Chokladcheesecake

Först vill jag säga tack för alla fina kommentarer som jag får dagarna i ända, så himla fina! Och nu tänkte jag visa er receptet på en krämig och god cheesecake med chokladsmak.


Till 1 kaka:
Botten:
200 gram digistivekex
½ dl riven kokos
75 gram smör, smält

Fyllning:
400 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche [34%]
2 ägg
1½ dl strösocker
1/4 dl starkt kaffe, avsvalnat
200 gram mörk choklad [ca 50% kakao]

1. Mixa kexen och kokosen i en mixer till fina smulor. Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en bakform med löstagbar kant. Förgrädda i mitten av ugnen, 175grader, i ca 10 minuter. Låt svalna.
2. Vispa philadelphiaost och creme fraiche krämigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och sedan strösockret under fortsatt vispning. Vispa ned kaffet.
3. Smält chokladen försiktigt i micro eller över vattenbad. Blanda ner någon matsked av smeten med den smälta chokladen, då skär sig inte chokladen med smeten när den blandas i. Rör detta ordentligt, blanda sedan ner chokladkrämen i smeten.
4. Rör smeten noggrant, häll sedan upp i den förgräddade formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 175grader, i ca 30 minuter. Mitten kommer vara lite dallrig när kakan tas ut, men det stelnar. Låt svalna och ställ sedan in i kylen, helst över natten, för att stelna helt. Servera kall, gärna med en klick grädde.

En himla god smulpaj

Hej igen! Nu var det ett tag sen sist, men ibland blir det inte så mycket spännande bakat som jag kan blogga om. Så nu tänkte jag ge er ett supertips, nämligen hur man gör världens godaste smulpaj! Och vad som är allra bäst med paj är att den går att fylla med precis vilka frukter eller bär som helst. Jag tipsar om två olika fyllningar men det finns ju massvis med andra alternativ också. Bara att ta det som finns hemma egentligen!

 


Till en paj:
150 gram mjukt smör
2,25 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1,25 dl strösocker

Fyllning:
♥ Valfria bär [ungefär 250gram] blandade med ungefär ½dl strösocker och två msk potatismjöl [så frysta bär inte vätskar så mycket.]
♥ 3-4 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tunna skivor blandade med någon msk kanel och ½ dl strösocker.

1. Nyp ihop smör, vetemjöl, havregryn och strösocker till klibbiga smulor. Smulorna blir nog ganska stora och kladdiga, men det är precis så det ska vara, då blir pajen som godast!
2. Smörj en pajform med smör. Häll över något av de två alternativen ovan [andra frukter funkar bara fint om du vill ha det!] och klicka ut smulorna.
3. Grädda pajen i mitten av ugnen, 175 grader, mellan 25-30min. Pajen är klar när ytan är gyllenbrun och fått lite yta. Servera varm eller kall med vaniljvisp eller vaniljglass.