Mammas äppelkaka

Om någon undrar varför det bara bloggas om äppelkakor här så beror det på att mamma köpte fem paket vaniljvisp för typ 20kr på ica, kort datum ni vet. Och jag älskar vaniljsås och tillsammans med en bit äppelkaka är det typ godaste fikat! Så här kommer i alla fall ännu ett äppelkaksrecept som funnits i mammas receptpärm så länge jag kan minnas och det kan vara det bästa äppelkakereceptet också, blir en sådär supermjuk och saftig äppelkaka.

Till 1 kaka:
100 gram mandelmassa
3 st ägg
1.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smält smör
3-4 äppel, skalade och klyftade
Malen kanel
Socker


1. Smält smöret & låt det svalna. Riv mandelmassan fint och blanda ner äggen, ett i taget. Vispa ned sockret med elvisp. 
2. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke, vänd ner i äggvispet. Tillsätt sedan smör och mjölk.
3. Skala och klyfta äpplena, rulla dom sedan i socker och kanel. Lägg ungefär hälften av äppelklyftorna i botten på en smord och bröad form med löstagbar kant.

4. Häll 1/3 av smeten i formen och fördela ut ca hälften av de kvarvarande äppelklyftor ovanpå.

5. Täck med ett lager smet, lägg på de sista äppelklyftor och häll slutligen på resterande smet.

6. Grädda kakan på 175 graders ugnsvärme i ca 35minuter, mitten av ugnen. Låt svalna, pudra över florsocker och servera med glass, vaniljvisp eller grädde, mums!


Bär & äppelkaka

Här kommer ett recept jag tycker ni ska prova om ni ha några blandade bär på lut i frysen. Vi hade jordgubbar, röda/svarta vinbär och de bären samt ett par skalade äpplen blev tillsammans med en sockerkakssmet en urgod, saftig kaka som passar prefekt med en klick vaniljvisp eller vaniljglass.

Till en kaka:
50 gram smör
2 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev. rivet skal av ½ citron
1 dl mjölk [helst 3%]

Fyllning:
2 äpplen, skalade och delade i bitar, rullade någon msk socker & någon tsk malen kanel
2 nävar blandade [frysta] skogsbär, jag tog jordgubbar och röda/svarta vinbär

1. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Ett tips för att få en fin sockerkaka är att vispa ägg och socker riiktigt pösigt, kakan blir högre och bättre då!
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och citronskal [om så önskas] i en separat bunke. Rör ner blandningen i äggvispet.
3. Tillsätt matfett och mjölk. Rör om tills smeten är jämn med en slev/slickepott. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant.
4. Strö bär och äpplen [rulla äppelbitarna i socker & kanel innan] över kakan och tryck ner dom lite lätt i smeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175graders ugnsvärme i ca 35 min.

Kladdkakemuffins med kola

Jag svängde ihop ett gäng av mina favoritmuffins, kladdmuffins med kolatopping, igår och snart är alla slut. Grymt goda blir dom alltså! Receptet hittade jag för ett par år sedan i mammas receptpärm och sedan dess har dom varit en favorit. Muffinsarna blir sådär perfekt kladdiga och sega. Och med en underbar kolakräm på toppen kan det inte bli fel. Åh, mums alltså!


Till ca 12 kladdkakemuffins:
100 gram smör
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
1 krm salt
4 msk kakao
2 st ägg

1. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem + de smälta smöret i äggvispet. Blanda runt.
3. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar [gärna placerade i en muffinsplåt] och grädda längst ner i ugnen i 10min på 160graders ugnsvärme. Medan muffinsarna gräddas kokar du kolakrämen ↓

Kolakräm:
50 gram smör
2 msk strösocker
1 tsk vetemjöl
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
1½ tsk kakao
2 msk ljus sirap

1. Smält smöret i en kastrull och rör ned övriga ingredienser. Låt småkoka i ca 15 minuter.
2. Glasera muffinsarna med kolakrämen så fort de kommer ut ur ugnen [eller ja, så fort krämen kokat klart, de kokar längre tid än muffinsarna gräddas.]
3. Låt svalna och sedan är de klara att ätas! Muffinsarna blir bara godare dag 2, så du kan lugnt baka dom i förväg om du vill. Och ett annat tips är att servera dom lite halvfrysta, superdupergott!

Världens bästa äppelkaka

Det här receptet på en supergod äppelkaka kommer från min nya och superfina kokbok Söta saker. Författaren till boken, Therésia, har en blogg, som ni måste titta in på. Hon har verkligen de finaste bilderna och bästa recepten, klicka här → [länk]

I alla fall, den här äppelkakan [eller ja, egentligen tycker jag det smakar mer som äppelpaj, men det står kaka i receptet] har en knäckig, lite knaprig yta och en mjuk, söt äppelfyllning. Ett mycket enkelt recept, men oftast är ju den enklaste också det godaste!


Till en äppelkaka:
3-4 äpplen -jag använder granny smith
ca 1 msk strösocker
malen kanel
125 gram smält smör
1.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.75 tsk bakpulver

1. Skala och dela äpplena i tunna skivor. Lägg dom i en smord pajform och strö över kring 1 msk socker och pudra lite kanel på toppen.
2. Blanda samman smält smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg. Tryck ut det över äpplena som ett täcke.
3. Grädda mitt i ugnen på 200graders ungsvärme i ca 30 minuter. Servera varm, ljummen eller kall med grädde, vaniljsås eller glass, vilket som blir megagott!

Dumlecupcakes

Ett par riktigt goda cupcakes som jag gjorde till lillebrorsans 5års kalas. Barnen älskade verkligen att det gömde sig en dumlekola i varje muffin, och det gjorde faktiskt jag också!



Till ca 12 normalstora muffins:
100 g smör
1 dl ekologisk mjölk 3%
2 3 st ekologiska ägg
1.5 2.5 dl strösocker
1 2 tsk vaniljsocker
4 3.5 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt

Fyllning:
En påse dumle

Frosting:
60 g mjukt smör
5 5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
100 200 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg [jag använde blå]

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort från värmen och tillsätt sedan mjölken.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Rör ned det smälta smöret i äggvispet.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Vänd sedan ner mjölblandningen i smeten.
4. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll 3/4 av formarna med smet. Stick ner en eller två dumlekolor i varje muffin. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter (i 175 graders ugnsvärme). Prova med en sticka, de ska vara helt torra.
5. Blanda samman alla ingredienser till frostingen och vispa krämigt med en elvisp. Låt stå i kylen/frysen ett slag, ju längre tid desto fastare blir glasyren.
6. Spritsa/bred sedan ut frostingen över de kalla muffinsarna och garnera som du vill. Klart!