Blåbärscupcake med vaniljfrosting

Hösten har bjudit på en skog fylld av bär, både hallon och blåbär så nu kommer här ett förslag på vad som kan göras med dem. Receptet är Leilas, och det tycker jag (tillsammans med 90% av den övriga befolkningen hehe) är ett av de bästa. Frostingen, som jag hittat hos Hummingbird Bakery, innehåller inte cream cheese vilket kan vara bra om baktokigheten sätter in trots att detta inte finns hemma. I den ska det egentligen vara vaniljarom, men om en inte har det hemma kan vaniljsocker/vaniljpulver användas. Dosera då efter behag, jag brukar ta kring 2 tsk vaniljsocker, och använder jag pulver kanske ½ tsk. Ps. Nu blev det visst två cupcake-recept på raken, lovar att nästa kommer vara något helt annorlunda! Ds.

 

 

Till 12-16  st cupcakes:

100 gram smör

1 dl mjölk

3 st ägg
2.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

ev. saft och skal från 1 citron (obs! Skrubba och skölj noggrant!)

Några dl blåbär (frysta eller färska spelar nada roll)


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort från värmen och tillsätt mjölken.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Rör ned det smälta smöret i äggvispet samt, om du vill, det rivna citronskalet och saften.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Vänd sedan ner i smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt (om du har en sådan, annars kan du ta dubbla muffinsformar). Varva sedan smet och blåbärs tills formarna är fyllda till ungefär 2/3. Det går bra att röra ned blåbären innan (direkt i smeten alltså) men då kommer muffinsarna få en lätt grålila färg.  
4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Prova med en sticka, de ska vara helt torra. Låt sen svalna. 

 

Vaniljfrosting:

100 gram mjukt smör

250 gram florsocker

2 tsk vaniljsocker

1/4 dl mjölk

Karamellfärg om du känner för det

Strössel/kokos/choklad/kaksmulor/bär/vadsomhelst till garnering

 

1. Vispa smör, vaniljsocker och florsocker krämigt med elvisp. Sänk hastigheten lite och häll sakta ned mjölken och karamellfärg. Vispa på max hastighet i ett par minuter, ju längre tid desto fluffigare icing.

2. Låt stå kallt en stund och spritsa sedan glasyren på de kalla muffinsarna. Garnera med precis vad du vill!


Hi-Hat Cupcakes

Hej igen vänner. Här kommer ett recept som jag gjorde till ena broderns födelsedag, nämligen hi-hat cupcakes. Typ som en mumsmums-chokladmuffin. Ytterst smarriga, och faktiskt inte svårt att göra. Jag trodde det skulle vara superklurigt att doppa dem i smält choklad, men om en bara låter marängen bli tillräckligt fryst går det som en dans! Leila har ett liknande recept, men jag hittade det här receptet hos Martha Stewart -det behövdes inte riktigt lika stora mängder äggvita och socker till hennes recept men ändå blev det en liten klick frosting över. Den gjorde jag marängkakor av [klick] vilket är den bästa småkakan jag vet. 

Till ungefär 12-14 cupcakes behöver du:
125 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1,5 dl mjölk, filmjölk eller gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
 
Marängfrosting:
3 st äggvitor
1 tsk citronsaft
4 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
 
Chokladtäcke:
200-250 gram ljus eller mörk choklad, finhackad
1,5 msk neutral olja, ex raps eller matolja
 
Chokladmuffins:
1. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt, antingen med elvisp eller vanlig visp. Knäck sedan ned ett ägg i taget, rör runt lite mellan varje. 
2. Rör ned alla de andra ingredienserna och blanda tills det inte finns några mjölklumpar kvar. Häll smeten i muffinsformar (jag använder alltid en muffinsplåt, tycker de får bättre form då.) Vanligtvis fyller jag formarna till ungefär 2/3 med smet.
3. Grädda dem mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka, de ska vara helt torra, annars sjunker de bara ner när de tas ut från ugnen. Låt svalna.
 
Frosting:
1. Förbered ett vattenbad på spisen (ungefär så här). Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en värmetålig bunke som är ren, för om det är fett kvar i bunken kommer det inte bli någon maräng! 
2. Använd en elvisp och vispa i ungefär 1 minut, tills det är skummigt. Placera sedan bunken över vattenbadet, vattnet i den pannan ska bara sjuda lite svagt! Vispa sedan på högsta hastighet i ca 10-15 minuter, tills dess att marängen är glansig och fluffig. Den ska vara så pass fast att bunken kan vändas upp och ned utan risk för att marängen åker i golvet.
3. Ta bort bunken från vattenbadet, rör ned vaniljsocker och vispa ytterligare en minut eller så. Låt svalna, spritsa sedan marängen över chokladmuffinsarna, det ska se ut ungefär som en kon eller partyhatt eller nått. Jag använde en tyll som är rund och ser ut så här! Stoppa cupcakesen i frysen, då smälter inte frostingen när den doppas i choklad. 
4. Smält chokladen försiktigt över vattenbad, rör ner oljan och låt svalna lite. Sedan är det bara att doppa varje cupcake i choklad. Jag hällde upp chokladen i ett smalt glas för att göra det lite enklare.
5. Om du vill kan du garnera med strössel eller kokos eller nötter innan chokladen stelnar, men då måste du vara snabb för det går fort för chokladen att bli hård igen då frostingen är fryst.