Citronmarängpaj

Citronmarängpajen är nog en av dom godaste pajerna enligt mig, med en perfekt blandning mellan den sega citronkrämen och det fluffiga marängtäcket! När denna paj dessutom är min mamma favorit blev den ett självklart val till morsdagsfikat.

 

Till en paj:

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl [180gram]

75 gram mjukt smör

1 dl florsocker

½ krm salt

1 tsk vaniljsocker

1 ägg + 1 äggula


Citronkräm:

Rivet skal av 1 tvättad citron

Saft av 2 citroner [~1-1,5 dl saft]

2 dl strösocker

3 äggulor [spara vitorna till marängen!]

2 msk smör

3 dl vatten

4 msk maizena mjöl

 

Marängtäcke:

3 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

 

Pajdeg: Häll upp vetemjölet i en bunke. Lägg ner smör, siktat florsocker, salt och florsocker. Nyp samman till en smulig massa med fingertopparna. Tillsätt ägget och äggulan. Arbeta in dem med händerna till en deg. Försök att arbeta degen så lite som möjligt, den ska bara precis ta ihop. Låt vila minst 30 min i kylskåp. Klä sedan en smord pajform med degen, nagga botten och ställ återigen in i kylen, minst 30min. Förgrädda sedan formen i nedersta falsen av ugnen, 200grader, ca 15 min.

 

Fyllning: Blanda alla ingredienser till krämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknar. Krämen får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen är tjock, häll genast upp den i det förgräddade pajskalet. Stryk krämen slät med en kniv och låt kallna i formen.

 

Maräng: Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sedan sockret, ca ½ dl i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt sedan vaniljsockret och fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Ett knep är att vända bunken upp och ned, marängen ska vara så fast att den stannar kvar i skålen -då är den klar. Bred ut marängen över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min på 225graders ugnsvärme, tills toppen fått fin färg. Servera pajen rumsvarm med en kopp kaffe!


Postat av: Sara

Du har en jättefin och bra blogg! Jag blir alltid inspirerad av att titta in här.

2011-05-29 @ 17:25:18
URL: http://saraappelqvist.bloggsida.se
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Citronmarängpaj som är så gott :-)

2011-05-29 @ 20:19:37
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Linas blogg - Mat & Foto

Åh den ser verkligen smarrig ut :)

2011-05-29 @ 21:51:34
URL: http://lvdp.blogg.se/
Postat av: Carina

Å gudars skymning va gött det där såg ut då. Fin blogg du har och vad lämpligt det är att följa dina inlägg via bloglovin :) Ha en jättebra vecka.

2011-05-29 @ 23:09:54
URL: http://cina-cinasblogg.blogspot.com
Postat av: Hanna

Du har en riktigt fin och bra blogg, här ska jag kolla in många ggr, kul att du är så ung (jag är inte mkt äldre, bara 26) Det visar ju att det inte bara är gamla tanter som bakar =D

2011-05-29 @ 23:18:59
Postat av: Linnéa

Hanna; Tack så mycket! Haha, nä men precis, vem har sagt att bara tanter kan baka? ;)



Kram!

2011-05-30 @ 11:11:26
URL: http://baktokig.blogg.se/
Postat av: Bakspecialisten

Smarrigt! :)

2011-05-30 @ 23:16:40
URL: http://jexxicaa.blogg.se/
Postat av: josefine

Säljes: Sommarens snyggaste solglasögon, Ray Ban wayfarer!! Riktigt vrakpris, 500 kronor (nypris 1299:-!!) Passa på, först till kvarn. http://bloppisjosse.blogg.se/2011/may/saljes-ray-ban-wayfarer2140-tortoise.html

2011-05-31 @ 10:19:30
URL: http://bloppisjosse.blogg.se/
Postat av: Jess

Det här receptet ska jag bokmärka och göra någon gång sommar, låter riktigt gott! :)

2011-05-31 @ 14:23:28
URL: http://jesskarlsson.blogg.se/
Postat av: Erika - Bakglädje

Mums, det såg jättegott ut.

2011-05-31 @ 15:48:58
URL: http://bakgladje.blogspot.com
Postat av: Hanna

har följt din blogg jätte länge och du är min STORA bakfavorit. Hela familjen hämtar recept här :) hoppas det är OK att jag har några frågor: Hur har du fått så fint "mönster" på pajen? Skulle det gå att använda anndra "citrusfrukter"? Varför ska citronen tvättas innan? Ska ex. lime också tvättas först? Kram :)

2011-06-01 @ 08:01:51
Postat av: Linnéa

Hanna; Vad roligt! Jag gör mönstret genom att dra med en sked över marängen, superenkelt! Jadå, jag skulle tro att det går bra att använda antingen lime eller apelsin. Citronens skal innehåller många kemikalier som måste tvättas bort med varmt vatten innan man bakar med skalet. Samma sak gäller för andra citrusfrukter.



Kram! :)

2011-06-01 @ 10:38:18
URL: http://baktokig.blogg.se/
Postat av: Hanna

TACK! bra att veta :) ska nog baka den idag, ser värkligen god ut :) jag fattar inte hur brukar du dra med skeden?? Stor kram

2011-06-01 @ 13:42:11
Postat av: Sara

Hejsan! Funderar på att baka denna imorgon, men hur länge håller den? Ska den ätas samma dag den bakas? Jättebra blogg!

2011-06-14 @ 13:56:59
URL: http://miracle.devote.se
Postat av: Melissa

Grym blogg du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

2011-07-11 @ 10:12:59
URL: http://gravidforsakring.net
Postat av: Emma

Gu va god den ser ut måste prova baka den!

2011-07-26 @ 18:26:49
Postat av: andreas

Helt fantastiskt recept!

Svar: Åh, kul att du tycker det!:)
Baktokig

2013-10-11 @ 16:23:59

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: