Hallonchokladtårta

Idag fyller jag 18 år och det firas med en maffig och kladdig chokladkladdtårta fylld med hallon. Det blir bäst om man bakar tårtan och glaserar den med fudgen en dag i förväg, då hinner tårtan gosa till sig och bli extra kladdig och god! Grundreceptet kommer från Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. I bakgrunden av bilden syns min favoritmorotskaka, recept finns här {klick}



Till 1 tårta:

Kladdkakor
200 g smör
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Smör till formarna

Fyllning
4.5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
2 msk strösocker

Glasyr
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung/ljus sirap
25 g rumsvarmt smör

Eventuellt färska hallon till dekor

1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter med smör. Har du inte två lika stora formar kan du grädda kakan i samma form, enåt gången.

2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker med elvisp och rör ner det smälta smöret.

3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör sedan ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut den. Har du bara en form, fyll formen med hälften av smeten, grädda den kakan, lossa från formen och grädda närsta kaka.

4. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna helt. Blanda de tinade hallonen med strösocker. Bred sedan ut över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna stå tills nästa dag.

6. Hacka chokladen till glasyren fint. Koka upp grädden med honungen/ljus sirap, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt sedan smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.

7. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. När glasyren tagit ihop och blivit till en tjock och krämig glasyren är den klar! Glasera kakans topp och kanter, dekorera eventuellt med färska hallon. Förvara i kylskåp och servera med en klick vispad grädde!


Postat av: S&fia

GRATULERAR!

2011-11-14 @ 14:58:38
Postat av: CuddlyCake

Den här blir att göra på näst-nästa lördag! :D

2011-11-14 @ 16:46:02
URL: http://cuddlycake.se/blogg
Postat av: maja

Grattis på födelsedagen! Det är svårt att tro att du är så ung när du skriver så bra :)

2011-11-14 @ 16:52:58
Postat av: Linda

Mums! Och GRATTIS! :)

2011-11-14 @ 17:14:08
URL: http://dancingallday.blogg.se/
Postat av: Marsipanfreak

Ha den äran! :)

Låter som en fantastiskt god kaka !!

2011-11-14 @ 17:57:11
URL: http://marsipanfreak.blogspot.com/
Postat av: Amy's piece of cake

Den ser riktigt smarrig ut, yum!

2011-11-14 @ 19:03:49
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.com/
Postat av: Amy's piece of cake

Den ser riktigt smarrig ut, yum!

Grattis på 18-års dagen :)

2011-11-14 @ 19:05:02
URL: http://amyspieceofcake.blogspot.com/
Postat av: Josefine

Stort grattis!

2011-11-14 @ 19:08:00
Postat av: Matskafferiet

Grattis!

2011-11-14 @ 19:18:11
URL: http://www.matskafferiet.se
Postat av: Anonym

Oj e du 18! Men grattis!

2011-11-14 @ 19:26:01
Postat av: Elin

Grattis!

2011-11-14 @ 19:55:17
URL: http://elinvictorin.blogg.se/
Postat av: Mallan

Grattis på 18 års dagen! :)

2011-11-14 @ 20:53:11
URL: http://mallanolsson.bloggplatsen.se
Postat av: Helena

Grattis på födelsedagen! Tårtan ser supersmarrig ut:9

2011-11-14 @ 20:55:25
URL: http://baklust.blogg.se/
Postat av: Vanilla

Grattis på födelsedagen!



Mums vad god den där tårtan ser ut! :-)



Kramar

2011-11-14 @ 21:25:37
URL: http://byvanilla.blogspot.com
Postat av: Linnéa

Tack så himla mycket för alla gratulationer!



Kram Linnéa

2011-11-14 @ 21:38:09
URL: http://baktokig.blogg.se/
Postat av: Mikaela

DU måste äta mer jordnötssmör hahaha

2011-11-15 @ 09:41:38
URL: http://somethingaboutcats.blogg.se/
Postat av: Camilla

Stort grattis!! Och tårtan ser goood ut!

2011-11-15 @ 10:58:39
URL: http://millansmemoarer.blogg.se/
Postat av: JOSEFINES.SE

ser mumsigt ut ! :D

2011-11-15 @ 15:53:36
URL: http://josefines.se
Postat av: elli

de där såg väldigt gott ut!

och grattis i efterskott! :D

2011-11-15 @ 21:37:31
URL: http://norsisen.blogg.se/
Postat av: karolin

Grattis :)

älskar din blogg men blir jättehungrig av den hahha !

2011-11-16 @ 13:27:20
URL: http://thatwaskarolin.blogg.se/
Postat av: A

Åh, den såg riktigt god ut! Funderar på att göra en sån idag :D

2011-11-16 @ 13:47:35
URL: http://lookforcoco.blogg.se/
Postat av: A

... och grattis! :D

2011-11-16 @ 13:47:55
URL: http://lookforcoco.blogg.se/
Postat av: Elin

Grattis i efterskott! Hoppas att du hade en bra födelsedag!

Tårtan ser helt underbart god ut!

Kram Elin

2011-11-16 @ 20:42:06
URL: http://mrspeachescandy.blogspot.com
Postat av: Robyn

Grattis! Ser jättegott ut! :)

2011-11-16 @ 20:49:11
URL: http://rowsa.devote.se
Postat av: lady kiba

Grattis i efterskott, hoppas tårtan smakdade gott, för den ser väldigt god ut! :D

2011-11-17 @ 08:24:12
URL: http://ladykiba.blogg.se/
Postat av: Jonna - alkoholistbarn och trygghetsnarkoman

Å jag har lite svårt för det där med att blanda frukt eller bär med choklad. Dom är så helt olika och motsamma smaker, men den ser ju väldigt god ut i alla fall. Kanske jag vågar utmana mig själv och testa.

2011-11-17 @ 09:52:25
URL: http://sommarkyla.blogspot.com/
Postat av: Natalia

Grattis! Chokladtårtan ser riktigt smarrig ut!

2011-11-17 @ 10:23:53
URL: http://www.skickatarta.se/chokladtartor
Postat av: seperti

Så du är också ett november barn, hehe, jag med! Älskar din blogg =)

2011-11-17 @ 16:02:49
URL: http://seperti.se
Postat av: Joanna

Tror u att de blir gott om man byter ut frostingen mot vitchoklad frosting? Gillar inte mörk choklad;)

2011-11-19 @ 12:15:29
URL: http://iheartbaking.blogg.se/
Postat av: Alexandra - kärlek på tallrik

STORT grattis på födelsedagen så här en vecka efteråt, jag har haft dålig koll på mina favoritbloggar på sistone, men bättre sent än aldrig hoppas jag :) Tänk vad duktig du är, du är ju så ung (haha, nu låter jag lastgammal, men fem år äldre är många år äldre ;)

Tårtan ser fantastiskt god ut <3

2011-11-23 @ 14:14:56
URL: http://karlekpatallrik.wordpress.com
Postat av: Sara

Åå vad allt ser gott ut!! Vad gör du igentligen med allt du bakar? Äter du och din familj upp det själva eller har du nån typ av café? :)

2011-11-23 @ 21:47:31
URL: http://lovingvintage.blogg.se/
Postat av: M I K A E L A

Åh gud vad gott det ser ut!

2011-11-24 @ 13:10:52
URL: http://bjarvemikaela.blogspot.com
Postat av: Goda frestelser

Smaskens!

2011-11-25 @ 09:58:10
URL: http://godafrestelser.blogg.se/
Postat av: Beatrice Jakobsson (foto)

mums :D

2011-12-12 @ 16:54:39
URL: http://beattriicee.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag ska göra den här tårtan till en kollega hade jag tänkt. Undrar bara varför du har bakplåtspapper i formen? Räcker det inte med att smörja underdelen också?

Svar: Det blir enklare att lossa kakan från formen med ett bakplåtspapper, och man slipper den tråkiga kanten som ströbröd kan ge. Men det går fint att smörja och bröa formen som vanligt också, det brukar jag göra ifall vi inte har bakplåtspapper hemma!:)
Baktokig

2012-09-19 @ 19:56:59
URL: http://emmagraemer.bloggplatsen.se

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: