Black & white cheesecake
Idag är det Sveriges nationaldag och det måste ju frias! Här hemma bjuds det på en black & white cheesecake, som då är en krämig cheesecake i två lager med smak av både vit och mörk choklad. Lätt att göra är den, och dessutom håller kakan flera dagar i kylen utan att bli torr!
Till 1 cheesecake:
Botten:
250 gram digistivekex
100 gram smör -smält
Fyllning:
600 gram philadelphiaost
1 burk [250gram] naturell kesella 10%
2½ dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
4 ägg
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
150 gram mörk choklad [50% kakao -inte för mörk!]
3 msk kallt kaffe
1. Krossa kexen fint i mixern. Blanda smulorna med smält smör och tryck ut i botten av en rund bakform med löstagbar kant. Förgrädda i 10 min, mitten av ugnen på 175graders ugnsvärme. Låt svalna.
2. Vispa philadelphiaost & kesella krämigt med elvisp. Vispa ner socker och vaniljsocker. Knäck i ett ägg åt gången under fortsatt vispnig, tillsätt sedan grädden.
3. Smält den vita chokladen försiktigt i micro/vattenbad. Smält den mörka chokladen på samma vis. Dela upp cheesecakesmeten jämnt i två skålar. Tillsätt den vita chokladen i en av skålarna, och den mörka i den andra.
4. Blanda ner kaffet i den mörka smeten. Bred ett lager vit smet över kexbotten. Häll sedan på ett lager mörk smet, sedan ett till ljus och till sist ett mörkt lager. Dra lätt med en gaffel så smeten blir lite marmorerad.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, på 130graders ugnsvärme, i ca 1½h. Kakan ska ha stannat helt innan den tas ut. Låt svalna och förvara sedan i kyl.
Vad härligtt god den ser ut att vara.
Den cheesecaken ser väldigt god ut! :)
Men oj, detta såg supergott ut! Älskar cheesecakes i alla dess former :)
/Lina
Ser gott ut!
åh vad mumsigt! Hur kan en cheesecake med både vit OCH mörk choklad bli annat än en hit? ;)
Ser grymt gott ut!
Älskar verkligen din blogg! Btw- letat bra glasyr-recept länge som smakar gott och hittade den här hos dig!! TACK att du delar med dig av dina recept :D
Tusen tack för hjälpen med frostingen! ska göra nytt försök, går säkert mycket bättre nu.
Kram
Oj, va smaskig den såg ut! Verkligen nåt jag måste testa!
Gah vad gott! Den är ett måste att baka någon gång!
Vilken OTROLIGT fin blogg du har! Jag blir så inspirerad! Och att du är så ung! Wow! Härligt jobbat ;)
hur planeras kommande månader i sommarsverige? :D
Den ser fantastiskt god ut!
Men så himla god den ser ut!!
Man vill ju bara komma och fika hos dig - varje dag.. haha! :)
Hej!
Jag älskar din blogg och dina recept ser alltid jättegoda ut, en fråga dock. Är det du som tar/redigerar dina bilder? I så fall, skulle inte du kunna göra ett litet inlägg om hur man får alla bakelser att se lika god och fin ut på bild som i verkligheten. Skulle vara toppen!
Natalie; Jo, jag tar mina bilder, och redigerar dom i photoshop, själv. Jag använder en liten digitalkamera från Canon -IXUS 100 IS och fotar i auto bara. Sedan redigerar jag oftast bilderna genom att lägga på något action eller bara öka på ljus och mättnad. Lätt som en plätt!
Kram!
Jag är en sucker för cheesecake och alla bakverk som smakar av kaffe, så detta ska jag definitivt testa. Tack för att du bloggar smaskiga recept, sluta aldrig med det! ^^
Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!
Vispgrädden ska inte vispas innan den tillsätts?
Maja; Nej, grädden behöver inte vispas eftersom vi inte vill blanda ner alltför mycket luft i kakan.
Kram!
men mums!!