



Vanlijvisp som serverades till två olika äppelpajer, den ena var knäckig äppelkaka {länk} och den andra pajen var en äppelsmulis. Recept finns här {länk} men byt ut blåbären mot ett par (3-4st) äpplen rullade i kanel (ca 1 msk) och några msk socker.


Jag gjorde dammsugare för första gången, recept kommer senare!

Ha en fin sommar, kram Linnéa

Choklad & halloncupcakes

Dagen till ära har jag bland annat bakat dessa smarriga cupcakes med smak av hallon och mörk choklad. Jag tog bort pappformarna muffinsarna stod i, dels var de fula och dels tycker jag att de ser ut som små bakelser utan sina formar!

 

 

 

Till 12 st stora muffins:
150 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
5 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
ca 1-2 dl frysta hallon
12 rutor choklad med valfri smak, kanske mint, chili, vit choklad (med kokos?) eller mjölkcholad. Välj vilken som helst -jag körde på hederlig mörk choklad. Dock hade jag helst velat ha en dumlekola i varje, men kolorna hade min älskade lillebror gamat i sig...

Chokladfrosting:
60 gram mjukt smör
100 gram cream cheese
3 msk kakao
4-5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk varmt, starkt kaffe

 

Muffins: Sätt ugnen på 175°C. Skär upp smöret och lägg i en bunke (så hinner det bli lite varmare än kylskåpskallt). Häll på strösockret. Smörj en muffinspanna som rymmer 12 stora muffins eller ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet. Rör ner vaniljsocker och mjölk. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke. Rör sedan ned i den andra skålen. Fördela smeten i muffinsformarna. Tryck till sist ned några hallon i varje muffin samt en runt choklad. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Prova med en sticka, muffinsarna ska vara torra. Låt svalna.

 

Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till frostingen och bred sedan över de avsvalnade chokladmuffinarna. Dekorera!


Knäckig äppelpaj

Igårkväll var jag väldigt sugen på att göra just en "knäckig äppelpaj" men hittade inget recept som passade riktigt. Jag ville ju ha både smör och grädde i? Så då hittade jag på en egen variant, och reslutatet blev nog ganska lyckat, i alla fall hemma hos oss. Hälften av pajen åts upp på en kväll av två! Och som alltid blir pajen galet god när den serveras med vaniljvisp, men vaniljglass funkar ju också! ;-]

 

 

Gör så här:


1. Smält 100 gram smör i en kastrull. Ta bort från värmen

2. Tillsätt 1 dl strösocker, ½ dl ljus sirap, ½ dl vispgrädde samt ½ dl mjölk. Rör runt.

3. Tillsätt sedan 2 dl havregryn och 2 dl vetemjöl samt ½ tsk bakpulver.

4. Skala och klyfta 4 st äpplen. Pudra över ca 1 msk kanel samt 1 msk strösocker. Blanda.

5. Lägg äppelbitarna i en smord pajform. Häll smeten över och bred ut med en sked.

6. Grädda mitt i ugnen i 175 graders ungesvärme, ca 25 minuter.

 

Receptet ger ca 8-10 bitar paj.


Lycka till!♥


Morotsbröd med keso

Igår provade jag detta recept på morotsbröd med keso som jag länge varit sugen på att göra. Reslutatet blev gott, alltså ett bra recept!

Den färdigjästa degen som ska bakas ut

 

Bullarna ska in i ugnen efter 20 minuters jäsning

 

Resultatet: En smarrig smörgås! :]


Till ca 24 bullar:

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37 grader
4 dl finrivna morötter
250 gram keso
2 tsk salt
1 msk olja (raps tog jag)
4 dl dinkelsikt (eller grahamsmjöl)
1 dl havregyn eller rågflingor
knappt 14 dl vetemjöl


Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med vattnet i en degbunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter. Gör ca 24 st runda bullar och lägg på plåt med bakpapper och jäs i ca 20 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. Pensla med vatten om du vill slippa den hårda ytan. Låt svalna på galler under bakduk.