Hi-Hat Cupcakes
Hej igen vänner. Här kommer ett recept som jag gjorde till ena broderns födelsedag, nämligen hi-hat cupcakes. Typ som en mumsmums-chokladmuffin. Ytterst smarriga, och faktiskt inte svårt att göra. Jag trodde det skulle vara superklurigt att doppa dem i smält choklad, men om en bara låter marängen bli tillräckligt fryst går det som en dans! Leila har ett liknande recept, men jag hittade det här receptet hos Martha Stewart -det behövdes inte riktigt lika stora mängder äggvita och socker till hennes recept men ändå blev det en liten klick frosting över. Den gjorde jag marängkakor av [klick] vilket är den bästa småkakan jag vet.
Till ungefär 12-14 cupcakes behöver du:
125 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1,5 dl mjölk, filmjölk eller gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
Marängfrosting:
3 st äggvitor
1 tsk citronsaft
4 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
Chokladtäcke:
200-250 gram ljus eller mörk choklad, finhackad
1,5 msk neutral olja, ex raps eller matolja
Chokladmuffins:
1. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt, antingen med elvisp eller vanlig visp. Knäck sedan ned ett ägg i taget, rör runt lite mellan varje.
2. Rör ned alla de andra ingredienserna och blanda tills det inte finns några mjölklumpar kvar. Häll smeten i muffinsformar (jag använder alltid en muffinsplåt, tycker de får bättre form då.) Vanligtvis fyller jag formarna till ungefär 2/3 med smet.
3. Grädda dem mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka, de ska vara helt torra, annars sjunker de bara ner när de tas ut från ugnen. Låt svalna.
3. Grädda dem mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka, de ska vara helt torra, annars sjunker de bara ner när de tas ut från ugnen. Låt svalna.
Frosting:
1. Förbered ett vattenbad på spisen (ungefär så här). Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en värmetålig bunke som är ren, för om det är fett kvar i bunken kommer det inte bli någon maräng!
1. Förbered ett vattenbad på spisen (ungefär så här). Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en värmetålig bunke som är ren, för om det är fett kvar i bunken kommer det inte bli någon maräng!
2. Använd en elvisp och vispa i ungefär 1 minut, tills det är skummigt. Placera sedan bunken över vattenbadet, vattnet i den pannan ska bara sjuda lite svagt! Vispa sedan på högsta hastighet i ca 10-15 minuter, tills dess att marängen är glansig och fluffig. Den ska vara så pass fast att bunken kan vändas upp och ned utan risk för att marängen åker i golvet.
3. Ta bort bunken från vattenbadet, rör ned vaniljsocker och vispa ytterligare en minut eller så. Låt svalna, spritsa sedan marängen över chokladmuffinsarna, det ska se ut ungefär som en kon eller partyhatt eller nått. Jag använde en tyll som är rund och ser ut så här! Stoppa cupcakesen i frysen, då smälter inte frostingen när den doppas i choklad.
3. Ta bort bunken från vattenbadet, rör ned vaniljsocker och vispa ytterligare en minut eller så. Låt svalna, spritsa sedan marängen över chokladmuffinsarna, det ska se ut ungefär som en kon eller partyhatt eller nått. Jag använde en tyll som är rund och ser ut så här! Stoppa cupcakesen i frysen, då smälter inte frostingen när den doppas i choklad.
4. Smält chokladen försiktigt över vattenbad, rör ner oljan och låt svalna lite. Sedan är det bara att doppa varje cupcake i choklad. Jag hällde upp chokladen i ett smalt glas för att göra det lite enklare.
5. Om du vill kan du garnera med strössel eller kokos eller nötter innan chokladen stelnar, men då måste du vara snabb för det går fort för chokladen att bli hård igen då frostingen är fryst.
Postat av: Helen
Oj oj oj, vad smarrigt :))
Svar:
Linnéa
Postat av: Alice Larsdotter
Åh så gott!
Svar:
Linnéa
Postat av: Elin
Åhh vad goda cupcaken ser ut! :D
Svar:
Linnéa
Postat av: Fani
Åh så söta, och goda, de såg ut! :)
Svar:
Linnéa
Postat av: MARIA
ser gott ut!!!! och vad KUL me uppdatering här!!!!!! kram
Svar:
Linnéa