Arraksbollar

När man bakar arraksbollar är det viktigt att ha en riktigt god arrak/punch-essens. Annars blir det inte alls lika gott! Jag tycker att denna {klick} är den essens med bäst smak, eller riktig punch då, det funkar också fint.

 

Till ca 15 bollar:

150 gram smör [mjukt]

4-5 dl kaksmulor [mjuk sockerkaka eller småkakor funkar vilket som]

1½ dl strösocker

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

ca 2 tsk arraksessens [smaka dig fram tills du får "rätt" smak]

Brunt strössel

 

1. Smula kakan i en matberedare. Rör samman det rumsvarma smöret, strösockret, kakaon och vaniljsockret. Om smeten känns för lös kan du tillsätta mer kaksmulor, tills du får en smet som går att forma till bollar.

2. Forma smeten till ca 15 bollar. Rulla i brunt socker och placera sedan i små pappersformar. Låt stelna i kylskåp fram tills servering.


Hallon & citroncupcakes

Här kommer ännu ett cupcakes-recept! Detta är min mammas favoriter som jag gjort till hennes födelsedag flera år i rad, och det säger kanske något om hur goda dom är? Jag använde lite mindre formar och fick ut 18 st muffins, men om man vill går det utmärkt att göra lite större, kom bara ihåg att dom måste gräddas aningens längre då.

 

Till 18 lite mindre cupcakes/12 normalstora:

2½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 st ägg

100 gram smör

1 dl mjölk

1 st citron, skalet och saften
dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

ca 3 dl hallon [frysta eller färska spelar ingen roll]

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort från värmen och tillsätt sedan mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

2. Rör ned det smälta smöret i äggvispet samt det rivna citronskalet och saften. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Vänd sedan ner mjölblandningen i smeten.
3. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till ca 2/3 med smet, tryck ner några hallon i varje muffin. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter [175 grader]. Prova med en sticka, muffinsarna ska vara helt torra.

 

Frosting:

60 gram mjukt smör

200 gram philadelphiaost [eller annan naturell cream cheese]

ca 5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk citronsaft

någon droppe karamellfärg

Strössel till garnering

 

1. Vispa smör och philadelphiaost krämigt med evisp. Tillsätt övriga ingredienser under fortsatt vispning. Är glasyren för lös tillsätt mer florsocker, då tjocknar den.

2. Låt ev. frostingen stelna i kyl om du tycker det behövs [den tjocknar då ytterligare] och spritsa/bred sedan över dina muffins. Garnera med strössel eller något annat fint!


Blueberry cupcake

Min mor kom på den briljanta idén att färga frosting med blåbärspuré istället för karamellfärg, och resultatet blev den godaste & finaste frosting jag någonsin smakat! Dessutom är den lila färgen helt superfin ju!



Till 12 cupcakes:

Ingredienser:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär

1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst med elvisp. Smält smöret och rör ner mjölk och rivet citronskal. Vänd sedan ner blandningen i äggvispet.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till ungefär 2/3.

3. Grädda i cirka 15-20 minuter på 175 grader, mitten av ugnen. Prova med en sticka, de ska vara torra! Låt sedan svalna.

 

Blueberry frosting:

50 gram mjukt smör

200 gram cream cheese [t ex philadelphiaost]

ca 5 dl florsocker [pröva dig fram till en fast konsistens, det kan behövas lite mer]

½ msk citronsaft

2 tsk vaniljsocker

1-2 msk blåbärspuré [görs genom att mixa sisådär ½ dl blåbär och sedan passera krämen genom en finmaskig sil.]

 

1. Vispa samman smör och cream cheese med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser under fortsatt vispning och vispa till en slät frosting.

2. Om smeten är för lös, tillsätt mer florsocker. Det är bara att pröva sig fram tills man får "rätt" konsistens. Låt sedan stelna en aning i kylskåp innan du spritsar den på dina blåbärsmuffins.


Blueberry pie

Kan vara den godaste blåbärspajen jag smakat, så himlarns god! Grundreceptet kommer från Leila Lindholm, men sen blev det lite ändringar på vägen efter skafferiets utbud och eget tycke. Passar perfekt att baka om man har plockat en massa blåbär men inte riktigt vet vad man ska göra av dom!


Till en paj:
Botten:
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
ev. ½ msk kallt vatten

Fyllning:
250 gram blåbär [så det täcker hela pajbottnen]
½ dl strösocker
2 msk potatismjöl

Smulströssel:
75 gram smör
1½ dl havregryn
0.75 dl vetemjöl
1½ dl strösocker

1. Nyp ihop kallt, tärnat smör tillsammans med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Om degen inte riktigt vill ta ihop tillsätt ½ msk kallt vatten. Överarbeta inte degen, då blir den inte lika frasig!
2. Plasta in degen i plastfilm och låt vila i kylskåp minst 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en pajform med mördegen och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna.
3. Blanda samman blåbär med strösocker och potatismjöl. Häll sedan blandningen i det förgräddade pajskalet. Nyp ihop smör, havregryn, vetemjöl och strösocker. Det ska bli som strössel/smulor. Strö sedan smulorna över bären. 
4. Grädda pajen i mitten av ugnen, 175 graders ugnesvärme, i ca 25 min. Servera sedan ljummen eller kall tillsammans med vaniljvisp, vispad grädde eller mjuk vaniljglass.

Schwarzwälder Kirschtorte

Hej igen! Nu var det ett tag sen sist, jag har varit upptagen med att resa, sola och bada, träffa vänner och jobba för att hinna baka något under de senaste veckorna. Men nu har jag slagit på stort och bakat en tårta direkt från släktingarna i Tyskland! En Schwarzwälder Kirschtorte, vilket är en chokladtårta fylld med körsbärsmarmelad, grädde och lite annat gott. För varje dag som går blir kakan godare, så låt den gärna stå kallt en dag innan sververing!


Till 1 tårta:
100 gram mjukt smör
100 gram strösocker
4 st ägg
50 gram vetemjöl
50 gram mald mandel
50 gram maizenamjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad

Fyllning:
6-7 msk kirschwasser/körsbärsvin
200 gram körsbärsmarmelad
5 dl vispgrädde

Garnering:
Riven choklad
Färska körsbär

1. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Skålla mandeln och mal den sedan fint i mixer/mandelkvarn.
2. Blanda i en annan bunke mjöl, den malda mandeln, maizenamjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta sedan ner detta i äggvispet. Smält chokladen över vattenbad eller i micro och rör ned i smeten.
3. Smörj och bröa en ugnsform, ca 22cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25min på 175 graders ugnsvärme. Prova med en sticka, den ska vara torr.
4. Låt kakan svalna helt. Dela den sedan i tre delar. Fukta den första bottnen med kirschwasser och bred sedan ut körsbärsmarmeladen över hela bottnen. Lägg på den andra delen, fukta även den med kirschwasser.
5. Vispa all grädde fluffig tillsammans med några matskedar socker och bred ut en del av grädden på den andra bottnen. Lägg på den sista bottnen och fukta med kirschwasser. Spackla sedan hela tårtan med grädden som är kvar och dekorera med riven choklad och färska körsbär.