Sachertårta

Hej hej hemskt mycket hej! Det var verkligen inte igår jag bloggadde senast, så därför tänkte jag bjuda på ett av mina bästa recept idag. Eller egentligen är det inte mitt recept, utan min mors. Hursomhaver, här har ni receptet på en briljant sachertårta. Glasyren är inte enligt orginalreceptet, men jag tycker tårtan blir godare så här!
 
 
Till en tårta:
150 gram mjukt smör
150 gram strösocker (knappt 2 dl)
150 gram mörk choklad
150 gram vetemjöl (kring 2½ dl)
4 ägg
 
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
 
Glasyr:
50 gram smält smör
4-5 dl florsocker
2 msk kakao
2-3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker poröst med elvisp. Dela äggen i vitor och gulor, och vispa ner gulorna (en i taget) i smörvispet. 
2. Smält chokladen i ett vattenbad eller på låg effekt i mikro. Rör sen ner den smälta chokladen i smeten, och tillsätt även vetemjöl.
3. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp (se till så visparna är rena, annars går det inte att vispa äggvitorna!) och vänd ner i smeten. 
4. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Prova med en sticka, kakan ska vara torr!
5. Smält smöret till glasyren, tillsätt övriga ingredienser. Justera mängden florsocker efter hur fast glasyren blir. Vill du ha den tjockare, tillsätt lite mer florsocker. Vill du ha den lösare, tillsätt lite mer kaffe.
6. När kakan är klar, låt den svalna helt. Dela sen kakan i två bottnar, och bred marmelad på en av dom. Lätt på botten nummer två som ett lock. 
7. Låt glasyren svalna innan den breds över tårtans topp. Förvara i kylskåp och servera gärna med en klick vispad grädde!