Kakorna till vänster på bilden är min lillebrors favoriter, mördegskakor täckta med lite kladdig maräng och kokos. Receptet har jag fått av min mamma, och detta blir verkligen småkakor i världsklass.

Till ungefär 40 kakor
Mördeg
4 dl (240gram) vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör
1 äggula
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
3 msk kakosflingor
1. Börja med att göra mördegen. Blanda mjöl och socker, blanda ned smöret som finfördelas med en gaffel eller fingertopparna tills det blir små fina "smulor". Tillsätt sedan äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Överarbeta inte degen! Låt vila i kylskåp en halvtimme eller så.
2. Sätt ugnen på 175grader och rulla sedan ut degen till tre, fyra längder (som när man gör ex kolasnittar). Lägg dessa på plåtar klädda med bakplåtspapper, platta till dem med handen. Grädda i mitten av ugnen 6 - 8 minuter. De ska bara resa sig en aning, inte få färg.
3. Medan kakorna gräddas, gör marängen. Visa äggvitor samt 1 dl av sockret till fast skum i en ren och torr bunke med elvisp. Vispa sedan ned resten av sockret, och fortsätt vispa tills marängen är fast och toppig. Klicka ut marängen på de förgräddade längderna.
4. Strö kokosflingor på toppen och grädda i ytterligare 8 - 10 minuter (175grader, mitten av ugnen). Ju längre kakorna gräddas, desto torrare och sprödare blir marängen. Jag tycker det är gott med lite kladdig maräng och brukar ta ut dem lite tidigare.
5. När kakorna är klara och fortfarande varma, skär längderna i sneda bitar/snittar med en vass kniv. Blir det klibbigt att skära kan kniven spolas i varmt vatten. Förvara i lufttät burk i kylskåp.