Hallonchokladtårta

Kladdkakor
200 g smör
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl (300 g)
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Smör till formarna
Fyllning
4.5 dl hallon, färska eller frysta och tinade (ca 200-250 g)
2 msk strösocker
Glasyr
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk honung/ljus sirap
25 g rumsvarmt smör
Eventuellt färska hallon till dekor
1. Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter med smör. Har du inte två lika stora formar kan du grädda kakan i samma form, enåt gången.
2. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker med elvisp och rör ner det smälta smöret.
3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör sedan ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut den. Har du bara en form, fyll formen med hälften av smeten, grädda den kakan, lossa från formen och grädda närsta kaka.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna helt. Blanda de tinade hallonen med strösocker. Bred sedan ut över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna stå tills nästa dag.
6. Hacka chokladen till glasyren fint. Koka upp grädden med honungen/ljus sirap, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt sedan smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
7. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. När glasyren tagit ihop och blivit till en tjock och krämig glasyren är den klar! Glasera kakans topp och kanter, dekorera eventuellt med färska hallon. Förvara i kylskåp och servera med en klick vispad grädde!
GRATULERAR!
Den här blir att göra på näst-nästa lördag! :D
Grattis på födelsedagen! Det är svårt att tro att du är så ung när du skriver så bra :)
Mums! Och GRATTIS! :)
Ha den äran! :)
Låter som en fantastiskt god kaka !!
Den ser riktigt smarrig ut, yum!
Den ser riktigt smarrig ut, yum!
Grattis på 18-års dagen :)
Stort grattis!
Grattis!
Oj e du 18! Men grattis!
Grattis!
Grattis på 18 års dagen! :)
Grattis på födelsedagen! Tårtan ser supersmarrig ut:9
Grattis på födelsedagen!
Mums vad god den där tårtan ser ut! :-)
Kramar
Tack så himla mycket för alla gratulationer!
Kram Linnéa
DU måste äta mer jordnötssmör hahaha
Stort grattis!! Och tårtan ser goood ut!
ser mumsigt ut ! :D
de där såg väldigt gott ut!
och grattis i efterskott! :D
Grattis :)
älskar din blogg men blir jättehungrig av den hahha !
Åh, den såg riktigt god ut! Funderar på att göra en sån idag :D
... och grattis! :D
Grattis i efterskott! Hoppas att du hade en bra födelsedag!
Tårtan ser helt underbart god ut!
Kram Elin
Grattis! Ser jättegott ut! :)
Grattis i efterskott, hoppas tårtan smakdade gott, för den ser väldigt god ut! :D
Å jag har lite svårt för det där med att blanda frukt eller bär med choklad. Dom är så helt olika och motsamma smaker, men den ser ju väldigt god ut i alla fall. Kanske jag vågar utmana mig själv och testa.
Grattis! Chokladtårtan ser riktigt smarrig ut!
Så du är också ett november barn, hehe, jag med! Älskar din blogg =)
Tror u att de blir gott om man byter ut frostingen mot vitchoklad frosting? Gillar inte mörk choklad;)
STORT grattis på födelsedagen så här en vecka efteråt, jag har haft dålig koll på mina favoritbloggar på sistone, men bättre sent än aldrig hoppas jag :) Tänk vad duktig du är, du är ju så ung (haha, nu låter jag lastgammal, men fem år äldre är många år äldre ;)
Tårtan ser fantastiskt god ut <3
Åå vad allt ser gott ut!! Vad gör du igentligen med allt du bakar? Äter du och din familj upp det själva eller har du nån typ av café? :)
Åh gud vad gott det ser ut!
Smaskens!
mums :D
Jag ska göra den här tårtan till en kollega hade jag tänkt. Undrar bara varför du har bakplåtspapper i formen? Räcker det inte med att smörja underdelen också?