Kladdig chokladkaka med chokladkolaglasyr

 Hej på er, och tack för alla kommentarer tidigare. Fina ni är! Idag är det ju kanelbullens dag, men då jag inte är nån hejare på vetedeg bjuder jag istället, lagom till helgen, på receptet till en kladdig chokladkaka toppad med en chokladkolakräm. Receptet på chokladkakan hittades hos bästa Ulrika och det blir ungefär som en kladdkaka, men kakan får mer höjd och blir inte riktigt lika kompakt. Det blir kladdigt, chokladigt och sött -en himla bra kombo alltså. Jag brukar skära upp kakan i bitar och ställa in i frysen en kvart eller så innan servering, för då blir kolakrämen extra god!
 
 
Till chokladkakan:

150 g smör

2 st ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 msk starkt kaffe (kallt)


Chokladkolakräm

100 g smör
1 msk vetemjöl
4 msk strösocker
1,5 msk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

 

1. Smält smöret och låt svalna. Vispa sedan ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen samt kaffe i äggvispet. Rör ned smöret. 

2. Smörj och bröa en rund springform (omkring 22 diameter.) Jag tycker om att använda vetemjöl till att bröa (då det inte ger någon hård kant runt kakan) men såklart fungerar vanligt ströbröd, eller kokosflingor, eller kakao lika bra.

3. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i omkring 20 minuter. Den är fortfarande rätt lös när den tas ut ur ugnen, men ingen fara, den kommer stelna i kylen!

4. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Blanda sedan samman vetemjöl, strösocker och kakao med en skvätt av mjölken, så det blir en chokladsmet (så undviks enkelt oönskade klumpar.) Häll ned smeten tillsammans med resterande mängd mjölk och grädde.

5. Låt kolan koka upp under konstant vispning (så den inte bränns!) Koka sedan på låg värme i omkring fem till tio minuter, tills krämen tjocknat. Låt svalna lite innan den hälls över chokladkakan. Låt kallna helt och ställ sedan in i kylen ett par timmar innan servering. 


Postat av: Karin - mamma till Ella

Oh käre värld, vad himla gott! Det där receptet sparar jag!! :D

Svar: Åh ja men den blev rätt så supersmarrig ;-) Gör det! :-D
Baktokig

2013-10-04 @ 14:08:41
URL: http://tjofftjoff.blogg.se
Postat av: Julia

Åh, den ser jättegod ut! :)

2013-10-04 @ 16:05:40
URL: http://juliaaberglunds.blogg.se
Postat av: Jenny

Åh vad gott det såg ut! Måste jag prova att göra någon dag :)

Svar: Åh men kul att höra, hoppas du gillar den :-)
Baktokig

2013-10-04 @ 18:06:54
URL: http://citronerochmakaroner.blogg.se
Postat av: Bakverk och Fikastunder

Den där är inte att leka med ;-) Kul att du gillar den! Trevlig helg! Kramar

Svar: Nej, den var verkligen inte det, toppenrecept ju. Kommer garanterat göras igen!:-) Trevlig helg på dig med, kram!
Baktokig

2013-10-04 @ 21:29:56
URL: http://www.femme.se/bakverkochfikastunder
Postat av: Helena

Jag är galen i kladdkaka, mums!!!

Svar: Ja men visst är kladdkaka bland det godaste som finns?:)
Baktokig

2013-10-04 @ 22:59:19
URL: http://helenassota.se
Postat av: Madeleine

Mums!

2013-10-05 @ 15:26:06
URL: http://madeleinesrecept.wordpress.com
Postat av: Fredrik Duwell

Den verkar vara riktigt kladdig och god. Jag behåller ditt recept till framtida hemmakvällar! Har du förresten hört talas om silviakaka? ;)

Svar: Ja den blir riktigt kladdig och choklad (och god tycker jag:)) Kul, berätta gärna vad du tyckte om den sen. Ja, jag har bakat silviakaka för kanske två år sedan, det blev riktigt smarrigt. Har ett recept i arkivet nånstans:)
Baktokig

2013-10-11 @ 01:49:16
URL: http://www.fredrikduwell.com
Postat av: Veronica

Helloj. Tack för en inspirerande blogg. Jag lånade detta recept till min egen blogg, men länkade givetvis till dig. Hoppas detta var ok? Mvh

Svar: Hejhopp! Ja men givetvis är det okej, skoj att du vill länka mig!:-) Tack och bock, ha det fint! Kram
Linnéa

2013-10-21 @ 19:51:52
URL: http://sugarandhoney.blogg.se
Postat av: Ayla

Tack för receptet! Jag gjorde kladdkakan i en hjärtformad teflonform och jag plockade ut kakan när den började lukta väldigt mycket efter ca 15 min och då var den inte så kladdig längre så nu står den och kallnar och hoppas på det bästa hahaha smakade lite av en kant och den verkade god ändå :)

Svar: Var så god:) Jag hoppas kakan blir god ändå -grejen är att jag bakar i en rund springform (omkring 22cm i diameter) och använder man en form med andra mått som ex en hjärtformad form, måste man vara väldigt uppmärksam på hur länge kakan behöver gräddas. Man får helt enkelt passa den i ugnen och prova med en sticka!:)
Linnéa

2013-11-01 @ 16:13:52
URL: http://aayla.blogg.se/
Postat av: maria at inredningsvis

WOW det ser UNDERBART gott ut:) din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.

Kolla in länken ovan...ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)

Ha en härlig vecka:)

LOVE Maria at inredningsvis - En inredningsblogg för alla

Postat av: Nathalie Salman

Åh vad god den såg ut!!! Riktigt krämigt god!! NomNom!! Duktig du är!!

Svar: Men tack så mycket! :)
Linnéa

2014-01-14 @ 23:22:23
URL: http://sotsugen.se
Postat av: desslivet.blogg.se

Jag håller på att baka denna just nu, den är i ugnen. Hoppas den blir så god som den ser ut!

Svar: Åh, hoppas kakan blev god :)
Linnéa

2016-04-17 @ 18:52:26
URL: http://desslivet.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: