Apelsinkladdkaka


Till en kaka, ca 10-12 bitar:
2.5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt
Skal av en tvättad apelsin, men skal av en lime fungerar också fint!
250 gram kesella, både lätt och vanlig kesella fungerar bra
3 st ägg
Garnering:
Florsocker
Tutti-frutti strössel
Apelsinskivor (eller limeskivor)
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, även det rivna apelsinskalet, i en bunke. Tillsätt sedan kesellan och ägg. Rör tills allt är blandat, men inte mer än så. Rör du för mycket kan kakan bli lite gummiliknande i konsistensen.
2. Smörj och bröa en rund hålform (ca 23cm i diameter) med ströbröd eller kokosflingor. Häll smeten i formen och ställ sedan in mitt i ugnen i 15-20 minuter.
3. Låt kakan kallna och garnera innan servering. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och färska jordgubbar! Supergott =)
Bakgrunder
Bananbröd
Till ett bröd:
6 dl dinkelmjöl fullkorn
½ dl linfrön
½ dl solroskärnor
2 dl havregryn/rågflingor
1.5 tsk bikarbonat
1 msk malen kanel
5.5 dl filmjölk (eller 6 dl filmjölk och ingen keso)
0.5 dl naturell keso
1 stor mogen banan (eller två små)
2 msk sirap, ljus eller mörk
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt filmjölk, keso, sirap rör runt. Mosa bananen fint med en gaffel (eller kör den i mixern) och häll ned bananmoset i smeten. Rör runt ordentligt och häll sedan ned i en smord och bröad (jag bröade med havregryn) avlång bakform (ca 2 liter) Grädda längst ner i ugnen i ca 1 h på 175 graders ugnsvärme. Låt svalna på galler.
Mammas kärleksmums
Till en långpanna, ca 30 st kakor:
200 gram smör
5 ägg
4 dl strösocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
Glasyr:
75 gram smör
0.5 dl starkt kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Strössel eller kokosflingor
1. Sätt ugnen på 200grader och klä en ungslångpanna med bakplåspapper/ smöra och bröa den.
2. Smält smöret och låt svalna, vispa under tiden ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ned i äggvispet.
4. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör till en jämn smet och häll ned i långpannan och grädda mitt i ugnen (på 200grader) i 20-25 minuter. Prova med en sticka, när den är torr är kakan klar. Låt kakan svalna.
5. Smält smöret till glasyren och blanda samman med övriga ingredienser. Bred ut över den avsvalnade kakan och strö över kokosflingor eller strössel. Skär i rutor.
Om ni undrar över storleken på långpannan så brukar jag använda mig av en form med måtten 20x30cm. Den är en ganska liten form och detta gör att våra kärleksmums blir ganska höga. Du kan använda en stor "vanlig" ungslångpanna men då kommer kakan bli klar fortare och bli tunnar. En smaksak helt enkelt! :)
Dammsugare

Till ca 16 små dammsugare:
50 gram smör
5 dl smulor av sockerkaka/småkakor
2 tsk kakao
Arraksessens/punch efter smak (jag använde 0.5 tsk arraksessens till 16 st dammsugare)
300 gram grön marsipan
Florsocker till utkavling
100 gram mörk choklad
1. Mixa smör, kaksmulor, kakao och arraksseesen i en mixer tills det blir till finfördelade, bruna smulor. Forma smulorna till tre stycken rullar, lägg på en bricka och ställ in i frysen.
2. Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Dela i tre delar.
3. Ta ut rullarna ur frysen och rulla in i varsin bred marsipanremsa. Lägg skarven nedåt och ställ återigen in i frysen.
4. Smält 1/3 av chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten.) Finhacka resterande choklad och rör ned i den smälta chokladen.
4. Ta ut rullarna ur frysen och skär i bitar, ca 4 cm långa. Doppa ändarna i choklad. Låt stelna på brickan i kylen och lossa punschrullarna med hjälp av en osthyvel eller liknande. Klart!
Avslutningskalas

Jag tidigare idag

Fikat vi bjöd på var b la mammas morotskaka {länk}

och choklad och halloncupcakes, recept finns här {länk}

Även denna cheesecakekladdis med hallon {länk} serverades och den är en favorit, rekommenderas verkligen! Alla, stora som små, älskar den!

Kärleksmums som mamma gjort, det är våra standardkalaskakor som alltid serveras till kalas. (Recept kommer!)

Vanlijvisp som serverades till två olika äppelpajer, den ena var knäckig äppelkaka {länk} och den andra pajen var en äppelsmulis. Recept finns här {länk} men byt ut blåbären mot ett par (3-4st) äpplen rullade i kanel (ca 1 msk) och några msk socker.

Jag gjorde dammsugare för första gången, recept kommer senare!
Ha en fin sommar, kram Linnéa
Choklad & halloncupcakes
Till 12 st stora muffins:
150 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1,5 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
5 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
ca 1-2 dl frysta hallon
12 rutor choklad med valfri smak, kanske mint, chili, vit choklad (med kokos?) eller mjölkcholad. Välj vilken som helst -jag körde på hederlig mörk choklad. Dock hade jag helst velat ha en dumlekola i varje, men kolorna hade min älskade lillebror gamat i sig...
Chokladfrosting:
60 gram mjukt smör
100 gram cream cheese
3 msk kakao
4-5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk varmt, starkt kaffe
Muffins: Sätt ugnen på 175°C. Skär upp smöret och lägg i en bunke (så hinner det bli lite varmare än kylskåpskallt). Häll på strösockret. Smörj en muffinspanna som rymmer 12 stora muffins eller ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet. Rör ner vaniljsocker och mjölk. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke. Rör sedan ned i den andra skålen. Fördela smeten i muffinsformarna. Tryck till sist ned några hallon i varje muffin samt en runt choklad. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Prova med en sticka, muffinsarna ska vara torra. Låt svalna.
Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till frostingen och bred sedan över de avsvalnade chokladmuffinarna. Dekorera!
Knäckig äppelpaj
Gör så här:
1. Smält 100 gram smör i en kastrull. Ta bort från värmen
2. Tillsätt 1 dl strösocker, ½ dl ljus sirap, ½ dl vispgrädde samt ½ dl mjölk. Rör runt.
3. Tillsätt sedan 2 dl havregryn och 2 dl vetemjöl samt ½ tsk bakpulver.
4. Skala och klyfta 4 st äpplen. Pudra över ca 1 msk kanel samt 1 msk strösocker. Blanda.
5. Lägg äppelbitarna i en smord pajform. Häll smeten över och bred ut med en sked.
6. Grädda mitt i ugnen i 175 graders ungesvärme, ca 25 minuter.
Receptet ger ca 8-10 bitar paj.
Lycka till!♥
Morotsbröd med keso
Bullarna ska in i ugnen efter 20 minuters jäsning
50 gram jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37 grader
4 dl finrivna morötter
250 gram keso
2 tsk salt
1 msk olja (raps tog jag)
4 dl dinkelsikt (eller grahamsmjöl)
1 dl havregyn eller rågflingor
knappt 14 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med vattnet i en degbunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl. Jäs degen i bunken i ca 30 minuter. Gör ca 24 st runda bullar och lägg på plåt med bakpapper och jäs i ca 20 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. Pensla med vatten om du vill slippa den hårda ytan. Låt svalna på galler under bakduk.