Vit chokladfudge

Ett tips på julgodis sådär i sista minuten! Den här fudgen blir så himla god, och är smaksatt med vit choklad. Om man vill kan man även toppa smeten med rostade kokslingor eller finhackade polkagrisar. Då strör man det över smeten när man hällt ner den i formen, men innan den stelnat.


Till ca 30 fudge:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 gram smör
1 msk honung/ljus sirap
100 gram vit choklad, hackad

1. Blanda grädde, socker, smör och sirap/honung i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning till en tjock glansig smet i ca 15-20 min. Låt koka till 125°, eller gör ett kulprov.
2. Rör i hackad choklad, häll sen upp massan i en liten pappersklädd smord form [ca 12x12 cm]. Strö ev. rostad kokos/hackade polkagrisar över fudgen.
3. Låt svalna, och ställ in i kylen. Skär med en vass kniv till fyrkantiga bitar när den svalnat helt.

Saltlakritsknäck

Saltlakritsknäck, fylld med turkisk peppar, är en rolig variation på den vanliga knäcken. Lättaste sättat för att se om knäcken är klar tycker jag är genom att göra ett kulprov. Häll några droppar knäcksmet i iskallt vatten, kan du forma smeten till en kula är den klar!


Till ca 40 st:
ca 10 st turkisk peppar karameller
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker

1. Krossa den turkiska pepparn i dubbla fryspåsar med en kavel. Blanda alla ingredienser i en vid kastrull och koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca 15-20 min. Prova med ett kulprov för att se om knäcken är klar!
2. Medan knäcken kokar, placera ut knäckformar på en bricka. Häll sedan upp smeten i formarna och låt svalna. För att formarna ska stå stabilare kan du smöra plåten innan du ställer dit formarna, då blir det lite mindre spill. Förvara sedan i kylskåp.

Brownie med vit choklad och pepparkaksdeg

Åh vilken himla god kaka. Recepten har jag The Hummingbird Bakery och denna fina blogg [klick] att tacka för! Bortsett från att brownien är hur god som helst, är den lätt att göra. Bara att blanda ihop browniesmeten och trycka ner bitar av vit choklad och pepparkaksdeg! Om man inte är sugen på en julbrownie så är det här ett av de godaste brownierecepten jag provat och smakar utmärkt som den är också, helt naturell! 




Till ca 20 bitar:
175 gram smör
30 gram mörk choklad
325 gram strösocker
130 gram vetemjöl
2 msk kakao
3 st ägg

100 gram vit choklad
valfri mängd pepparkaksdeg

1. Smält smöret i en kastrull. Bryt den mörka chokladen i bitar och låt sedan smälta i det varma smöret. Ta bort från plattan och rör sedan ned sockret. Blanda sedan ner mjölet och kakaon. Rör till sist ned äggen, blanda tills smeten är slät och tjock.
2. Klä en form [20x30cm] med bakplåtspapper och fyll med smet. Tryck ned bitar av pepparkakasdeg i smeten, valfri mängd. Hacka den vita chokladen grovt och tryck ned även den i smeten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ca 20-25 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig. Det är bättre att ta ut brownien lite för tidigt och låta den stelna i kylen, än att den blir torr och tråkig!