Blåbärscupcake med vaniljfrosting

Hösten har bjudit på en skog fylld av bär, både hallon och blåbär så nu kommer här ett förslag på vad som kan göras med dem. Receptet är Leilas, och det tycker jag (tillsammans med 90% av den övriga befolkningen hehe) är ett av de bästa. Frostingen, som jag hittat hos Hummingbird Bakery, innehåller inte cream cheese vilket kan vara bra om baktokigheten sätter in trots att detta inte finns hemma. I den ska det egentligen vara vaniljarom, men om en inte har det hemma kan vaniljsocker/vaniljpulver användas. Dosera då efter behag, jag brukar ta kring 2 tsk vaniljsocker, och använder jag pulver kanske ½ tsk. Ps. Nu blev det visst två cupcake-recept på raken, lovar att nästa kommer vara något helt annorlunda! Ds.

 

 

Till 12-16  st cupcakes:

100 gram smör

1 dl mjölk

3 st ägg
2.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

ev. saft och skal från 1 citron (obs! Skrubba och skölj noggrant!)

Några dl blåbär (frysta eller färska spelar nada roll)


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta bort från värmen och tillsätt mjölken.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Rör ned det smälta smöret i äggvispet samt, om du vill, det rivna citronskalet och saften.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Vänd sedan ner i smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt (om du har en sådan, annars kan du ta dubbla muffinsformar). Varva sedan smet och blåbärs tills formarna är fyllda till ungefär 2/3. Det går bra att röra ned blåbären innan (direkt i smeten alltså) men då kommer muffinsarna få en lätt grålila färg.  
4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Prova med en sticka, de ska vara helt torra. Låt sen svalna. 

 

Vaniljfrosting:

100 gram mjukt smör

250 gram florsocker

2 tsk vaniljsocker

1/4 dl mjölk

Karamellfärg om du känner för det

Strössel/kokos/choklad/kaksmulor/bär/vadsomhelst till garnering

 

1. Vispa smör, vaniljsocker och florsocker krämigt med elvisp. Sänk hastigheten lite och häll sakta ned mjölken och karamellfärg. Vispa på max hastighet i ett par minuter, ju längre tid desto fluffigare icing.

2. Låt stå kallt en stund och spritsa sedan glasyren på de kalla muffinsarna. Garnera med precis vad du vill!



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: