Rabarbermarängpaj på morsdag
Till en paj, ca 8 bitar:
Botten:
3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör
2 st äggulor
Rabarberkompott:
350 gram skalade och hackade rabarberstjälkar
knappt 1 dl strösocker
1 vaniljstång
Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
Kör mjöl, socker och smör i matberedaren. Tillsätt äggulorna och kör lite till -överarbeta bara inte degen! Låt degen vila i kylen minst 30 minuter. Klä en pajform (mellan 20-24 cm i diameter) med degen och nagga botten. Låt vila ca 15 minuter till i kylskåp. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, 175graders ugnsvärme.
Rabarberkompott: Snitta en vaniljstång på längden. Skrapa ut fröna och lägg ned frön + stång i en kastrull tillsammans med rabarberbitar och socker. Låt koka ihop på svag/medelvärme (tills rabarbern är mjuk) i ca 5-7minuter.Vispa äggvitorna i en ren rostfri bunke med 1/3 dl socker med elvisp. Vispa tills marängen är fast på ganska låg hastighet. Tillsätt sedan resterade 2/3 dl socker i omgångar, lite i taget, och öka på hastigheten. Vispa i ca 4-5 minuter, marängen ska bli tjock, fast och glansig.
Fyll det gräddade pajskalet med rabarberkompott och bred över maräng. Toppa med mandelspån och grädda i ugnen tills marängen får färg, ca 10 minuter, mitt i ugnen på 200 graders ugnsvärme.
Servera ljummen med eller utan grädde. Smakar toppen vilket som!
Bild från google, kollage gjort av mich! Att jag inte har någon egen bild beror på att min kamera var död -och pajen tog slut för snabbt för att jag skulle hinna föreviga den ;]
For en herlig blogg. Mmm mye godt:D
sv;tack så mycket!! (: glad jag blir!
Hej!
Jag gillar din blogg, och la till dig i blogglovin.
Kolla gärna in min blogg, och följ mig också:)
svar:
aaww tack! :D <3
åh det ser otroligt gott ut :o ge mig!
btw, vill du vara med i min tävling? snälla!
Å så godt ut!! : D Liker bloggen din ;) <33
Vilken söt blogg du har!
Och pajen såg bara för god ut:-), Rabarber och maräng, vilken härlig kombination!!
Så läckert det blev med marängen. Ser smaskigt ut!