Daimrutor

Långpannekakor är aldrig fel, just för att de går snabbt att baka och räcker lite längre än en vanlig rund kaka. De här sega chokladrutorna toppade med daim är en av de godaste långpannekakorna jag vet. Chokladiga och lite kladdiga. Viktigt är att ta ut kakan medan den fortfarande är lite kladdig, och att strö över krossad daim direkt när kakan tas ut ur ugnen. För om kakan inte är varm smälter inte daimen!



Till 1 långpanna, ca 30 bitar:
200 gram smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl kakao

3 dubbeldaim, fint krossade

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vänd sedan ner blandningen i det smälta smöret.
2. Rör ned smör/mjölblandningen i äggvispet tills allt är blandat. Klä en ugnsform med bakplåtspapper, häll ned smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, 175 grader. Medan kakan gräddas hacka daimen fint, eller lägg daimen i dubbla fryspåsar och krossa med en kavel.
4. Strö daimsmulorna över den varma kakan och skär i bitar medan den fortfarande är varm. Låt sedan svalna, förvara rutorna i kylskåp.

Kladdkaka med chokladfudge

En klassisk kladdkaka toppad med en mörk krämig chokladfudge. Tycker man bättre om ljus choklad, funkar det fint att byta ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad!


Till en kaka:
100 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fudgeglasyr:
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad
1 tsk vaniljsocker

Strössel/kokosflingor/hackade nötter till garnering

1. Smält smöret. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i äggvispet tillsammans med det smälta smöret. Rör inte mer än tills dess att smeten blandats ihop.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, grädda längst ner i ugnen på 200graders ungsvärme i ca 14minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.
3. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan bort från plattan. Rör ned chokladen i grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör tills chokladen smält.
4. Låt fudgen svalna & tjockna en aning, häll sedan över den ljumna kladdkakan. Låt kakan svalna och ställ sedan i kyl för att stelna, gärna under natten.
5. Dekorera med strössel, nötter eller något annat du tycker är fint. Servera sedan kall, gärna med glass eller grädde.

Kladdkakemuffins med kolatopp

De här muffinsarna kan vara en av mina absoluta favoriter. Himla goda, speciellt om man ställer in de i frysen en halvtimma eller så innan servering. Som vanligt med kladdkakor blir de här muffinsarna bara godare av att få stå några timmar, eller mer, i kylskåpet.

 

Kladdkakemuffins ca 12-16st
100 gram smör
3
dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1.5
dl vetemjöl
1 nypa salt
3-4 msk kakao
2
st ägg

Kolatopping
100 gram smör
4 msk strösocker
1-2 msk kakao
2 tsk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1
dl mjölk
2-3 msk ljus sirap

1. Smält smöret till kladdmuffinsarna. Blanda ihop socker, vaniljsocker, vetemjöl, salt och kakao. Blanda runt med en slickepott.
2. Tillsätt äggen och rör om. Blanda till sist ner smöret och rör sedan till en jämn smet. Klicka ut smeten i formar, använbd gärna en muffinsplåt, fyll till knappt hälften med smet.
3. Sätt in plåten i mitten ugnen, 160grader, och grädda i ca 15 minuter. (Muffinsarna ska vara kladdiga i mitten när du tar ut dem.)
4. Gör kolatoppingen medan muffinsarna gräddas. Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner alla de övriga ingredienserna och låt sjuda i ca 15 minuter. Glasera muffinsarna direkt när de kommer ut ur ugnen med kolasåsen medan de är varma. Låt svalna och sedan är det klara att äta!

Kokosrutor

En sockerkaka täckt med kokoskräm som bakas i en mindre långpanna och skärs i rutor. Supergott, men lätt som en plätt att baka!

Till ca 20 rutor:

Sockerkaksbotten:
150 gram smör, rumstempurerat [inte smält!]
2.5 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1.5 dl mjölk

Kokostäcke:
60 gram smör
2.5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
3½ dl riven kokos

1.
Vispa smör och socker pösigt med en elvisp. Visa ner äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke, rör sedan ned i smeten tillsammans med mjölken.
2. Smörj och bröa en långpanna [ca 20x30cm] med ströbröd. Fyll formen med smet och grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 15-20 minuter. Kakan ska inte vara dallrig eller kladdig när den tas ur ugnen.
3. Under tiden som kakan gräddas i ugnen kokas kokoskrämen ihop. Smält smör i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda tills krämen tjocknat en aning. Det tar kring 10 minuter.
4. Ta ut kakan ur ugnen, bred kokoskrämen över kakan och stoppa sedan tillbaka in i ugnen, 175 grader, i ca 10 minuter. Kakan är klar när glasyren stelnat och fått en gyllenbrun yta. Låt svalna en aning och skär sedan i rutor.