Knäckkolapaj

En väldigt god paj som är lätt att göra. Pajskalet fylls med en seg kolakräm som påminner om knäck och kan toppas med nötter om man tycker om det. Till jul kan man smaksätta kolan med en tsk ingefära, kanel eller kardemumma. Då tillsätts kryddan samtidigt som smöret, efter kokning. Annars kan kryddan brännas och det smakar inte gott!



Till 1 paj:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
ca 1 msk kallt vatten

Fyllning:
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
½ dl farinsocker [eller annat brunt socker]
2 msk flytande houng
1½ dl ljus sirap
1 msk kakao
50 gram mjukt smör

1. Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt vatten så degen precis tar ihop. Plasta in och ställ i kylskåp i minst 30 min. Klä sedan en pajform med degen och grädda mitt i ugnen, 175grader, i ca 10min. Låt svalna.
2. Mät upp grädde, socker, honung, sirap och kakao [inte smöret!] i en vid kastrull. Låt kolakrämen sjuda på svag värme i ca 1 timma och 10 min. Gör ett kulprov ↓ för att se om fyllningen är klar. Ta bort kastrullen från spisen och rör ner det mjuka smöret, lite åt gången, i kolan.
3. Häll kolasmeten i det förgräddade pajskalet. Toppa ev. med en näve pekannötter och låt sedan stelna i kylskåp några timmar innan den serveras med grädde, vaniljglass eller bara som den är.

Kulprovet:
Ta en tesked av kolan ur kastrullen och droppa i ett glas fyllt med kallt vatten. När kolan stelnar så att den går att forma till en kula klarar kolan kulprovet. Är smeten för lös så ska kolan koka längre. Ju längre den kokar, desto fastare/ hårdare kola.

Morotskaka

Om jag var tvungen välja en enda kaka som jag måste äta livet ut skulle det bli morotskaka. I det här receptet används morotspuré istället för rivna morötter, vilket gör att kakan blir saftigare. Men det allra viktigaste för att få en god morotskaka är att bre på ett tjock lager glasyr. Glasyren är ju det godaste av allt!



Till 1 kaka:
4 st medelstora morötter eller ~3dl morotspuré [hittas på barnmatshyllan, vet att b la Semper har färdig puré]
3½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja
ev. 2 dl grovt hackade valnötter

Glasyr:
150 gram philadelphiaost
50 gram mjuk smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Smörj och bröa en rund bakform [med kokosflingor.] Skala morötterna och dela i mindre slantar. Koka mjuka och mixa sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser separat[vetemjöl, salt, bikarbonat, kanel & vaniljsocker.] Blanda försiktigt ner i äggvispet tillsammans med oljan. Vänd ner morotspurén och blanda till en slät smet.
3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40min på 175graders ugnsvärme. Prova med en sticka. Jag brukar låta min kaka få vara lite kladdig i mitten, och tar därför ut den innan stickan är helt torr. Vill man inte ha den kladdig är det bara att låta den gräddas några minuter till. Då ska stickan bli helt torr.
4. Vispa philadelphiaost och smör krämigt, tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Låt stelna i kyl under tiden som kakan kallnar. Glasera morotskakan med frostingen då den är helt sval. Förvara i kylen.

Bärpaj

För någon dag sedan gjorde jag en blåbärspaj gjord på mördeg. Supergott och roligt med lite variation istället för den klassiska smulpajen. Såklart kan du byta ut blåbären mot vilka andra bär du vill.


Till 1 paj:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 st ägg
½ msk kallt vatten [om det behövs]

Fyllning:
500 gram frysta blåbär [2 pkt]
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Garnering:
1 ägg
Mjölk

1.
Nyp ihop kallt smör, tärnat i bitar, tillsammans med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbete tills degen precis går ihop, utan att överarbeta den. Tillsätt vatten ifall degen inte riktigt tar ihop. Plats och låt stå i kyl minst 30min.
2. Rör ihop blåbär, socker och potatismjöl. Klä en smord pajform med 2/3 av pajdegen. Kavla antingen ut en platta att täcka botten med, eller tryck ut degen med fingertopparna.
3. Häll blåbärsblandningen över botten. Kavla sedan ut resterande deg till en avlång platta och skär ut långa remsor. Lägg dem i rutmönster över blåbären. Vispa samman ägget med någon matsked mjölk.
4. Pensla remsorna med äggblandningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen, 175graders ugnsvärme, i ca 35minuter. Låt svalna och servera sedan kall eller ljummen med mjuk vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Citronpavlova

Här kommer recept på en av sommarens godaste tårtor! Pavlova är en tårta bestående av en marängbotten som är toppad med någon god kräm och grädde. Den kan varieras på flera olika sätt och vis, men det här är min favorit, så som mamma brukar göra den. En marängbotten, citronkräm, vispad grädde och jordgubbar. Enkelt, men väldigt gott!




Till 1 tårta, 12 bitar:

Marängbotten:
3 st äggvitor
1½ dl strösocker

Lemoncurd:

Rivet skal av 1 tvättad citron

Saft av 2 citroner [~1-1,5 dl saft]

2 dl strösocker

3 äggulor [spara vitorna till marängen!]

2 msk smör

3 dl vatten

4 msk maizena mjöl


Garnering:
3 dl vispad grädde
3 msk strösocker
½ liter jordgubbar

1. Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sockret, ca ½ dl i taget, under fortsätt vispning. Fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Ett knep är att vända bunken upp och ned, marängen ska vara så fast att den stannar kvar i skålen -då är den klar.
2. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper. Forma en rund, jämn cirkel -ca 30cm i diameter. Grädda marängen längst ner i ugnen, i ca 1h och 30min, på 100graders ugnsvärme. Stäng därefter av ugnen, men låt kakan stå kvar några timmar, eller allra helst över natten, i ugnen.
3. Blanda alla ingredienser till lemoncurden i en rostfri kastrull. Låt den sjuda under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Lemoncurden får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen blivit tjock, låt den svalna. Bred sedan försiktigt ut krämen över den svala marängbottnen.
4. Vispa grädden tjock tillsammans med socker. Bred sedan ut grädden över citronkrämen. Skiva jordgubbarna och toppa tårtan med dem. Du kan såklart använda andra bär eller frukter, t ex är mogna nektariner och skivade bananer väldigt gott!

Blåbärssmulpaj

Finns det något somrigare än bärpaj med vaniljvisp? Smulpaj är både lätt att göra och så blir det väldigt gott! Receptet har jag snott från mamma, och hemligheten är att hyvla smöret över smulorna -då blir ytan seg och knäckig. Till tycker jag det är godast med hemmagjord vaniljvisp, men mjuk vaniljglass eller en klick grädde är inte fy skam det heller!


Till 1 paj:
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
ca 100 gram smör, kallt
1 pkt frysta blåbär ~225gram

1.
Blanda strösocker, vetemjöl och havregryn. Smörj en ungsfast pajform och häll sedan ner blåbären. Strö över havregrynsblandningen.
2. Hyvla över kallt smör med en osthyvel så det täcker pajen. Grädda mitt i ugnen, 175grader, i ca 30min. Pajen ska vara gyllenbrun när den tas ut.

Hemmagjord vaniljvisp:
2 st ekologiska äggulor
2 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde

1.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker ljust och krämigt. Vispa grädden luftig i en separat bunke. Vänd sedan ner i äggsmeten. Förvara kallt.

Black & white cheesecake

Idag är det Sveriges nationaldag och det måste ju frias! Här hemma bjuds det på en black & white cheesecake, som då är en krämig cheesecake i två lager med smak av både vit och mörk choklad. Lätt att göra är den, och dessutom håller kakan flera dagar i kylen utan att bli torr!

 

Till 1 cheesecake:

Botten:
250 gram digistivekex
100 gram smör -smält

Fyllning:
600 gram philadelphiaost
1 burk [250gram] naturell kesella 10%
2½ dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
4 ägg
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
150 gram mörk choklad [50% kakao -inte för mörk!]
3 msk kallt kaffe

1. Krossa kexen fint i mixern. Blanda smulorna med smält smör och tryck ut i botten av en rund bakform med löstagbar kant. Förgrädda i 10 min, mitten av ugnen på 175graders ugnsvärme. Låt svalna.
2. Vispa philadelphiaost & kesella krämigt med elvisp. Vispa ner socker och vaniljsocker. Knäck i ett ägg åt gången under fortsatt vispnig, tillsätt sedan grädden.
3. Smält den vita chokladen försiktigt i micro/vattenbad. Smält den mörka chokladen på samma vis. Dela upp cheesecakesmeten jämnt i två skålar. Tillsätt den vita chokladen i en av skålarna, och den mörka i den andra.
4. Blanda ner kaffet i den mörka smeten. Bred ett lager vit smet över kexbotten. Häll sedan på ett lager mörk smet, sedan ett till ljus och till sist ett mörkt lager. Dra lätt med en gaffel så smeten blir lite marmorerad.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, på 130graders ugnsvärme, i ca 1½h. Kakan ska ha stannat helt innan den tas ut. Låt svalna och förvara sedan i kyl.

Chokladtårta med mjölkchokladfudge

Här kommer ett recept på en urgod, saftig tårta toppad med en krämig, chokladig fudgeglasyr -så god att jag åt en massa direkt ur skålen. Grundreceptet kommer från Mia Öhrns fina bok Fler kladdkakor, men sen så kunde jag inte låta bli att göra om det en aning ;}


Till en tårta:

125 gram smör
2½ dl strösocker
4 ägg
2½ dl vetemjöl [150gram]
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe

Fudgeglasyr:
350 gram mjölkchoklad
50 gram smör
1½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
ev. 1 tsk päronkonjak/likör

1. Smör och bröa en rund form med löstagbar kant [~22 cm i diameter] Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke [vetemjöl, vaniljsocker, bakpluver & kakao] Vänd sedan försiktigt ner i äggvispet tillsammans med kaffe och smält smör.
3. Häll smeten i formen & grädda längst ner i ungen, 175grader, i ca 40min. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna i formen.
4. Hacka chokladen grovt. Häll smör, grädde & sirap [+ ev. päronlikör] i en kastrull. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen. Låt svalna.
5. Dela kakan på mitten och fukta bottnarna med kallt kaffe. När glasyren börjar tjockna [tar ca 30min] bred hälften av den över ena bottnen. Lägg på nästa botten och toppa med resterande glasyr. Förvara i kylskåp, och tårtan blir bara godare om den får stå i kyl över natten!