Knäckig äppelpaj

Hej hallå, hoppas ni haft en trevlig helg. Tänkte att vi avrundar denna måndag med ett recept på en knäckig och urgod äppelpaj. Receptet är från min mor och en favorit när det kommer till efterrättspajer. Funkar lika fint att använda päron, eller bär så som hallon, blåbär eller jordgubbar. Då kan det dock krävas lite potatismjöl om bären varit frysta. Justdetja, om ni vill önska något speciellt inlägg, har nån fråga eller liknande så lämna en liten kommentar!
 
 
Till en paj:
150 gram smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ tsk bakpulver
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
5 st äpplen, skalade och skurna i bitar.
Kanel 
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform, lägg ned äppelskivorna och strö över kanel. Smält smöreti en kastrull, rör ned alla andra ingredienser. Bred smeten över äpplena som ett täcke, grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
2. Låt svalna lite innan pajen serveras med en klick grädde eller glass.  

Banankladdkaka

Lagom till fredagsmyset kommer här ett recept på en banankladdkaka. Har velat baka en sån här kaka sedan första gången jag såg receptet på nån hemsida, men ändå tog det mig typ tre, fyra år att få tummen ur. Och så god den blev! Smakar lite som chokladbananpuddig (!) och blir om möjligt ännu godare och mer fudge-aktig av en natt i kylen, precis som andra banankakor, äppelkakor och morotskakor blir. Jag garnerade min kaka med lite blå pyntgele för att jag hade slut på florsocker, men såklart kan du göra en smarrig frosting att toppa med om du vill. Servera som den är, eller med en klick grädde eller glass, till en kopp kaffe.
 
Till en kaka:
100 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 nypa salt
2 mogna bananer, mosade
 
1. Smält smöret. Vispa ägg och strösocker fluffigt, rör ned de torra ingredienserna samt det smälta smöret. Mosa bananerna och rör ned dem också.
2. Smörj och bröa en rund springform, häll ned smeten och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i ungefär 15 minuter. Den ska va kladdig när den tas ut ur ugnen. Låt svalna och sedan vila nån timma i kylen innan den serveras. 
 

Baktokiga favoriter

Inser att jag har bakat, och bloggat, en hel del nu. Lillbloggen startades 2010 (det är 5 år sen, hallå vart tog tiden vägen?) och i arkivet finns så många recept. Jag tycker om allihopen, men ett par är recept som jag går tillbaka till om och om igen. Som jag bakat flera hundratusentals gånger (okej kanske inte) och kan utantill. Några av dem är de här:

Kladdkaka. I alla möjliga utföranden, toppad med vit choklad/cheesecake/bär/kolakräm/vit choklad osv osv. Här {klick} är grundreceptet jag använder när jag bakar kladdis, och här {klick} finns alla mina kladdisar, samt några brownies.
 
Cupcakes. Minitårtor som går att variera i all oändlighet, och därför tycker jag så himla mycket om dem. Dessa {klick} är den varianten jag gör oftast, och då öser jag alltid på med en massa bär. 
 
Chokladbollar. Troligen det bakverk jag gör oftast. Så enkelt men galet gott. Har en kompis som ibland gör en sats chokladbollsmet och äter direkt ur bunken med en sked -tycker det är genialiskt pga precis så gott är det. Mitt favoritrecept {klick} görs med ljus sirap och vispas krämigt med elvisp.
 
Smulpaj. Hamnar nog på andra plats efter chokladbollarna i frekvent bakade bakverk. Tar ingen tid att svänga ihop och går att äta både varm och kall (ingen väntetid!!) och dessutom blir en sån här paj lika god med rabarber, hallon, blåbär, äpplen, päron eller nektariner. Se bara till att anpassa mängden socker efter hur sura bären är, och mängden potatismjöl efter hur mycket vatten de innehåller. Här är mitt standardrecept {klick}. 
 
Chokladtårta. Om någon ber mig baka en tårta är det denna {klick} jag bakar (nu vet ni vad som väntar om någon undrat). En saftig chokladtårta med lite kaffesmak. Åh. Så god.
 

Banankaka med chokladmousseglasyr

Halloj! Det bästa en kan göra om bananerna blivit på tok för bruna för att äta är att baka en banankaka. Det här receptet är det bästa av alla jag provat, den där lilla skvätten kaffe gör verkligen underverk. Det blir liksom ingen distinkt kaffesmak, däremot lyfter det smaken av bananer på ett fantastiskt vis. Dessutom håller den här kakan i flera dagar, och tack vare bananerna blir den supersaftig. Jag rörde ihop en frosting som smakade chokladmousse vilken jag toppade den kalla kakan med, dock går det fint att skippa glasyren, eller göra en citron cream cheese-frosting {recept} alternativt kärleksmumsglasyr {recept}. 
 
Till en kaka:
150 gram smör, mjukt
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker 
2 st ägg 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 st mogna bananer, mosade
0,5 dl starkt, kallt kaffe
 
Till glasyren:
100 gram smör
4 dl florsocker
2 msk kakao
150 gram philadelphiaost
1 dl grädde, vispad
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt med elvisp, vispa sedan ner ett ägg i taget. 
2. Blanda de torra ingredienserna, mosa bananerna (i mixer eller med en gaffel) och rör ned allt (+ kaffet) i smörvispet. Blanda ordentligt så det inte är några mjölklumpar kvar.
3. Smör och bröa en rund springform, häll ner smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
4. Medan kakan svalnar, vispa ihop smör med kakao och florsocker. Vänd försiktigt ner philadelphiaosten och den vispade grädden. Rör ihop till en slät glasyr och låt stelna i kylen. Om frostingen blir för rinnig kan mer florsocker tillsättas. 
5. När kakan är kall glaseras den med frostingen, och annan garnering om en så behagar. 

Sjuhålskaka

Inspon till denna kaka hittades hos Matplatsen, dock bytte jag ut chokladtoppingen till en mer kolaaktig chokladkräm. Av den enkla anledningen att jag gillar kola. Dessutom rörde jag ner några teskedar snabbkaffepulver pga vem ogillar kaffesmak? Resultatet blev en fluffig vaniljsockerkaka toppad med en krämig kola. Smakar ännu godare med en klick grädde eller glass!
 
Till en kaka:
3 st ägg
2 dl strösocker 
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpluver
½ dl kokhett vatten (värm i micro eller på spisen!)
 
Chokladkolakräm:
100 gram smör
½ dl strösocker
3 msk ljus sirap 
½ tsk vaniljpulver (om du istället använder vaniljsocker, he ner det efter att krämen kokat, annars smakar det bränt!)
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk vetemjöl
3 msk kakao
1-2 tsk snabbkaffepulver
 
1. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Vispa riktigt länge -då blir kakan högre. Blanda försiktigt ner vetemjöl och bakpulver samt det varma vattnet. 
2. Smörj och bröa en rund springform (tippar på att min var kring 22 cm) och häll ned smeten. Grädda på 175 grader i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr för annars sjunker bara kakan ihop när den tas ut. Låt svalna lite så du inte bränner dig, gör sedan hål i kakan med ex äppelurkärnare eller med vanlig kniv. Ju fler hål desto fler goda gömmor med chokladkräm!
3. Smält smöret, rör ned alla de övriga ingredienserna. Låt koka i ungefär 10-20 minuter på svag värme. Den ska tjockna, men behöver inte klara ett kulprov då smeten stelnar i kylen. Häll över kakan, garnera med kokos och låt svalna helt. Låt vila i kyl över natten, servera med ex glass eller grädde. 
 

Brownie med chokladfrosting

Som utlovat blir det inget inlägg om muffins eller cupcakes idag, utan ett om brownies. Detta recept är inte vilket recept som helst, utan mitt favoritrecept. Smakar som en kladdkaka fast ännu godare. Hittade grundreceptet hos lifemadesimplebakes, och sen rörde jag ihop en glasyr av det som fanns hemma. Såklart kan chokladen vara antingen mörk, ljus eller vit choklad, och om en så behagar kan nötter inkluderas. Kanske rostade och skalade hasselnötter? Alternativt grovt hackade dumle-kolor, eller rollo, eller center, eller precis vad som helst. Hur du än gör kommer den bli SÅ god, och en natt i kylen gör den än godare.
 
Till ca 12 rutor:
120 gram smör 
2,3 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 nypa salt
1,2 dl vetemjöl
1 tsk bakpluver
1 tsk potatismjöl
100 gram fint hackad choklad
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, rör ned socker. Låt svalna lite. Vispa ned äggen, ett i taget, med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna, rör ned i smeten. 
2. Hacka chokladen fint, om du vill kan ett par bitar vara lite större -dessa smälter inte i ugnen och kommer att va som små chunks i brownien. Blanda sedan ner chokladen, och häll smeten i en liten smörad och bröad ugnsform (kring 20x25cm).
3. Grädda längst ner i ugnen i 20-30 minuter. Jag lät min gräddas i 25min, och den blev precis lagom kladdig. Prova med en sticka, och avgör hur kladdig/fast du vill ha den! Låt svalna.
 
Chokladicing:
100 gram smör, mjukt
4½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk kakao 
1 msk kallt kaffe
150 gram cream cheese/philadelphia ost
 
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kakao krämigt. Vispa sedan ned kaffe och cream cheese, frostingen ska bara precis ta ihop, om philadelphiaosten vispas för länge blir den lös och tråkig.
2. Bred icingen över den kalla brownien, garnera på valfritt sätt och skär i rutor. Sedan är det bara att äta!