Halloweenbakelser

Igår firade vi halloween här hemma och till efterrätt serverade jag dom här sötisarna↓ De består av en choklad&hallonrulltårta, toppade med bär och grädde, klädda med vit marsipan och dekorerade med choklad.




Till 10-15 bakelser


Rulltårta:

3 ägg
1.5 dl strösocker
0.75 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:

ca 2 dl sylt, jag använde hallon
200 gram hallon/jordgubbar
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker

Garnering:
ca 500 gram marsipan
1 tsk smält mörk choklad
Florsocker att pudra över

1. Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
2. Grädda kakan mitt i ugnen ca 5 min. Passa så att den inte bränns! Lägg gärna ett bakplåtspapper över kakan för att skydda. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet kakan gräddats på.
3. Bre på sylten över hela kakan och rulla ihop från långsidan. Låt kallna.
4. Skär rulltårtan i ca 3 cm höga stubbar. Ställ dem på kant och fördela bären ovanpå. Vispa grädden tillsammans med socker och vaniljsocker till fast skum. Bre det över rulltårtsbitarna och forma till runda toppar/kupoler.
5. Kavla ut marsipanen och skär ut rundlar, ca 10 cm i diameter. Täck bakelserna med marsipan. Klipp ett hål som mun och spritsa på ögon av smält choklad. Pudra över florsocker och servera.

Cookie dough brownie

Igår bakade jag ett gäng brownies för första gången nånsin, och det blev inte vilka som helst utan cookie dough brownies vilket är en kladdkakelikande kaka toppad med kakdeg. Åh vad mumsiga dom blev -precis lagom kladdiga och söta med en knaprig topping. Prova, ni lär inte bli besvikna!


Till ca 20 brownies:
150 gram smör
200 gram choklad -jag använde 100 gram ljus och 100 gram mörk för att inte få en allt för kraftig chokladsmak
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (120gram)
1 krm salt

Cookie dough:
50 gram smör
1½ dl socker -gärna farinsocker (eller annat brunt socker) man annars funkar strö fint det med
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram grovt hackad choklad -ljus, vit eller mörk går lika bra, ta den du gillar bäst! :)

1. Klä en ugnsform med bakplåtspapper ca 20 x 30 cm. Smält smöret till browniesmeten i kastrull, bryt sedan ner chokladen i mindre bitar och rör hela tiden. Rör ihop till en jämn smet och låt svalna en aning.
2. Vispa upp äggen och sockret lätt och rör sedan ner chokladsmörsmeten.
3. Blanda samman mjöl och salt. Rör ihop allt till en jämn smet.
4. Gör sedan kakdegen. Smält smöret i kastrull och rör sedan ner sockret. Låt svalna en stund, annars finns risken att chokladbitarna smälter när du blandar ner dom.
5. Rör sedan ner alla övriga ingredienser. Arbeta ihop det med händerna till en jämn deg.
6. Häll över browniesmeten i formen och klicka ut cookiedegen så tätt som du vill ha den, jag tog alltihop! Blir det något över kan du bara platta ut det till några vanliga cookies.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 200 grader i ca 16 minuter (alt någon extra minut om kakan ska serveras samma dag -jag tog 17/18 minuter)


Receptet kommer från Mia Öhrns fina bok "Fler kladdkakor"

Chocolate chip cookies

Det här receptet kommer ursprungligen från en bakbok jag fick när jag fyllde elva, och ändå sen dess har jag tyckt om dom här kakorna. Lätta att göra är dom också, och snabbt går det. Tänk bara på att låta kakorna svalna ordentligt innan servering, annars kan de smaka hjorthornssalt -inte så gott.


Chocolate chip cookies ca 16st:

200g smör/margarin, rumsvarmt
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
0.5 tsk hjorthornssalt
200 gram choklad, grovt hackad [väl en chokladsort som du tycker är riktigt god!]
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor

1. Sätt ugnen på 200grader. Vispa smör och socker poröst.
2. Blanda vetemjöl och hjorthornssalt, blanda ner det i smörvispet.
3. Tillsätt havregryn, kokosflingor och hackad choklad. Knåda ihop till en deg.
4. Forma degen till golfsbollsstora kulor som läggs på bakplåtsklädda plåtar.
5. Sätt in i mitten av ungen i ca 10-15 min.

Banankaka med choklad

Jag har inte glömt min bakblogg (även om man kan tro det!) utan bara tagit en bakpaus. Det har blivit väldigt lite bakat för mig under en dryg månad eller så men nu känner jag att jag börjar komma igång igen då jag gjort två banankakor på en och samma vecka! Vi hade (för ovanlighetens skull) många prickiga bananer hemma och finns det egentligen något bättre än att göra smarriga banankakor av hela rubbet? ;) Jag testade två olika recept och enligt mig blev denna bäst:





Till 1 kaka:

75 g smör
2 1/2 dl socker
3 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad (jag använde marabou mörk choklad 55%)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat


Gör så här:

Smält smöret och låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.

Häll blandningen i bröad form med löstagbar botten (jag använde en avlång form, bör rymma kring 1.5liter) Grädda i 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig!

 

Grundreceptet kommer från denna fina matblogg {länk}