Prinstårta

Den här tårtan bakades till min lillebrors kalas i måndags. En supergod prins[ess]tårta klädd med ett grönt marsipanlock och fylld med tre lager av banan, chokladpudding och grädde. Den klassiska prinsesstårtan fylls oftast med vaniljkräm, grädde och hallonsylt, men den här varianten tycker jag blir mycket godare.



Till en tårta, ca 10-12 bitar:
Botten:
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3-4 dl vispgrädde
4 portioner chokladpudding 
2 mogna bananer

Garnering:
1 marsipanlock
1 marsipanros
Florsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna, vänd sedan ner i äggvispet och rör ordentligt så allt blandas.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant [ca 22 cm i diameter] och grädda längst ner i ugnen i ca 30-35 minuter.
3. Kakan är klar när den släpper från kanterna och är helt torr [prova med en sticka!] Tänk på att inte öppna ugnsluckan under tiden den gräddas, för då kan det hända att kakan sjunker ihop! Låt svalna helt innan den delas i 3 delar.
4. Vispa grädden med elvisp [gärna tillsammans med några nypor florsocker.] Gör chokladpuddingen enligt avvisningarna på paketet och låt stelna. Skiva bananerna i slantar.
5. Lägg den nedersta bottnen på ett tårtfat, bred sedan ett lager chokladpudding över. Lägg bananskivorna över chokladpuddingen, täck därefter med bottnen nummer två.
6. Bred ett lager chokladpudding på denna bottnen, och därefter ett tunt lager grädde. Lägg på det sista bottnen, som ett lock, och täck hela tårtan med grädde, även kanterna. Forma grädden som en "kupol" på toppen -så tårtan får en "topp" i mitten.
7. Klä tårtan med ett marsipanlock, nyp ihop vid kanterna och skär ev. bort överflödig marsipan. Garnera med en ros och pudra över florsocker just innan servering, annars kan det hända att sockret "smälter" bort.

Hallonchokladtårta

Idag fyller jag 18 år och det firas med en maffig och kladdig chokladkladdtårta fylld med hallon. Det blir bäst om man bakar tårtan och glaserar den med fudgen en dag i förväg, då hinner tårtan gosa till sig och bli extra kladdig och god! Grundreceptet kommer från Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. I bakgrunden av bilden syns min favoritmorotskaka, recept finns här {klick}



Till 1 tårta:

Kladdkakor
200 g smör
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Smör till formarna

Fyllning
4.5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
2 msk strösocker

Glasyr
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung/ljus sirap
25 g rumsvarmt smör

Eventuellt färska hallon till dekor

1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter med smör. Har du inte två lika stora formar kan du grädda kakan i samma form, enåt gången.

2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker med elvisp och rör ner det smälta smöret.

3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör sedan ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut den. Har du bara en form, fyll formen med hälften av smeten, grädda den kakan, lossa från formen och grädda närsta kaka.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna helt. Blanda de tinade hallonen med strösocker. Bred sedan ut över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna stå tills nästa dag.

6. Hacka chokladen till glasyren fint. Koka upp grädden med honungen/ljus sirap, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt sedan smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.

7. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. När glasyren tagit ihop och blivit till en tjock och krämig glasyren är den klar! Glasera kakans topp och kanter, dekorera eventuellt med färska hallon. Förvara i kylskåp och servera med en klick vispad grädde!