Citron & russin morotskaka

Det här är mitt favortirecept på morotskaka eftersom kakan blir så otroligt saftig och god! Dessutom är den enkel att göra, det enda besvärliga är väl att riva moröterna -vilket jag ofta brukar överlåta till någon annan i familjen:)))


Jag bakade kakan i en rund hålforn denna gång, jag tyckte det blev lite roligare på det viset


När jag skulle fota kakan hade lillebror redan tjuvsmakat en liten bit av den, vilket ni kanske ser?


Insidan ser ut såhär ↑

Till 1 kaka:
75 gram smör/margarin
2 dl strösocker/farin/rörsocker (om du vill ha en fylligare smak kan du använda ett brunt socker)
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0.5 tsk salt
0.5-1 dl russin (beroende på hur mycket russin du vill ha i kakan)
Rivet skal av knappt 1 citron
ca 3-4 fint rivna morötter (4 dl)

Frosting:
200 gram cream cheese
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0.5 msk citronsaft

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Blanda samman de torra ingredienserna, vänd ner dem i äggvispet. Blanda även ner citronskal, russin och morötter. Fyll en rund hålform som rymmer ca 1.5-2 liter (smord och bröad) med smeten. Grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter på 200 grader. Kolla med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr.
Blanda samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp. Bred över morotskakan när den svalnat.
Dekorera med ex kanel, citronskal eller flagnad mandel om du vill.

Såklart kan du göra en rund kaka, häll då smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Grädda på samma vis som det står ovan.

Rårörd vaniljkräm

Ett gott, snabbt och enkelt alternativ till den köpta vaniljvispen är rårörd vaniljkräm. Allra godast smak blir det med vaniljstång, men jag gör den nästan alltid på vaniljsocker eftersom det är vad vi har hemma.

Jag serverade min vaniljkräm tillsammans med en hallonsmulpaj, mums!

Ingredienser:
3 st äggulor
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker/ 0.5 st vaniljstång
3 dl vispgrädde

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
2. Vispa äggulor, socker och vaniljstång (eller vaniljsocker) ljust och krämigt med elvisp.
3. Vispa grädden luftig och vänd ner i äggvispet. Ställ kallt en stund innan servering. Klart!

Födelsedagstårta

Idag fyller min pappa år och jag ställde upp som tårtbakare. Det blev en tårta med jordgubbsgrädde, vaniljkräm och bananmos. Tårtbottenreceptet kommer från Sju sorters kakor och är ett bra recept på bottnar tycker jag, den blir hög och inte alls torr!

Insidan av tårtan såg ut ungefär så här


Till en 12-bitars tårta
Botten:

4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 200 graders ugnsvärme. Vispa ägg och socker riktigt pösigt (i 5 minuter.)
2. Blanda de torra ingredienserna, vänd ner i äggvispet och rör ordentligt så allt blandas.
3. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm i diameter) och sätt in längst ner i ugnen.
4. Grädda i 35-40 minuter. Botten är klar när den släpper från kanterna och är torr (prova med en sticka) OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då riskerar kakan att sjunka ihop!
5. Låt svalna helt innan den delas i 3 delar.

Jag fyllde 1a lagret med jordgubbsgrädde, 2a lagret med mosad banan samt vaniljkräm och dessutom penslade jag alla bottnar med citronsockerlag. På toppen och runt kanterna bredde jag hårt vispad grädde och längs kanten spritsade jag en gräddkant. Bokstäverna skrev jag med blå kristyr.