Syltrutor med smultäcke

Något jag alltid tycker är bra att baka, dels för att det blir många kakor, dels för att det går snabbt, och självklart även för att det blir så himla gott, är långpannekakor. Just dessa kakor introducerade min bästis för mig, och när jag hittade ett liknande recept i min mammas pärm var jag ju tvungen att provbaka dom. Jag använde jordgubbssylt, men man kan använda vilken sylt som helst. Jag kan tänka mig att både hallonsylt och blåbärssylt blir väldigt gott! 
 
 
Till en liten långpanna (ungefär 20x30cm)
Botten:
4 ,5 dl vetemjöl
1 ,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

Fyllning:
3 dl sylt -ex jordgubb, hallon eller blåbär

Strössel:
1 ,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g mjukt smör
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulvret, finfördela smöret i detta. Tillsätt sedan ägget och blanda alltsammans till en deg. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper eller smöra den. Tryck ut degen i långpannan. 
2. Bred sylten över botten. Blanda sedan alla ingredienser till strösslet, precis som man gör en smulpaj. Blanda alltså havregryn, socker, vaniljsocker och mjukt smör till "smulor". Strössla sedan detta över kakan.
3. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i omkring 20 minuter. Låt kakan sedan svalna innan den skärs upp i rutor. Förvara svalt. 

några av mina favoritrecept

Så var det helg igen, och jag tänkte tipsa om några recept som finns här i arkivet. Har ju blivit en hel del kakor och tårtor då jag bloggat i drygt tre och ett halvt år, och det här är favoriterna jag gör om och om igen. 
 
Cheesecakekladdkaka. Detta är alltså en blandning av det godaste som finns (= kladdkaka + cheesecake.) I princip alla jag bjudit på denna läckerbit har lovordat den -mycket fint betyg alltså! Såklart kan man variera bären och ta det som finns hemma. Jag klurar på att byta ut bären mot dumle nästa gång jag gör denna. Dumlekladdkakecheesecake liksom?
 
Hallon och vitchokladcheesecake. Är en sugen på en mer "renodlad" cheesecake utan något inslag av kladdkaka rekommenderar jag denna. Blir krämig och söt men samtidigt frisk av citronsmak. Prova!
 
Kärleksmums. Bakas i en långpanna så det blir många (supergoda och chokladiga!) kakor. I orginalreceptet toppas kakorna med kokos, men här varierade jag genom att dekorera med strössel. 
 
Oreocookies med espressofyllning. Åh. Alltså dessa kakor blir så kopiöst goda. Hade det inte varit för att jag tycker det är lite besvärligt att baka småkakor hade jag gjort dessa en gång i veckan -minst. 

Kladdig chokladkaka med chokladkolaglasyr

 Hej på er, och tack för alla kommentarer tidigare. Fina ni är! Idag är det ju kanelbullens dag, men då jag inte är nån hejare på vetedeg bjuder jag istället, lagom till helgen, på receptet till en kladdig chokladkaka toppad med en chokladkolakräm. Receptet på chokladkakan hittades hos bästa Ulrika och det blir ungefär som en kladdkaka, men kakan får mer höjd och blir inte riktigt lika kompakt. Det blir kladdigt, chokladigt och sött -en himla bra kombo alltså. Jag brukar skära upp kakan i bitar och ställa in i frysen en kvart eller så innan servering, för då blir kolakrämen extra god!
 
 
Till chokladkakan:

150 g smör

2 st ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 msk starkt kaffe (kallt)


Chokladkolakräm

100 g smör
1 msk vetemjöl
4 msk strösocker
1,5 msk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

 

1. Smält smöret och låt svalna. Vispa sedan ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen samt kaffe i äggvispet. Rör ned smöret. 

2. Smörj och bröa en rund springform (omkring 22 diameter.) Jag tycker om att använda vetemjöl till att bröa (då det inte ger någon hård kant runt kakan) men såklart fungerar vanligt ströbröd, eller kokosflingor, eller kakao lika bra.

3. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i omkring 20 minuter. Den är fortfarande rätt lös när den tas ut ur ugnen, men ingen fara, den kommer stelna i kylen!

4. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Blanda sedan samman vetemjöl, strösocker och kakao med en skvätt av mjölken, så det blir en chokladsmet (så undviks enkelt oönskade klumpar.) Häll ned smeten tillsammans med resterande mängd mjölk och grädde.

5. Låt kolan koka upp under konstant vispning (så den inte bränns!) Koka sedan på låg värme i omkring fem till tio minuter, tills krämen tjocknat. Låt svalna lite innan den hälls över chokladkakan. Låt kallna helt och ställ sedan in i kylen ett par timmar innan servering.