Blueberry pie
Botten:
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
ev. ½ msk kallt vatten
Fyllning:
250 gram blåbär [så det täcker hela pajbottnen]
½ dl strösocker
2 msk potatismjöl
Smulströssel:
75 gram smör
1½ dl havregryn
0.75 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1. Nyp ihop kallt, tärnat smör tillsammans med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Om degen inte riktigt vill ta ihop tillsätt ½ msk kallt vatten. Överarbeta inte degen, då blir den inte lika frasig!
2. Plasta in degen i plastfilm och låt vila i kylskåp minst 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en pajform med mördegen och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna.
3. Blanda samman blåbär med strösocker och potatismjöl. Häll sedan blandningen i det förgräddade pajskalet. Nyp ihop smör, havregryn, vetemjöl och strösocker. Det ska bli som strössel/smulor. Strö sedan smulorna över bären.
4. Grädda pajen i mitten av ugnen, 175 graders ugnesvärme, i ca 25 min. Servera sedan ljummen eller kall tillsammans med vaniljvisp, vispad grädde eller mjuk vaniljglass.
Gud så gott! Älskar blåbär :)
åhåhå, jag tror dig helt klart, det ser riktigt gott ut! Jag älskar pajer med smul <3
Så gott med blåbärspaj :-)
Den ser riktigt frasig och god ut!
Den kanske man ska testa då! Jag har en favoritsmulpaj sen tidigare, också med blåbär. Finns recept här om någon vill pröva :) : http://niklasmiddag.com/2011/08/04/1-dag-kvar-blabarspaj/
Kul med uppdatering, har saknat dina MUMSIGA inlägg! Hade tänkt baka pajen nu men råkade lämna framme smöret till smul strösslet. Går det att ha ljummet smör? Blir jätteglad om du svarar ^^
Lina; Ja, till strösslet går det bra att använda ljummet smör, det är faktiskt bättre med lite mjukare smör där eftersom det annars är svårt att få till smulorna riktigt smuliga ;) Men till pajdegen är det viktigt att ha kallt smör, annars tar degen inte ihop på samma sätt! :)
Lycka till, kram!
Blåbärspaj är ju så gott. Jag har änu inte gjort någon i år, men jag hoppas att det blir snart.
Åh den där pajen är min absoluta favorit också! Jag är dock en fegis och följer alltid receptet till punkt och pricka. Fast i och för sig, varför ändra på ett vinnande koncept?!
Din blogg är för övrigt hur fin som helst!
Hej Linnéa, du har en sån härlig blogg, behöver jag någon gång nåt recept går jag till din blogg och tittar om jag hittar nåt hos dig :-) min sambos ögon glittrade när jag berättade för honom att du har ett recept på schwarzwälder kirsch i din blogg :-) ha det bra ... Hälsningar Irene
Ser riktigt gott ut! =] Blåbärspaj är ju bara så underbart gott! =]
är helt kär i din blogg ! besök gärna min ,är också ett stort fan av hummingbird bakery och älskar att baka :)
Är blåbärsgalen så kan inte annat än säga att den ser väldigt läcker ut! http://pernillabredolt.blogspot.com
Hej! Superfin blogg & man blir ju inte lite lagom sugen heller... ;-) Du tar ju så fina bilder på dina bakverk också. Hur GÖR du? Jag har en systemkamera (dock inga djupare kunskaper om fotografering) men vad är det du ställer in för att få det rätta ljuset, fokus och allt? Det är ju så svårt att fota bakverk bra, men du är ju skitduktig! :)
Jag kunde inte riktigt bestämma vilket inlägg jag skulle kommentera eftersom att allt såg så gott ut. :)
Vilken härlig blogg du har! :) ska lätt följa den! Är en sån gottegris som älskar att baka med och här får jag perfekt inspiration.
Hej Hej, Jag lånar ditt recept! Det ser riktigt gott ut! :)