Morotskaka

Om jag var tvungen välja en enda kaka som jag måste äta livet ut skulle det bli morotskaka. I det här receptet används morotspuré istället för rivna morötter, vilket gör att kakan blir saftigare. Men det allra viktigaste för att få en god morotskaka är att bre på ett tjock lager glasyr. Glasyren är ju det godaste av allt!



Till 1 kaka:
4 st medelstora morötter eller ~3dl morotspuré [hittas på barnmatshyllan, vet att b la Semper har färdig puré]
3½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja
ev. 2 dl grovt hackade valnötter

Glasyr:
150 gram philadelphiaost
50 gram mjuk smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Smörj och bröa en rund bakform [med kokosflingor.] Skala morötterna och dela i mindre slantar. Koka mjuka och mixa sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser separat[vetemjöl, salt, bikarbonat, kanel & vaniljsocker.] Blanda försiktigt ner i äggvispet tillsammans med oljan. Vänd ner morotspurén och blanda till en slät smet.
3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40min på 175graders ugnsvärme. Prova med en sticka. Jag brukar låta min kaka få vara lite kladdig i mitten, och tar därför ut den innan stickan är helt torr. Vill man inte ha den kladdig är det bara att låta den gräddas några minuter till. Då ska stickan bli helt torr.
4. Vispa philadelphiaost och smör krämigt, tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Låt stelna i kyl under tiden som kakan kallnar. Glasera morotskakan med frostingen då den är helt sval. Förvara i kylen.

Postat av: Karin

MUMS! Var köper du din morotspuré? :) Kram :)

2011-06-23 @ 12:47:07
Postat av: Linnéa

Karin: Jag gör min egen puré, på det sätt som jag skriver i receptet. Vill du ha färdig puré kan du kolla bland barnmatshyllorna, men lite tur hittar du en burk där :)



kram!

2011-06-23 @ 12:49:33
URL: http://baktokig.blogg.se/
Postat av: lena

Hej! underbar blogg du har :)

Jag hara lltid underat vad skillanden mellan bikarbonat och bakpulver är? kna man använda bakpulver istället? kram

2011-06-23 @ 19:54:08
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

Morotskaka med morotspuré? Det har jag ALDRIG NÅGONSIN tänkt på! Gud vad spännande!! Vad nyfiken jag blev =D Och jag håller med dig, morotskaka är supermumsigt! Och så är det ju nästan nyttigt - morötter du vet ;)

2011-06-23 @ 20:05:23
URL: http://daedalsmat.sajto.se
Postat av: Tigerhonan - Gravid ♥

Åh vad mumsigt det såg ut :D

2011-06-23 @ 22:38:37
URL: http://www.tigerhonan.net
Postat av: Miriam

Åh, jag gjorde morotskakan på ditt recept idag. Shit vad god den blev!

Vad enkelt med morotspuren från barnmatshyllan, skit bra tips! :)

2011-06-25 @ 17:00:09
Postat av: rebecca

ser god ut!!

2011-06-26 @ 12:12:20
URL: http://reebecca.devote.se/
Postat av: Sandra

Åh, morotskaka är något jag aldrig bakat. Jag funderar starkt på att testa denna..

2011-06-26 @ 18:00:52
URL: http://sandrasbakning.blogg.se/
Postat av: Vera

Gud vilken fin och härlig blogg!

Nu ska jag lägga till dig på bloglovin'. <3

2011-06-27 @ 09:02:37
Postat av: Vincent

surely taste delicious cake

Postat av: Ida's Lippstick

Morotskaka är alltid lika gott!

/ Kram Ida

2011-07-18 @ 14:03:09
URL: http://www.lippstick.se
Postat av: Thisbe

Kan man göra denna i muffinsformar istället, så att det blir som cupcakes? Vet du ungefär hur länge dom ska vara inne då?

2011-11-10 @ 12:30:31
Postat av: Linnéa

Thisbe; Jo men visst går det bra! Jag skulle grädda muffinsarna i nedre delen av ugnen, 175grader, i ca 12-15 minuter beroende på hur stora muffins man gör. Det är bara att prova med en potatissticka då och då, för att se när de är klara. Lycka till!



/Linnéa

2011-11-10 @ 13:46:22
URL: http://baktokig.blogg.se/
Postat av: Julia - Matblogg

Jag testade detta recept igår och det var UNDERBART!

2012-02-25 @ 20:01:49
URL: http://ibland.nu/
Postat av: Sofie - Mamma till två små

Går det att köra detta dubbel sats och i långpanna?

Funkar dom bra att frysa dom med frosting och allt?

2012-03-22 @ 17:33:04
URL: http://lillgarden.blogg.se/
Postat av: Nicklas

Gjorde denna exakt efter receptet här i förrgår, och det blev som väntat en uppskattad kaka. Precis som jag trodde när jag slängde ihop den och började se hur den skulle bli. Tack!

2012-05-22 @ 15:24:25

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: