Julgodis

Hej igen, och god jul på er! Nu tänkte jag, inte ens en vecka innan julafton, bjuda på mina bästa julgodisrecept. Det är chokladfudge, kaffefudge, saffransfudge, mozartkulor och en supergod chokladkola. 
Först ut är klassikern mozartkulor. Mitt bästa tips för att det ska vara lättare att forma nougaten är att den är riktigt kall, ha den gärna i frysen är stund innan du börjar baka.
Till ungefär 30 mozartkulor:
250 gram nougat
400 gram mandelmassa
200 gram mörk choklad
1 msk neutral olja
1. Skär nougaten i små tärningar, omkring 30 st. Forma till runda bollar. Täck varje boll med mandelmassa. Jag brukar först platta ut en klump mandelmassa till en platt cirkel, som jag sedan täcker nougatbollen med. 
2. Smält chokladen över vattenbad. Rör ned oljan när chokladen smält och låt svalna en aning. Rulla sedan kulorna i den smälta chokladen, låt svalna på bakplåtspapper. Om man vill kan man dekorera mozartkulorna genom att ringla över smält vit eller mjölkchoklad. 
 
Sen kommer ett recept på amerikansk fudge. Den blir en blandning mellan klassisk fudge och kola, seg men smälter ändå i munnen. Supergott! 
Till ungefär 40 bitar fudge:
3 dl strösocker 
50 g smör 
2 dl vispgrädde 
2 msk kakao
1 msk ljus sirap

1. Klä en liten form (ungefär 10x15cm) med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och koka sedan på svag värme i cirka 25-30 minuter.

2. Gör sedan ett kolprov för att se om fudgen är klar. Droppa ett tesked smet i kallt vattnet. Kan du rulla det till en kula är fudgen klar. Häll smeten i formen. Låt stelna i kyl och skär sedan upp i bitar.

 

Den här kolan är den godaste kolan jag gjort! Den har den där kolasmaken, men är hundra gånger mjukare och inte alls lika seg som den klassiska varianten. Lätt att göra är den också! Receptet kommer från Therésias fina blogg.
Till ungefär 40-50 kolor:
50 g smör
1 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl vispgrädde
100 g hackad mörk choklad (jag använde choklad med ungefär 50% kakao)

1. Koka samman alla ingredienser utom chokladen i en kastrull tills smeten klarar ett kulprov. Ta från värmen och rör snabbt ner den hackade chokladen.

2. Häll ut smeten i en liten plåt klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kyl och skär sedan i rutor.

 

Den här fudgen har smak av saffran och vit choklad, vilket blir så himla juligt och gott! När man gör fudge är det viktigt att inte röra för mycket i kastrullen under tiden det kokar, då sockrar den sig lätt och det ger en smulig fudge.
Till ca 30 bitar saffransfudge:
2,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 msk ljus sirap
75 gram vit choklad, hackad
½ gram saffran
1. Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka på svag värme i ca. 10-15 minuter, tills smeten klarar ett kulprov. Ta kastrullen från plattan, rör i saffran och den hackade chokladen.
2. Rör tills chokladen smält. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca. 10x15 cm, och låt stelna helt i kyl. Skär sedan i bitar med en vass kniv.
 
Sista receptet för denna gång blir på fudge med smak av kaffe och choklad. Dessa är lite ovanliga fudge eftersom man låter sockerbitar (ni vet sånna där godisar som finns bland plockgodiset?) koka med i smeten. Det ger lite extra lena fudge tycker jag!
Till ungefär 40 bitar fudge:
10 sockerbitar (godis) eller marshmallows
2 dl socker
1½ dl vispgrädde
50 gr smör
100 gr mörk choklad
1 tsk snabbkaffepulvret

1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm upp så att kaffepulvret kan lösas upp i grädden, på så vis undviker du att få bitar av pulvret i fudgen. Klipp sockerbitarna/marshmallowsen i bitar.

2. Häll godiset, sockret och smöret i kastrullen med kaffegrädden. Koka upp och låt koka på svag värme tills sockerbitarna smält helt. Tillsätt sedan chokladen hackad i bitar.

3. Blanda tills chokladen smält ordentligt och häll ut i en låten form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna helt i kyl, skär sen i bitar.


Postat av: Joanna-Livet med Asperger+reumatism

mumms!

2012-12-18 @ 17:01:01
URL: http://domkallarmighannes.com
Postat av: Jessica

ÅH ultimata inlägget!

2012-12-18 @ 19:02:51
URL: http://litesocker.blogg.se/
Postat av: Katarina

Så mycket goda recept på julgodis! Tack!

2012-12-19 @ 02:07:35
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Millan

yummie! ser inte helt fel ut, önskar man kunde få smaka ett par bitar genom datorn;)

2012-12-22 @ 23:32:29
URL: http://emiliaamillan.blogg.se
Postat av: Helena

Vilka läckerheter du har här! Mums vad gott!
God fortsättning på helgen!

2012-12-25 @ 23:20:35
URL: http://helenassota.se
Postat av: Marias Bakglädje

Jösses! Den där saffransfudgen ser farligt goooood ut! :)

Jag brukar inte tigga röster och så, men jag skulle bli sååå himla glad om du ville rösta på mitt bidrag i denna tävlingen. Mitt bidrag är bilden med macaronsen, VECKA 4 :) Jag älskar dig livet ut om du gör det ;)

http://www.tv4.se/hela-sverige-bakar/artiklar/vem-r%C3%B6star-du-p%C3%A5-i-v%C3%A5r-stora-baklycket%C3%A4vling-527a1592c45948ed76000025

2013-11-08 @ 14:58:56
URL: http://mariasbakgladje.blogg.se
Postat av: olivia

Har precis gjort saffransfudge, suuper goda! :)

Svar: Men va kul att höra!:)
Linnéa

2013-11-28 @ 15:46:30
Postat av: Hanna

Jag undrar en grej över kaffefudgen, skall man inte koka smeten mer än att marchmallowsen smält!? Man behöver inte göra något kulprov eller så?!

Svar: Nej precis, då kaffefudgen innehåller sockerbitar/marshmallows tar dessa ihop bra ändå. Låter smeten bara sjuda på svag värme tills dess att smeten är 'klumpfri', sen rör jag ned hackad choklad :) lycka till!
Linnéa

2013-12-18 @ 14:46:36
URL: http://hannafinne.blogspot.com

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: