Dumlechokladbollar

Ett till recept från när lillebror fyllde år, denna gång på något så bra som dumlechokladbollar. Egentligen väldigt simpelt, blanda ner hackade dumlekolor (valfri smak -jag använde orginal men kan tänka mig att laktits eller pepparkaka blir supergott också?) i ditt bästa recept på chokladbollar. Blev verkligen så himla gott, och uppskattades på barnkalaset.
 
Till ungefär 20 chokladbollar:
100 gram mjukt smör
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3-4 dl havregryn
3 msk starkt, kallt kaffe (går att ersätta med vatten eller mjölk om man inte tycker om kaffe)
15-20 st dumlekolor
 
1. Vispa smör, sirap och socker fluffigt med elvisp. Rör ned kakao, vaniljsocker och havregryn. Vispa med elvisp tills havregrynen blivit finfördelade. Blanda sedan ned kaffet.
2. Hacka dumlekolorna och knåda ned dom i smeten. Ställ sedan kallt tills degen blivit fastare, det blir mycket lättare att forma snygga bollar då. Rulla sedan i valfri garnering, jag använde både strössel och kokos. 

Marängkakor

Kakorna till vänster på bilden är min lillebrors favoriter, mördegskakor täckta med lite kladdig maräng och kokos. Receptet har jag fått av min mamma, och detta blir verkligen småkakor i världsklass. 
Till ungefär 40 kakor
Mördeg
4 dl (240gram) vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör
1 äggula
 
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
3 msk kakosflingor
 
1. Börja med att göra mördegen. Blanda mjöl och socker, blanda ned smöret som finfördelas med en gaffel eller fingertopparna tills det blir små fina "smulor". Tillsätt sedan äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Överarbeta inte degen! Låt vila i kylskåp en halvtimme eller så.
2. Sätt ugnen på 175grader och rulla sedan ut degen till tre, fyra längder (som när man gör ex kolasnittar). Lägg dessa på plåtar klädda med bakplåtspapper, platta till dem med handen. Grädda i mitten av ugnen 6 - 8 minuter. De ska bara resa sig en aning, inte få färg.
3. Medan kakorna gräddas, gör marängen. Visa äggvitor samt 1 dl av sockret till fast skum i en ren och torr bunke med elvisp. Vispa sedan ned resten av sockret, och fortsätt vispa tills marängen är fast och toppig. Klicka ut marängen på de förgräddade längderna.
4. Strö kokosflingor på toppen och grädda i ytterligare 8 - 10 minuter (175grader, mitten av ugnen). Ju längre kakorna gräddas, desto torrare och sprödare blir marängen. Jag tycker det är gott med lite kladdig maräng och brukar ta ut dem lite tidigare.
5. När kakorna är klara och fortfarande varma, skär längderna i sneda bitar/snittar med en vass kniv. Blir det klibbigt att skära kan kniven spolas i varmt vatten. Förvara i lufttät burk i kylskåp.