Mammas äppelkaka
Till 1 kaka:
100 gram mandelmassa
3 st ägg
1.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smält smör
3-4 äppel, skalade och klyftade
Malen kanel
Socker
1. Smält smöret & låt det svalna. Riv mandelmassan fint och blanda ner äggen, ett i taget. Vispa ned sockret med elvisp.
2. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke, vänd ner i äggvispet. Tillsätt sedan smör och mjölk.
3. Skala och klyfta äpplena, rulla dom sedan i socker och kanel. Lägg ungefär hälften av äppelklyftorna i botten på en smord och bröad form med löstagbar kant.
4. Häll 1/3 av smeten i formen och fördela ut ca hälften av de kvarvarande äppelklyftor ovanpå.
5. Täck med ett lager smet, lägg på de sista äppelklyftor och häll slutligen på resterande smet.
6. Grädda kakan på 175 graders ugnsvärme i ca 35minuter, mitten av ugnen. Låt svalna, pudra över florsocker och servera med glass, vaniljvisp eller grädde, mums!
Haha både bra och dåligt det där med att köpa på extrapris :D Vi brukar också åka dit på det ibland, hihi!
Äppelkaka som är så gott och det skall vara massor med vaniljsås till :-)
fin blogg, vore jätte gulligt om du ville läsa min... :) kommer massa nytt inom kort, säg gärna vad du vill se mer av i kommentarer... eller mail mvh http://tobbs.se
Hej, jag har startat veckans blogg på min blogg och det skulle vara roligt om du ville vara med för du har en super snygg blogg :)
http://thereselindgren.blogg.se/2011/january/veckans-blogg.html#comment
kram /tessan
Den här bilden är bara så gaaaalet fin!
Hej, hur är det ?:)
Fin blogg, allt bra? =D
den ser supergod ut.
sv: tack så mycket! nu vann jag ju inte riktigt, utan kom på andra plats, men jag är lika glad för det! :)
Vilken underbar äppelkaka!
Mums, det låter jättegott. Har blivit bjuden på en äppelkaka med mandelmassa i och den var jättegod.
Gud vad fin! Äppelkaka är verkligen ett enkelt men ljuvligt gott bakverk. ...och mandelmassa är inte direkt helt fel, det heller.
vilken fin blogg du har! Jag håller verkligen med om att äppelkaka/paj och vaniljvisp/sås är bland det godaste fikat som finns! Ha en fin dag och kväll! kram från mig
Hej. Jag har precis satt in kakan i ugnen och väntar ivrigt. Vi hade slut på vanligt socker, så jag körde med en blandning av farin och florsocker, får se hur det blir. Farin och äpplen är ju gott tillsammans. Sedan vill jag bara tipsa om att använda riktigt vaniljsocker istället för vanillintrams. DanSukker har en rättvisemärkt variant som är otroligt god.
Kajsa; Åh, jag hoppas kakan kommer smaka bra, jag gillade den en massa! Jag tror det kommer funka helt perfekt med hälften flor och hälften farinsocker, som du säger så är mörkt socker med en karamelliserad ton helt toppen tillsammans med äpplen! Självklart håller jag med dig om att man ska använda äkta vaniljsocker och inte vanilinsocker, har sett på tv att man tillverkar det av kobasjs. Usch usch usch, inte gott alls!
Kram på dig! /linnéa