Citronpavlova
Marängbotten:
3 st äggvitor
1½ dl strösocker
Lemoncurd:
Rivet skal av 1 tvättad citron
Saft av 2 citroner [~1-1,5 dl saft]
2 dl strösocker
3 äggulor [spara vitorna till marängen!]
2 msk smör
3 dl vatten
4 msk maizena mjöl
Garnering:
3 dl vispad grädde
3 msk strösocker
½ liter jordgubbar
1. Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sockret, ca ½ dl i taget, under fortsätt vispning. Fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Ett knep är att vända bunken upp och ned, marängen ska vara så fast att den stannar kvar i skålen -då är den klar.
2. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper. Forma en rund, jämn cirkel -ca 30cm i diameter. Grädda marängen längst ner i ugnen, i ca 1h och 30min, på 100graders ugnsvärme. Stäng därefter av ugnen, men låt kakan stå kvar några timmar, eller allra helst över natten, i ugnen.
3. Blanda alla ingredienser till lemoncurden i en rostfri kastrull. Låt den sjuda under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Lemoncurden får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen blivit tjock, låt den svalna. Bred sedan försiktigt ut krämen över den svala marängbottnen.
4. Vispa grädden tjock tillsammans med socker. Bred sedan ut grädden över citronkrämen. Skiva jordgubbarna och toppa tårtan med dem. Du kan såklart använda andra bär eller frukter, t ex är mogna nektariner och skivade bananer väldigt gott!
hej. funkar det också med laktosfri grädde/sojagrädde? är laktosintollerant..... vilka av dom två skulle du rekommendera? :) älskar din blogg. jätte bra och fin! Kram en trogen läsare
Svar; Så kul att vi heter samma sak du och jag ;) Inte många som stavar Linnea med è! Jag skulle rekommendera laktosfri grädde, det smakar i princip samma sak som vanlig grädde medan soyagrädden har en helt annan smak..
Tack för dina fina ord, kram!
Hej Linnea! Tårtan ser riktigt mumsig ut. Vill baka den till min sons skolavslutning imorgon. Rekommenderar du färska eller frysta jordgubbar på toppen? Vänliga hälsningar /Anna-Lena
Pavlova är så gott! :) Och din ser jättegod ut! Passar säkert bra med lemon curd och jordgubbar.
Så tokgott :-)
min mamma gör exakt samma bara det att hon blandar ihop färdig lemoncurd med grädde istället för att ha dem i vars ett lager :)
Hejhej, jag älskar din blogg. Allt du lägger upp ser verkligen gott ut, och av det jag har provat är allt lika fantastiskt. Länkade från min till din blogg idag. Hoppas det är okej? :) Tror det, därför jag inte frågade först.
Ser fram emot fler smaskigheter:D
Tack för tipset med marängen, gjorde själv en chokladpavlova i helgen som gick men själva marängen blev inte så lyckad, nu vet jag varför, körde alldeles för kort tid pga tidsbrist ;-)
Herregud va det vattnas i munnen! Det här lät så underbart gott och en helt perfekt kombination! Detta måste jag verkligen testa :)
Wow, denna måste testas. Ser riktig god ut!
En ny matblogg med tips, recept, recensioner från tre matintresserade vänner! In och ta en titt! http://www.lepalt.blogg.se
Gud så gott det ser ut! :)
Gud vilken mysig blogg!!
Lägger till dig på bloglovin direkt!! ((:
Åh, allt du gör ser så fruktansvärt gott ut! :)
Den här pavlovan lät ju otroligt frisk och god :)
Det är ju så gott med citron och maräng ihop! :) Ha en mysig första advent!