Kladdkakemuffins med white chocolate frosting

I helgen fyllde min lillebror år och såklart ställde jag upp på att baka cupcakes då han bad om det! Jag gjorde två olika sorter, klassiska citron & vanilj-cupcakes med cream cheesefrostning och kladdkakemuffins fyllda med jordgubbsgrädde, toppade med white chocolate frosting. Dom senare var min favorit, så himla goda! Först ut kommer därför receptet på kladdmuffinsarna, ni måste bara prova dom!


Till ca 14 kladdkakemuffins:
2 ägg
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 g smör

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienserna för sig ordentligt.
3. Rör snabbt ner i äggsmeten och häll sedan ner smöret. Rör inte för mycket, utan bara precis så det blir blandat, för annars försvinner det "fluffiga" ur smeten och då blir muffinsarna inte lika bra.
4. Klicka ut i formar och grädda längst ner i ugnen i ca 10 minuter. Muffinsarna ska vara kladdiga när de tas ut, låt dom sedan stelna i kylskåp i minst ett par timmar, helst under natten.

När muffinsarna hade stelnat fyllde jag groparna med jordgubbsgrädde [grädde vispad med en nypa socker + lite vaniljsocker varefter jag vispade ner en näve tinade jordgubbar] och toppade med white chocolate frosting.

White chocolate frosting
75 gram vit choklad [av finare kvalite, jag använde marabou vintervit]
130 gram mjukt smör
150 gram cream cheese
2 dl florsocker
ev några droppar valfri karamellfärg [jag använde röd]

1. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna.
2. Vispa smöret med elvisp så det blir krämigt. Vispa/rör sedan ner övriga ingredienser.
3. Ställ in frostingen i kylen ett slag så blir den fastare. Rör om med en sked för att känna om konsistensen är nog fast. Om den inte är det, ställ in frostingen i kylen ett tag till. Och skulle glasyren bli för fast, låt den stå i rumstemperatur ett tag [då blir den krämigare] innan den spritsar på de fyllda kladdkakemuffinsarna.

Receptet på kladdmuffinarna kommer från den här fina bloggen [länk]

Chocolate & cinnamoncookies

Här kommer ännu ett recept på cookies som blev väldigt gott. Den här gången blev kakorna mer knäckiga och mindre knapriga än de förra jag gjorde. Dock kan jag inte avgöra vilka som smakar bäst, båda sorterna var toppen ju ;)


Till ca 35 kakor:

250 g mjukt smör

½ tsk salt

1 dl socker

1½ dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

1½ tsk kanel

1 ägg

4½ dl mjöl

½ tsk bikarbonat

150 g mörk choklad


1. Vispa ihop smör, socker, farinsocker, vaniljsocker och kanel. Vispa ner ägget.

2. Blanda mjöl och bikarbonat, rör ned i vispet.

3. Grovhacka chokladen och arbeta in den i degen.

4. Rulla ihop degen till en korv, klä med plast och låt den vila i kylen i minst 1 timma.

5. Skär sedan bitar, rulla till bollar och platta till lätt med handflatan. Grädda på 200 grader [mitten av ugnen] i ca 6-7 minuter.

 

Grundreceptet kommer från den här fina bloggen [länk]


Vill du prova smaksatt grädde?

Hej hallå! Jag vill tipsa alla er läsare om en sak. Ifall någon av er vill testa den nya smaksatta grädden från Arla kan ni klicka här → [LÄNK] Då får ni de två nya smakerna hemskickade gratis och det enda du måste göra är att svara på en del frågor gällande produkten och blogga om den. Visst låter det ganska skoj? Jag har själv anmält mig som provsmakare och planerar att använda de till antingen tårtfyllning, mousse eller som tillbehör till pannkakan. Jag har inte riktigt bestämt mig än ;) Men visst ser dom goda ut?




Kram Linnéa

Sötaste spöktårtan

I söndags gjorde jag och min finaste vän F en spöktårta. Det blev nog den mest oläskiga tårta man kan tänka sig, men oj vad god den blev! Spöket bestod av en morotskakebotten, var klädd med en smarrig frosting och pyntad med lakritssnören. Måste tillägga att glasyren blev väldigt god, en av de bästa jag smakat och den kommer jag göra fler gånger som topping på morotskaka.


Till en tårta, ca 10 bitar:
5 st morötter (6 dl fint rivna)
4 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl riven kokos
1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel
2 tsk bakpulver
175 gram smör, smält

Frosting:

200 gram cream cheese
1 burk (250gram) kesella, lätt eller vanlig funkar lika bra
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
½ citron, rivet skal + saft
Lakritssnören

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, kokos, vaniljsocker, kanel och bakpulver i en annan bunke. Rör sedan ner det i äggsmeten.
2. Blanda ner smält smör och morötter. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min, passa så att den inte bränns!
3. Lägg gärna ett bakplåtspapper över kakan mot slutet så den inte blir bränd på toppen. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna helt.
4. Frosting: Blanda samman cream cheese, kesella, florsocker samt skal och saft av en halv citron. Rör/vispa till en jämn massa.
5. Dela kakan i två delar. Lägg den ena delen på ett serveringsfat. Bred ca 1/3 av glasyren på den halvan och lägg sedan på den andra biten. Skär bort delar av tårtan så att den for formen av ett spöke.
6. Täck tårtan med resten av glasyren och dekorera med lakritssnören. Låt gärna kakan stå i kylen ett slag innan servering, då blir den bara godare.


Goda kladdkakemuffins

Här har ni mitt favoritrecept på kladdkakemuffins. De är lika lättgjorda som goda och blir precis sådär kladdiga och sega som jag vill att en kladdkaka ska vara :)


Till 12 muffins:
100 gram smör
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg

Gör så här:
1. Smält smöret. Rör ihop de torra ingredienserna (socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt) i en bunke.
2. Tillsätt äggen och rör runt. Blanda sist ner det smälta smöret och rör till en jämn smet. Placera muffinsformar (12 st) i en muffinsplåt.
3. Fyll formarna med smet och grädda längst ner i ugnen i 12-15 minuter på 175 graders ungsvärme.
4. Prova med en sticka och bestäm själv hur kladdiga du vill ha dom. Efter 10 minuter blir som väldigt kladdiga, men då kan man låta muffinsarna stelna under natten i kylen. Efter 15 minuter blir de inte speciellt kladdiga och kan ätas på en gång.
5. Servera med bär och grädde, chokladfrosting, kolasås, glass, eller hur du nu vill! Jag valde att göra det enkelt för mig och toppade varje muffin med lite tinade jordgubbar.