Nonstop cookies
Några kakor jag gjorde väldigt ofta för något år sedan är dessa ↓ så kallade kindercookies. Hittade receptet i mammas pärm men gjorde dom lite mer barnvänliga genom att byta ut nötter mot färgglada nonstop och blanda ner lite kokosflingor. Sedan dess har dom varit en favorit här hemma, och om man vill kan nonstopen bytas ut mot mörk, ljus eller vit choklad -lovar att allt blir lika gott!
200g smör/margarin, rumsvarmt
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
0.5 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
ca 100gram nonstop -blir allra finast med mini-nonstop, men vanliga funkar såklart lika bra!
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1. Sätt ugnen på 200grader. Vispa smör, sirap och socker poröst med elvisp. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker, rör sedan ner det i smörvispet.
2. Tillsätt havregryn, kokosflingor och nonstop i degen. Knåda ihop till en deg. Forma till golfsbollsstora kulor och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Platta ner lätt med fingertopparna.
3. Grädda mitt i ungen i ca 10-15 min. Låt svala innan du provsmakar -annars finns risken att kakorna smakar hjorthornssalt och det är inte alltid så gott! ;)
Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna
Till en kaka:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
200 gram hackad mjölkchoklad
100 gram hackad vit choklad
1 dl jordnötssmör [kan uteslutas]
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter.
2. Vispa smör, socker och farinsocker poröst med elvisp. Tillsätt ägget under vispning.
3. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blanda med en slev/knåda med händerna till en slät deg. Tillsätt den hackade chokladen och jordnötssmöret.
4. Tryck ut degen i stekpannan. Grädda i mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddas en stund i gjutjärnspanna efter den har tagits ut ur ugnen.
5. Låt svalna och servera sedan kakan varm eller kall. Antingen som den är, med en kula vaniljglass eller en klick grädde.
Min bästa kladdkaka

Till en kaka:
100 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Kokosflingor/ströbröd till formen
1. Smält smöret. Vispa upp ägg och socker fluffigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i äggvispet. Rör inte för mycket bara, då försvinner "fluffet".
3. Rör till sist ned det smälta smöret, och häll smeten i en smord och bröad form.
4. Grädda längst ner i ugnen på 200graders ungsvärme i ca 14minuter. Prova med en sticka, den ska vara kladdig.
5. Låt svalna [helst i kylskåp under natten] och servera med glass eller grädde!
Tips!
Det går toppenbra att göra en dubbel sats smet, jag har gjort det många gånger och den enda skillnaden är att du kan grädda kakan i sisådär 20 minuter, prova med en sticka och håll bara koll så inte toppen blir bränd. Isånna fall kan man täcka med ett bakplåtspapper för att skydda kakan.
Favoriter
Dammsugare [recept] Chokladcupcakes [recept] Banankaka med limefrosting [recept]
Apelsinkladdkaka [recept] Cheesecakekladdkaka [recept] Kärleksmums [recept]
Godaste chokladbollarna [recept] Morotskaka [recept] Fluffy-frosting [recept]
cupcakes
Leilas cupcakes {recept} blir verkligen toppengoda, perfekt saftiga och med en mild citronsmak. Blir extra fint om man spritsar frostingen {recept} och toppar med något fint strössel!
Kladdkakemuffins fyllda med jordgubbsgrädde och white chocolate frosting är bland det godaste som finns -ni måste prova dom! Recept finns här {länk}