Sjuhålskaka

Inspon till denna kaka hittades hos Matplatsen, dock bytte jag ut chokladtoppingen till en mer kolaaktig chokladkräm. Av den enkla anledningen att jag gillar kola. Dessutom rörde jag ner några teskedar snabbkaffepulver pga vem ogillar kaffesmak? Resultatet blev en fluffig vaniljsockerkaka toppad med en krämig kola. Smakar ännu godare med en klick grädde eller glass!
 
Till en kaka:
3 st ägg
2 dl strösocker 
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpluver
½ dl kokhett vatten (värm i micro eller på spisen!)
 
Chokladkolakräm:
100 gram smör
½ dl strösocker
3 msk ljus sirap 
½ tsk vaniljpulver (om du istället använder vaniljsocker, he ner det efter att krämen kokat, annars smakar det bränt!)
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk vetemjöl
3 msk kakao
1-2 tsk snabbkaffepulver
 
1. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Vispa riktigt länge -då blir kakan högre. Blanda försiktigt ner vetemjöl och bakpulver samt det varma vattnet. 
2. Smörj och bröa en rund springform (tippar på att min var kring 22 cm) och häll ned smeten. Grädda på 175 grader i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr för annars sjunker bara kakan ihop när den tas ut. Låt svalna lite så du inte bränner dig, gör sedan hål i kakan med ex äppelurkärnare eller med vanlig kniv. Ju fler hål desto fler goda gömmor med chokladkräm!
3. Smält smöret, rör ned alla de övriga ingredienserna. Låt koka i ungefär 10-20 minuter på svag värme. Den ska tjockna, men behöver inte klara ett kulprov då smeten stelnar i kylen. Häll över kakan, garnera med kokos och låt svalna helt. Låt vila i kyl över natten, servera med ex glass eller grädde. 
 

Postat av: Joanna-Livet med Asperger syndrom och kronisk smärta

mumms


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: