Silviakaka

Silviakaka är nog en av de enklaste långpannekakor som finns. Bara att vispa ägg och socker, vända ner mjöl och sedan in i ugnen! Blir klar på nolltid, och dessutom blir den himla god med en smörig kärm och kokos på toppen.

Till en långpanna:
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 dl vatten

Glasyr:
100 gram smör, smält
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Kokosflingor

1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Blanda sedan de torra ingredienserna i en separat bunke, sikta ned i äggvispet. Tillsätt vattnet och rör ihop med en slickepott.
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, 170 grader, i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna.
3. Smält smöret till glasyren. Blanda ner socker och vaniljsocker, rör sedan försiktigt ner äggulan. Bred den ljumna glasyren över kakan, toppa med kokosflingor. Låt kallna innan den skärs i rutor.

Maraboufudge

Varför lagar man bara fudge till jul? Borde lagas året om, för det är himla gott, och även enkelt att göra! De här fudgen har smak av marabou mjölkchoklad, men den som vill vara lite mer wild and crazy kan byta ut den mot samma mängd smaksatt choklad. För kaffesmak kan man röra ned en matsked snabbkaffepulver samtidigt som chokladen rörs ned.

Till ca 30 fudge:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 gram smör
1 msk honung/ljus sirap
100 gram mjölkchoklad, hackad

1. Blanda grädde, socker, smör och sirap/honung i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning till en tjock glansig smet i ca 15-20 min. Låt koka till 125°, eller gör ett kulprov.
2. Rör i hackad choklad, häll sen upp massan i en liten pappersklädd smord form [ca 12x12 cm]. Låt svalna, och ställ in i kylen. Skär med en vass kniv till fyrkantiga bitar när den svalnat helt.

Se till att fudgen svalnat helt innan den skärs i bitar! Själv var jag så sugen på fudge att jag skar den för tidigt, och då blev den lite smulig och tråkig.