Oreokladdkaka

Här kommer recept på en kladdkaka som blev helt sinnes god. En saftig chokladbotten, toppad med ett tjockt lager oreokräm och slutligen glaserad med en mjölkchokladganache. Baka gärna denna tårta dagen innan den ska serveras, den blir nämligen ännu bättre efter en natt i kylen. Inspiration till kakan hittades hos Bambi (länk)! Titta in på hennes blogg, finns så många härliga recept där.
Till en stor tårta behövs:
150 gram hackad choklad (jag använde marabous med 50% kakao, gillar att baka med den. Varken för söt eller för bitter!)
120 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 st ägg
1 msk kakao
knappt 2½ dl vetemjöl
ett krm salt
 
Oreokräm:
2 paket oreokakor
1 paket cream cheese
ett par msk starkt kaffe
 
Chokladganache:
1.25 dl grädde
150 gram mjölkchoklad 
 
1. Smält smöret i en kastrull och låt sedan den hackade chokladen smälta i smöret på låg värme. Vispa ned socker i chokladsmöret med en ballongvisp. Tillsätt ett ägg åt gången under fortsatt vispning. Rör sedan ned vaniljsocker, kakao, vetemjöl och salt med en slickepott. 
2. Smör och bröa en rund springform (omkring 22cm) med kakao eller vetemjöl (då slipper en de hårda kanterna som uppstår när en använder ströbröd,) och häll ned smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 160 grader, i ungefär 30-35 minuter. Kakan ska vara fast så den orkar bära all glasyr, men fortfarande saftig, när den tas ut. 
3. Medan kakan svalnar, mixa oreokakorna i en matberedare och tillsätt sedan cream cheesen under fortsatt mixning. Har en inte nån matberedare fungerar det lika bra att använda en blender, det gjorde jag, men mixa då ett paket oreos åt gången och häll sedan över alla kaksmulor i en bunke. Vispa därefter i osten med en elvisp. Tillsätt slutligen kaffet. Bred krämen över den kalla kakan.
4. Hacka chokladen fint och koka upp grädden. Häll den varma grädden över chokladhacket och rör runt till all choklad smält. Låt svalna helt innan ganachen hälls över kladdkakan. 
5. För att chokladganachen ska ha en chans att hinna stelna måste tårtan få vila kallt i minst cirkus 6 timmar innan tårtan serveras. Garnera sedan på valfritt vis och servera med vaniljglass eller en klick vispad grädde.
 

Postat av: Silja

Omg vilken chokladdröm 😍😍

2017-01-19 @ 10:21:10
URL: http://www.callshappines.blogg.se
Postat av: anannanland.blogg.se

Åh vad gott!

2017-01-19 @ 12:13:52
URL: http://anannanland.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: